Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Στο εστιατόριο «Αγκυροβόλι» της Θεσσαλονίκης είχε οριστεί για χθες το μεσημέρι το ραντεβού του κ. Γ. Παπανδρέου με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρη και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Μ. Μπόλαρη.

Oταν έφτασε ο Πρωθυπουργός βρισκόταν εκεί μόνο ο κ. Μπουτάρης. Οπως αναμενόταν, η τιμωρία του κ. Μπόλαρη για την ασέβεια στον.. πρόεδρο ήταν παραδειγματική. Προσερχόμενος λίγο αργότερα στο εστιατόριο δέχθηκε «κατσάδα» από τον κ. Νίκο Ζιώγα, εκ των πλέον διαχρονικών συνεργατών του Πρωθυπουργού. Κακώς θύμωσε ο κ. Ζιώγας, αφού ύστερα από τόσα χρόνια δίπλα στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν είναι ακριβώς «Αγγλος» στα ραντεβού του, θα έπρεπε να κατανοεί τους ανθρώπους που κάνουν το ίδιο.

***

«Με τον Παπακωνσταντίνου μιλάτε;» ήταν η ρητορική ερώτηση του κ. Δ. Ρέππα προς δημοσιογράφους που είχαν περικυκλώσει τον υπουργό Οικονομικών. «Κοιτάξτε μήπως λείπει τίποτε από τις τσέπες σας». Ο κ. Ρέππας έχει πικράν πείραν, αφού έπειτα από ενέργειες του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κάθε υπουργός χάνει από την τσέπη του περισσότερα από 1.500 ευρώ τον μήνα.

***

Ο κ. Ι. Ραγκούσης ξεκίνησε την άσκηση αρμοδιοτήτων επί του πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης (η λέξη «συντονισμός» είναι απαγορευμένη για να μην απασφαλίσει ο κ. Θ. Πάγκαλος ) με ακόμη περισσότερη σεμνότητα και ταπεινότητα από τη συνηθισμένη. Μου λένε ότι ο υπουργός Εσωτερικών περίμενε υπομονετικά στην ουρά του check in (μαζί με τον υφυπουργό Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδη ) για τη χθεσινή πτήση προς Θεσσαλονίκη.

Ευτυχώς που ήταν στην ίδια πτήση και ο κ. Χ. Παμπούκης και αποκαταστάθηκε το κύρος της εξουσίας. Ο υπουργός Επικρατείας πέρασε αγέρωχα από την αίθουσα των VΙΡs και έφτασε πρώτος στο αεροπλάνο χωρίς να υποστεί τα πολλά ενοχλητικά «γεια σας, κύριε υπουργέ» που μολύνουν τη δημιουργική σκέψη.

***

Εν τω μεταξύ ο κ. Ι. Ραγκούσης, προτού πετάξει για τη Θεσσαλονίκη, γνωστοποίησε ότι το περίπτερο του υπουργείου Εσωτερικών στη ΔΕΘ κόστισε 166.050 ευρώ. Δηλαδή ψίχουλα, αν υπολογίσει κανείς ότι η αντίστοιχη δαπάνη του υπουργείου πέρυσι (στο λυκόφως της παντοκρατορίας του κ. Προκόπη Παυλόπουλου ) ανήλθε σε 521.703 ευρώ. Καλύτερα θα είναι πάντως όταν η ΔΕΘ πάψει να είναι ένα φεστιβάλ προβολής υπουργείων και ΔΕΚΟ.

***

Πρώτο σε παραλαβή λουλουδιών (και μάλιστα με διαφορά) αναδεικνύεται το γραφείο της κυρίας Μιλένας Αποστολάκη (στο σκίτσο). Συνεργάτις μου που επισκέφθηκε τη νέα υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να την υποβάλει σε τεστ γνώσεων για την τιμή του βάμβακος και του καλαμποκιού διηγείται ότι έζησε ένα μικρό Camel Τrophy, αφού χρειάστηκε να περάσει ανάμεσα από τεράστια καλάθια με λουλούδια για να φτάσει στην πολιτικό.

Δεν ξέρω αν η δαφνοστεφής Μιλένα έλαβε τα περισσότερα καλάθια από αγρότες που εκτιμούν το ωραίο φύλο, αλλά το βέβαιον είναι ότι ο αγροτικός κόσμος εκτιμά τη στάση του Πρωθυπουργού. Μπορεί οι επιδοτήσεις να τελειώνουν, αλλά τουλάχιστον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πρόκειται να μείνει ποτέ χωρίς μια ωραία γυναίκα στην ηγεσία του. Εν τω μεταξύ, το πανελλήνιο περιμένει με κομμένη την ανάσα να ακούσει τις αρμοδιότητες της Μιλένας οι οποίες βρίσκονται προς έγκριση στο γραφείο του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σωτ.Λύτρα.

***

Μετά τον κ. Ι. Ραγκούση, ο δεύτερος κερδισμένος του ανασχηματισμού (σύμφωνα με τα κουτσομπολιά των βουλευτών του ΠαΣοΚ) είναι ο κ. Χρ. Παπουτσής, ο οποίος όχι μόνο έγινε υπουργός Προστασίας του Πολίτη αλλά, όπως εκτιμάται, μπορεί να υπολογίζει ότι έθεσε «υπό την προστασία του» και τον νέο Γραμματέα του ΠαΣοΚ, τον κ. Μ. Καρχιμάκη.

Πολλοί άλλωστε υπενθυμίζουν ότι οι σύζυγοι των δύο πολιτικών είναι αδελφές. Και παρά την καρατόμηση της κυρίας Κατερίνας Μπατζελή, η οποία ανήκει στο «κλίμα Παπουτσή», bonus για τον νέο υπουργό θεωρείται και η (άνευ λόγου για πολλούς) διατήρηση στην κυβέρνηση της (νέας αναπληρώτριας ΥΠΕΞ) κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

***

Πασιονάρια υπέρ των δικαιωμάτων των Ρομά αναδεικνύεται η κυρία Μαριλένα Κοππά. Η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, με μια ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο προ ημερών, «ζεμάτισε» τον κ. Νικολά Σαρκοζί (μάλλον εν αγνοία του γάλλου προέδρου...) επειδή αποφάσισε να απελάσει περίπου 11.000 Ρομά. Η κυρία Κοππά απέδωσε (μάλλον λανθασμένα) τη στοχοποίηση των Ρομά στην οικονομική κρίση, ενώ η σωστή εξήγηση είναι τα απελπιστικά ποσοστά του Σαρκοζί στις δημοσκοπήσεις.

Εν τω μεταξύ, ούτε ο Ζοζέ Μπαρόζο γλίτωσε από την κυρία Κοππά, αφού τον κατηγόρησε (και πολύ σωστά) ότι δεν έκανε τίποτε για το ατόπημα του γάλλου προέδρου και ότι γενικώς υπερασπίζεται τις ιδεολογικά συγγενείς συντηρητικές κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: