Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ enet.gr
ΑΝΕΤΟΣ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ, ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ SIEMENS ΚΑΙ ΑΠΟΚΗΡΥΞΕ ΤΑ «ΑΘΕΜΙΤΑ ΜΕΣΑ»
- Μίζες εγώ; Με προσβάλλετε!
Το απόλυτο τίποτα προσέθεσε στις γνώσεις της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens ο μεγάλος επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης, που κατέθεσε χθες το βράδυ. Και ως θα ανέμενε κανείς από κάθε επιχειρηματία, δήλωσε ότι «ποτέ δεν δωροδόκησα, ποτέ δεν χρησιμοποίησα αθέμιτα μέσα, ποτέ δεν.. έδωσα μίζες για να προωθήσω τις δουλειές μου».
«Ποτέ δεν χρησιμοποίησα αθέμιτα μέσα για να προωθήσω τις δουλειές μου» βεβαίωσε τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens ο Σ. Κόκκαλης
Οσο για τη συνεργασία της Intracom με τη Siemens, δήλωσε -σύμφωνα με τους βουλευτές- ότι «ουδέποτε υπήρξε, ει μη μόνον μία φορά, για τον ψηφιακό δακτύλιο της Αθήνας». Αρνήθηκε κατ' επέκταση ότι υπήρξε καρτέλ μεταξύ των δύο εταιρειών, τονίζοντας με έμφαση ότι «ήταν ανταγωνιστές».
Ο κ. Κόκκαλης έφτασε στη Βουλή το απόγευμα, συνοδευόμενος από έναν άνδρα, προφανώς της προσωπικής του ασφάλειας, και περίμενε σε παρακείμενο γραφείο από εκεί που συνεδριάζει η επιτροπή στο δεύτερο όροφο του Κοινοβουλίου.
«Καλησπέρα σας»
Στη διάρκεια της αναμονής του, τουλάχιστον 5 μέλη της επιτροπής, κυρίως από τα δύο μεγάλα κόμματα, είτε γιατί είχαν «ξεχάσει» το κινητό τους τηλέφωνο είτε γιατί είχαν «προσωπική ανάγκη», πέρασαν να τον καλησπερίσουν.
Από τις ερωτήσεις, πάντως, που του υποβλήθηκαν όταν μπήκε στην επιτροπή και τις οποίες μετέφεραν οι ίδιοι οι βουλευτές, δεν φαίνεται να δέχτηκε ιδιαίτερες πιέσεις. Και η δικαιολογία, τουλάχιστον από κάποιους εξ αυτών, είναι πως δεν περίμεναν από τον κ. Κόκκαλη να πει πολλά πράγματα.
Οι άλλες μέθοδοι
Τι είπε ο επιχειρηματίας, σύμφωνα με την ενημέρωση από βουλευτές της επιτροπής; Οτι η αποκάλυψη του σκανδάλου της Siemens δεν ήταν για τον ίδιο κεραυνός εν αιθρία, διότι «είναι γνωστό ότι στην πρακτική των εταιρειών υπάρχουν αυτές οι μέθοδοι». Η δική του εταιρεία, πάντως, κατά τη δήλωσή του «είχε άλλες μεθόδους».
Ως παράδειγμα των μεθόδων κατέθεσε επιστολή που είχε στείλει στις 12/12/1997 στους τότε υπουργούς Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, Μεταφορών Τ. Μαντέλη και τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπα, πριν από την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ INTRACOM-ΟΤΕ, για την ψηφιακοποίηση του Οργανισμού. Στην επιστολή αυτή αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας, αλλά και ότι θα αυξηθεί η εθνική περιουσία κατά ένα εκατομμύριο δολάρια.
Φρόντισε άλλωστε να σημειώσει ο κ. Κόκκαλης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ότι η ΕΛΒΗΛ δεν θα μπορούσε να αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, διότι δεν διέθετε την τεχνογνωσία.
«Δεν τους γνωρίζω»
Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς των Ζίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που βρίσκεται στη γερμανική δικαιοσύνη, ότι είχε δημιουργηθεί καρτέλ μεταξύ των δύο εταιρειών, διότι ο κ. Κόκκαλης ήξερε το σύστημα χρηματισμού στην Ελλάδα, η απάντησή του ήταν ότι «δεν γνωρίζει καν τους δύο κυρίους». Εις επίρρωσιν δε των λεγομένων του, επικαλέστηκε ότι τέσσερις φορές που του αποδόθηκαν σχετικές κατηγορίες, αθωώθηκε με βούλευμα.
Ωστόσο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης επέμεινε να τον ρωτά αν έχει δώσει μίζες σε κόμματα ή πολιτικά πρόσωπα. Και παραλίγο να δημιουργηθεί επεισόδιο, καθώς ο κ. Κόκκαλης χαρακτήρισε «ντροπή» και μόνο την ερώτηση. Και αντιστρέφοντας το ερώτημα προς το βουλευτή, του είπε ότι ως ευρωβουλευτής είχε καταθέσει ερώτηση όταν η Intrasoft πήρε το διαγωνισμό του ΟΠΑΠ και βάσει της απάντησης που είχε τότε πάρει, θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι ο κ. Παπαδημούλης κινήθηκε υπέρ των συμφερόντων της ξένης, ανταγωνίστριας προς τη δική του, εταιρείας.
Οταν ο βουλευτής τον ρώτησε αν πραγματικά το εννοεί, ώστε να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ο κ. Κόκκαλης απάντησε ότι χρησιμοποίησε το παράδειγμα προκειμένου να συναχθεί το συμπέρασμα πως και για τον κ. Παπαδημούλη θα μπορούσαν να έχουν γίνει ανάλογοι συνειρμοί.
«Δεν είχα ανάγκη»
Και μια και ο λόγος περί μιζών, ο Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ) τού έθεσε το ερώτημα αν είχε χρηματίσει τον Γ. Σιμπιλίδη το 1992, προκειμένου να ρίξει την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. «Δεν είχα ανάγκη», φέρεται να απάντησε χαμογελώντας ο μάρτυρας. «Είχα τον κουμπάρο μου, τον Θ. Κατσίκη»...
Ο επιχειρηματίας ρωτήθηκε και αν η Intracom έχει στην κατοχή της τους κωδικούς πρόσβασης των απομεμακρυσμένων κέντρων της Erickson. Κέντρα που είχαν γίνει γνωστά στην υπόθεση των υποκλοπών, αφού φέρονταν να είχαν χρησιμοποιηθεί τότε. Και απάντησε, σύμφωνα με το βουλευτή Πάνο Καμμένο, ότι η εταιρεία του δεν τους έχει πάρει, για να προσθέσει με νόημα: «Δεν ξέρω αν τους έχει πάρει η Vodafone». *
ΟΜΩΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ ΤΟΝ ΚΑΡΦΩΝΕΙ:
«Ο Κόκκαλης ήξερε να δωροδοκεί 10 φορές καλύτερα απ' τη Ζίμενς»
Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ «Kokkalis wusste naturlich auch zehn Mal besser zu bestechen als Siemens». Δηλαδή: «Ο Κόκκαλης ήξερε φυσικά να δωροδοκεί δέκα φορές καλύτερα από τη Siemens».
Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στους συνηγόρους του Peter και Kursawe πέρσι τον Ιούνιο όταν κρυβόταν στο Ροζενχάιμ και προετοίμαζε την αυτοκαταγγελία του στην Εισαγγελία του Μονάχου, με σκοπό να καταστεί κατηγορούμενος στη Γερμανία, ώστε να εξουδετερώσει τα ελληνικά εντάλματα. Στις 25 Ιουνίου συνελήφθη, και η βαυαρική αστυνομία βρήκε και κατέσχεσε τις παράνομα ηχογραφημένες συνομιλίες του φυγόδικου Χριστοφοράκου με τους συνηγόρους του. Αυτές οι συνομιλίες έφτασαν και στην Ελλάδα, σε δημοσιογράφους, αλλά και στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, δίχως ακόμα να έχουν αξιοποιηθεί.
Χθες, ο Σωκράτης Κόκκαλης είπε στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής «όλοι πλην ημών», υποστήριξε ότι η Intracom ανέπτυξε τεχνολογία, στήριξε τον ΟΤΕ, έφτιαξε φυτώριο για νέους επιστήμονες και αρνήθηκε ότι μπορεί και αυτή να έχει δωροδοκήσει πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους, στελέχη του ΟΤΕ κ.ά.
Ο άλλοτε κραταιός Κόκκαλης (εξ ου και ο χαρακτηρισμός της δεκαετίας του 1990 «κράτος Κοκκαλιστάν») κοινώς διέψευσε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος εμπιστευτικά είπε στους δικηγόρους και άλλα για το πώς μπήκαν στο αρχείο όλες οι κατηγορίες για δωροδοκίες της Intracom και της Siemens, όταν είχαν γίνει φάμπρικα οι απευθείας αναθέσεις των ψηφιακών του ΟΤΕ. Με Νο2 φάμπρικα τα απαλλακτικά βουλεύματα από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι και το 2005. Πιο συγκεκριμένα, ο Χριστοφοράκος σε άλλο απόσπασμα εμφανίζεται να λέει: «... Στην Ελλάδα έγραφαν διάφορα στις εφημερίδες για δυο-τρία άτομα τα οποία ήταν στην ίδια θέση με μένα και για τη Siemens. Ολα αυτά μπήκαν στο συρτάρι (σ.σ. αρχείο) με μεγάλη προσπάθεια του Κόκκαλη και της Siemens. Η Siemens ασφαλώς κάλυψε και βοήθησε τα δικά της άτομα». Να υποθέσουμε αδαπάνως;
Στις 8 Οκτωβρίου 2008, ο διαχειριστής των μαύρων ταμείων της Siemens κατέθεσε στον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό και στον εισαγγελέα Π. Αθανασίου: «Ο κ. Κόκκαλης ήταν μεν επίσημα ο ανταγωνιστής της Siemens στην Ελλάδα, είχα όμως την εντύπωση ότι εδώ είχαν συμφωνηθεί πολλά, αφού, όπως στην περίπτωση καρτέλ, η αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα ήταν μοιρασμένη μεταξύ της Siemens και του κ. Κόκκαλη».
Χθες, ο Σ. Κόκκαλης μίλησε μόνο για συνεργασία των δύο και άφησε κατά μέρος το καρτέλ που κράταγε τις τιμές ψηλά και τη διαφορά πανύψηλα, με τα κόμματα εξουσίας να κρατούν την μπαγκέτα της πιο κραυγαλέας ενορχήστρωσης προμηθειών στον ΟΤΕ και στις επενδύσεις στο εξωτερικό.
Χθες ο Σ. Κόκκαλης δεν άνοιξε το στόμα του ούτε για τον στρατό των στελεχών του ΟΤΕ που εκτελούσε κατά γράμμα τις παραγγελίες των εθνικών προμηθευτών, όπως αποδείχθηκε επί πληρωμή. Ισως ο πρόεδρος της Intracom να χρειαστεί να ξαναπεράσει από την εξεταστική, ίσως κι από τη Δικαιοσύνη, αν βεβαιωθεί ότι το καρτέλ είχε κοινά βαποράκια και κυρίως κοινό μαύρο ταμείο για τις μεγάλες δουλειές που η μοιρασιά είχε γίνει και οι συγκρούσεις ήταν περιττές. Οψόμεθα.
Σούπερ μάρκετ: Πώς διαμορφώνεται η τιμή των φρούτων και των λαχανικών στα
ράφια
Πριν από 26 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου