Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

»Απο τον Ιωαννη Βαρβιτσιωτη στον δρα Βαγγελη

kassimatis@kathimerini.gr

Στην Ελλάδα διαθέτουμε, ως γνωστόν, τριών τύπων πανεπιστήμια: το κανονικό πανεπιστήμιο, το ανοικτό πανεπιστήμιο και το πανεπιστήμιο του καφενείου. Με αφορμή το γεγονός ότι ο Ευάγγελος (για τους φίλους «Βαγγέλας») Μεϊμαράκης θα είναι ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, θα..
μπορούσαμε να πούμε ότι, εντέλει, ένας προικισμένος εκπρόσωπος του πανεπιστημίου του καφενείου εκρίθη ο καταλληλότερος για το think tank της Ν.Δ.

Μη σπεύσετε να παρεξηγήσετε τα παραπάνω. Δεν εννοώ ότι ο τέως υπουργός Εθνικής Αμύνης ήταν κακή επιλογή για τη συγκεκριμένη θέση. Τουναντίον επρόκειτο για επιλογή η οποία -ει μη τι άλλο- δείχνει ρεαλισμό, υπό την έννοια ότι και η πολιτική στην Ελλάδα ολοένα απομακρύνεται από τον κόσμο των ιδεών, αλλά και ο θεσμός του κανονικού πανεπιστημίου -ελέω λαϊκισμού- όλο και περισσότερο συγκλίνει με το πανεπιστήμιο του καφενείου.

Ο Μεϊμαράκης είναι ένας πρακτικός άνθρωπος της πιάτσας. Δεν το κρύβει ότι αισθάνεται πολύ πιο άνετα στα μπουζούκια παρά στις βιβλιοθήκες. Ωστόσο, έχει το πλεονέκτημα -μάλλον σπάνιο για την Ελλάδα, όπου οι παντογνώστες περισσεύουν- να αναγνωρίζει αυτά που δεν καταλαβαίνει και να μην ανακατεύεται μαζί τους. Δεν είναι το είδος του ανθρώπου που παριστάνει ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να είναι. Ετσι, ως πρόεδρος του Ινστιτούτου, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αναμειχθεί με το επιστημονικό έργο του και θα αφήσει το επαρκές επιστημονικό επιτελείο του Ινστιτούτου να λειτουργήσει χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις.

Τα ως άνω κριτήρια είναι αποφατικά, αναφέρονται δηλαδή στο τι δεν θα κάνει ο Μεϊμαράκης ως πρόεδρος του Ινστιτούτου. Ποια θα μπορούσε όμως να είναι η θετική συμβολή του; Προφανώς οι οργανωτικές ικανότητές του, οι οποίες χρειάζονται για να ζωντανέψουν το Ινστιτούτο και να επεκτείνουν την παρουσία του ανά την Ελλάδα. Αυτό ήταν και το κριτήριο που πρυτάνευσε στη διαδικασία της επιλογής του. Εξάλλου, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, τον οποίον διαδέχεται στη θέση του προέδρου, παρότι αστός, καλοσπουδασμένος, πολύγλωσσος και κοσμοπολίτης, ήταν ήδη ένας κουρασμένος άνθρωπος όταν ανέλαβε την προεδρία του Ινστιτούτου. Αντιθέτως, ο Μεϊμαράκης έχει ακόμη όρεξη για το πολιτικό παιχνίδι...

Καιρός ήταν!

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ποτέ δεν είχε καλή σχέση με την αίσθηση του μέτρου. Τον τελευταίο καιρό όμως είχε γίνει η απεχθής ενσάρκωση της υπεροψίας. Πουθενά αλλού δεν έγινε εμφανέστερη η μεταμόρφωσή του (ακριβέστερα: η παραμόρφωσή του...) όσο στην υπόθεση της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Ψωμιάδης, ουσιαστικώς, επέβαλε στη Ν.Δ. τη φιλοδοξία του, ανακοινώνοντας την απόφασή του να διεκδικήσει τη θέση, χωρίς προηγουμένως να κάνει τον κόπο να συμβουλευθεί κανέναν στο «κρατίδιο των Αθηνών», για να θυμηθούμε παλαιότερη διατύπωσή του. Και σαν να μην έφθανε αυτό, όταν μόλις τις προάλλες δέχθηκε στο γραφείο του στη Νομαρχία τρία κορυφαία στελέχη του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ. (τους Ανδ. Λυκουρέντζο, Αθ. Σκορδά και Μ. Αγγελάκα), μετά την αποχώρησή τους, πήρε το μονίμως ξινισμένο ύφος του (που θυμίζει άνθρωπο ο οποίος έχει μόλις μυρίσει περιττώματα) και δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Εγώ πάντως το χρίσμα το πήρα από την κοινωνία».

Καιρός ήταν λοιπόν να βρεθεί κάποιος να τον προσγειώσει στην πραγματικότητα με μια ξεγυρισμένη σφαλιάρα. Του την έριξε ο Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την επιμονή του υποψηφίου όχι μόνον να μη δεχθεί παρεμβάσεις της Ρηγίλλης στην επιλογή των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών, αλλά και να επιβάλει για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης τον ευέξαπτο αδελφό του Διονύση - τον στενότερο συνεργάτη του στο νομαρχιακό συμβούλιο, ο οποίος τον αντικαθιστούσε όποτε ο ίδιος ταξίδευε στο εξωτερικό, δηλαδή, στην Αθήνα... Χθες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. του έθεσε τηλεφωνικώς τελεσίγραφο: αν ώς σήμερα το μεσημέρι δεν έχει συμμορφωθεί, η Ν.Δ. θα άρει την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του. Σημειώστε ότι ο νομάρχης Θεσσαλονίκης είναι τόσο αγαπητός στη Ρηγίλλης, ώστε, από τα στελέχη της Ν.Δ με τα οποία συνομίλησα χθες για το ζήτημα, δεν βρήκα ούτε ένα που να μην εύχεται ο Ψωμιάδης να επιμείνει στην επιλογή του...

Η αλήθεια να λέγεται

Μετά τον δεύτερο κόλαφο που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, με την άρνηση από πλευράς του εργατολόγου Αλ. Μητρόπουλου της πρότασης του ΣΥΝ να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής, πληροφορούμεθα από την «Αυγή» ότι «δεν αλλάζει ο σχεδιασμός του ΣΥΝ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές». Πολύ σωστά το λέει η καλή εφημερίδα στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ! Πώς να αλλάξει κάτι το οποίο δεν υπάρχει; Πρώτα η απόρριψη από τον Δ. Τσακνή, ύστερα από τον Αλ. Μητρόπουλο, γίνεται πλέον φανερό ότι στην Κουμουνδούρου επικρατεί αλαλούμ και ότι η αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη και των υπολοίπων της Δημοκρατικής Αριστεράς νοείται μάλλον ως ευθανασία...





Δεν υπάρχουν σχόλια: