Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

»«Θα τα καταφερουμε»

Protagon.gr

Ηταν μια ομιλία γενναιόδωρη σε όραμα και φειφωλή σε παροχές. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, ήταν άλλωστε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός ανέβαινε στη ΔΕΘ με άδεια χέρια. Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε για άλλη μια φορά τη ζοφερή εικόνα της χώρας, όπως την παρέλαβε η κυβέρνηση του, για να τονίσει ότι η κατάσταση βελτιώνεται και..


ήδη έρχεται η αναγνώριση από το εξωτερικό. Αντί παροχών ανέλαβε τη δέσμευση για παρεμβάσεις υπέρ των ασθενεστέρων, για θεαματικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και για εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ. «Η μάχη που δίνουμε είναι για την επιβίωση της Ελλάδας. Η μάχη δεν είναι μάχη που θα κερδίσει ή θα χάσει ο πρωθυπουργός ή η κυβέρνησή του. Αυτή την μάχη ή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε.

Επίσης έκανε αρκετές εξαγγελίες περί πράσινης ανάπτυξης αν και η μεγαλύτερη καινοτομία έχει να κάνει με την «κάρτα πολίτη», η οποία θα αντικαταστήσει από το 2011 την αστυνομική ταυτότητα και θα χρησιμοποιείται στις συναλλαγές με το δημόσιο. Παράλληλα απέδωσε έμφαση στην καινοτομία και έδωσε σχετικά παραδείγματα καινοτόμων δράσεων. Ηταν, με δυο λόγια, μια χαρακτηριστική ομιλία Γιώργου Παπανδρέου που επενδύθηκε από επισημάνσεις με τη μορφή power point και προβολή στην επιφάνεια δίπλα του.

Επιγραμματικά, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

Την απελευθέρωση των μεταφορών
Το άνοιγμα όλων των άλλων κλειστών επαγγελμάτων
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και σχέδια για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ.
Την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού «για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη»
Ένα νέο πλαίσιο για ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης
Το νέο αναπτυξιακό νόμο
Την εξειδίκευση του σχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
Την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας
Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματο
Την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής στο Δημόσιο
Το νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων και ολοκλήρωση των διπλογραφικών συστημάτων
Τη λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου
Τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου
Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων
Το νέο σχέδιο για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.

Πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, ενώ σημειώθηκαν επεισόδια με ομάδες αντιεξουσιαστών.

Tα σχόλια της αντιπολίτευσης

«Χρειάζεται μεγάλο πολιτικό θράσος, για να βαπτίζει κανείς το τσεκούρωμα μισθωτών και συνταξιούχων "πολιτική υπέρ της κοινωνικής συνοχής, τα λουκέτα των επιχειρήσεων "ενίσχυση της επιχειρηματικότητας" και την ύφεση και την ανεργία "όραμα για την ανάπτυξη"» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
«Η προκλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης εναντίον του λαού δεν έχει όρια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Για «έκθεση στείρων ιδεών» έκανε λόγο ο ΛΑΟΣ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η ζημιά που προκάλεσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στον τόπο δεν διορθώνεται με ευχολόγια στο κενό».
«Η υλοποίηση της πολιτικής του μνημονίου έχει οδηγήσει την οικονομία σε ένα σπιράλ θανάτου» αναφέρει από την πλευρά του ο Συνασπισμός.
Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός δεν «είπε ούτε μία κουβέντα» για τις δύο επείγουσες προτεραιότητες αλλαγής στην οικονομική πολιτική: την αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη καταπολέμηση της ακρίβειας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: