Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

»Τι θελουμε και γιατι

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ «E» 13/9

Κι άλλες φορές έχω σημειώσει ότι ένα από τα σοβαρά προβλήματα που θα πρέπει κάποτε να λύσουμε οι δημοσιογράφοι, για να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι στην κριτική μας, είναι να αποφασίσουμε τι τελικά θέλουμε από έναν πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Θέλουμε να έχουν ή να μην έχουν δικαίωμα γνώμης και την ελευθερία να τη διατυπώνουν οι μετέχοντες σε ένα κυβερνητικό συμβούλιο; Και θα πρέπει να τους αναγνωρίσει ή όχι το δικαίωμα αυτό..

ο πρωθυπουργός;

Αυτονόητο είναι, νομίζω, πως όλοι θέλουμε το πρώτο. Aλλωστε, αν οι μετέχοντες στο υπουργικό συμβούλιο δεν θα πρέπει να εκφράζουν επιφυλάξεις ή και διαφωνίες με όσα έρχονται προς συζήτηση, τότε δεν υπάρχει λόγος σύγκλησής του. Τα συλλογικά όργανα έχουν λόγο ύπαρξης μόνο αν επιδιώκουν μέσα από τη συλλογική προσπάθεια τη βελτίωση του έργου που είναι θεσμικά ταγμένα να παράγουν.


Αν όμως έτσι πρέπει να συμβαίνει, τότε τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν για τις παρεμβάσεις των Κατσέλη και Μπιρμπίλη σχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδικασίες έγκρισης μεγάλων επενδυτικών σχεδίων ήταν επιεικώς άστοχα και δείχνουν διάθεση ενασχόλησης με εντυπώσεις και όχι με την ουσία των προβλημάτων, όπως θα πρέπει να γίνεται.


Είναι παλιό άλλωστε και πολύπλευρο το συγκεκριμένο πρόβλημα. Δεν έχει να κάνει μόνο με τη δυνατότητα των κυβερνητικών στελεχών να εκφράζουν τη γνώμη τους στο πλαίσιο του Yπουργικού Συμβουλίου, αλλά και με τη δυνατότητα των μελών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων να διατυπώνουν ή όχι γνώμες που δεν συντάσσονται απόλυτα με την κομματική γραμμή.


Κι εδώ είναι που οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να αποφασίσουμε τι επιτέλους θέλουμε. Δικαίωμά μας είναι να διαλέξουμε ό,τι προτιμάμε. Αλλά εκείνο που δεν είναι δικαίωμά μας, επειδή υπονομεύει την αξιοπιστία μας, είναι άλλο να επιλέγουμε σήμερα κι άλλο να προτιμάμε αύριο.


Δεν γίνεται δηλαδή να αιτιώμεθα τα κόμματα και τους πολιτικούς, με τη μομφή ότι λειτουργούν σαν μαντριά και την άλλη να βλέπουμε υπονομεύσεις, ανταρσίες και προσωπικές πολιτικές πίσω από κάθε διαφορετική άποψη. Αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και αξιόπιστοι, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε και κυρίως γιατί το θέλουμε.

ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: