Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

18 Σεπ Ελευθεροτυπία

Αγοράζουν ψήφους!
Οι «χορηγίες» από εταιρείες (π.χ.
Siemens) ή επιχειρηματίες σε κόμματα και πολιτικούς απασχολούν τα Μέσα Ενημέρωσης της Αθήνας εδώ και πολλά χρόνια.

Με ένα άλλο «φρούτο», που απαντά στην επαρχία -συγκεκριμένα, στα «αγροκτήματα» της Αυτοδιοίκησης- δυστυχώς δεν ασχολείται..
κανένας.

Κάτι από ποδόσφαιρο (εξαγορές διαιτητών, μετεγγραφές παικτών κ.λπ.) θυμίζει το «φρούτο» στα αυτοδιοικητικά χωράφια της υπαίθρου χώρας. Παράγοντες, που ελέγχουν ψηφοφόρους, διαπραγματεύονται με υποψήφιους δημάρχους και, ανάλογα με το «πακέτο» που θα πάρουν, δηλώνουν υποστηρικτές του ενός ή του άλλου. Εξυπακούεται ότι συμβαίνει και το αντίθετο. Οι ίδιοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι -ιδιαίτερα αυτοί που έχουν οικονομική άνεση και βλέπουν το αξίωμα του δημάρχου ως κοινωνική καταξίωση- πλησιάζουν ξοφλημένους παράγοντες, που όμως ελέγχουν ακόμα ψήφους, και τςι αγοράζουν, όπως οι ομάδες ποδοσφαίρου τούς ελεύθερους παίκτες.

Η εμμονή των κομμάτων να μην καθιερώνουν στοιχειώδη κριτήρια ικανότητας για τους υποψηφίους ευνοεί τις συναλλαγές αυτές.

Παν.Τσ. 18 Σεπ Ελευθεροτυπία

Εμεινε άνεργος!
Στις 7 Σεπτεμβρίου, που ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, η επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε επί λέξει ότι στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «θα ενταχθούν οι αρμοδιότητες για θέματα αθλητισμού και διατροφής».
Κάπως έτσι όλοι είχαν βγάλει το συμπέρασμα ότι νέος υφυπουργός Αθλητισμού θα αναλάμβανε ο Χρήστος Αηδόνης, υπό την καθοδήγηση του (αθλητικού) υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου. Τώρα, όμως, που ξεκαθαρίζεται ότι οι αρμοδιότητες για τον αθλητισμό παραμένουν στο υπουργείο Πολιτισμού (Γερουλάνος-Νικητιάδης), τι θα κάνει ο Αηδόνης;

Κανείς δεν χάνεται μέσα στο χαοτικό σύστημα διακυβέρνησης, που προτιμά ο Γιώργος Παπανδρέου.

Γ.ΚΑΡ. 18 Σεπ Ελευθεροτυπία

Είδε κι απόειδε
!Σιγά μην πάει ο Καραμανλής στην Εξεταστική για το Βατοπέδι.
Είδε κι απόειδε να ξεμπλέξει από τα ράσα, και θα πάει για να τον ρωτάνε για τα παντελόνια, που είπε η Πελέκη, σύζυγος Βουλγαράκη;

Γ.ΚΑΡ. 18 Σεπ Ελευθεροτυπία

Ράσα και παντελόνια
Εχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια από τότε που τα ζεύγη Καραμανλή και Βουλγαράκη φωτογραφίζονταν χαμογελαστά στα σκαλιά του Ηρωδείου (αμφότεροι είχαν διατελέσει υπουργοί Πολιτισμού...).
Τώρα η Κατερίνα Πελέκη, σύζυγος Βουλγαράκη, ανάβει... φωτιές στον τέως πρωθυπουργό αλλά και στη «σαμαρική» Ρηγίλλης, με τα περί «παντελονιών που πρέπει να φοράνε οι άντρες».

Τον Οκτώβριο του 2008 ο Κώστας Καραμανλής, πρωθυπουργός ων, πήγε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και κάλυψε τους εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα υπουργούς του. Ηταν η αρχή της κατρακύλας του, η οποία οδήγησε τον ίδιο στη «δραπέτευση» από τις ευθύνες και τη Ν.Δ. στην εκλογική συντριβή του Οκτωβρίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς, υπουργός Πολιτισμού κι αυτός στην τελευταία κυβέρνηση Καραμανλή, βρίσκεται αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ υπό συνθήκες ιδιόμορφες· θα ήθελε να κυριαρχήσει η «αντιμνημονιακή» θέση του, αλλά θα τον ρωτάνε για την Πελέκη-Βουλγαράκη, το Βατοπέδι και τη σιωπή του Καραμανλή. Νόμιζε ότι είχε ξεμπερδέψει με όλα αυτά ο νέος αρχηγός, αλλά οι αμαρτίες του προκατόχου του δεν τον αφήνουν ν' αγιάσει. Μήπως μια βόλτα και στο Αγιον Ορος θα τον βοηθούσε;

Γ.ΚΑΡ. 18 Σεπ Ελευθεροτυπία

Γεύση σπέκουλας
Την περασμένη Παρασκευή η ΕΤ-3 πρόβαλε το μεσημέρι την εκπομπή «My greek kitschen» (έτσι στα αγγλικά είναι ο τίτλος), μεταγλωττισμένη σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής του 2006 από τις Discovery Channel & Living Channel, που παρουσιάζει συνταγές από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η Βρετανοκύπρια παρουσιάστρια Tonia Buxton μιλάει στα αγγλικά (!) όταν προλογίζει το γευστικό ταξίδι της και σε άψογα ελληνικά όταν συνομιλεί με κατοίκους των χωριών που επισκέπτεται για να παρουσιάσει τις συνταγές τους.

Στο περασμένο επεισόδιο λοιπόν η κυρία Buxton είχε επισκεφθεί ένα «ακροχώρι» της Κύπρου (της μιας πατρίδας της), το Πετροφάνι. Το χωριό που «βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα»!

Οι γεύσεις σύνορα δεν έχουν, όπως και η βλακεία, ή η άγνοια. Η «σπέκουλα», όμως, όχι μόνο έχει σύνορα, αλλά και «αποικιακή» γεύση.

ΒΑ.ΦΙ. 18 Σεπ Ελευθεροτυπία

Της πλώρης
«Εάν επιμένεις στο λάθος σου, είναι λάθος.
Εάν όμως επανορθώνεις, βεβαίως θα πούμε μπράβο». Το λέει ο Γ. Βερνίκος, της γενιάς του Πολυτεχνείου και εδώ και καιρό επιχειρηματίας της ναυτιλίας, για το κυβερνητικό λάθος της κατάργησης του πάλαι ποτέ υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και τώρα την επαναφορά του με τη δημιουργία του νέου υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.

«Και ο νέος υπουργός Γ. Διαμαντίδης (που ακόμη δεν έχει ορκιστεί), δείχνει να έχει όλες τις καλές προθέσεις. Ομως φτάνει αυτό; Είναι προσωπική υπόθεση του κάθε υπουργού χωριστά;», ρωτάει. «Εάν δεν υπάρχει συνολικό κυβερνητικό σχέδιο, στρατηγική, τι να κάνει μόνος του; Και δεν υπάρχει. Δεν κινείται τίποτα στην αγορά».

Θλιβερές διαπιστώσεις από όσους γνωρίζουν.

Λ.Π. 18 Σεπ Ελευθεροτυπία

Ιδού λεφτά
Κρίση, λιτότητα, αλλά οι Ελληνες έχουν γερό κομπόδεμα.
Αν πιστέψουμε μια διεθνή έρευνα, κατά μέσον όρο οι Ελληνες έχουν στην άκρη 26.000 ευρώ ο καθένας και βρίσκονται στην 22η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Να, λοιπόν, που δικαιώ- νεται ο Γιώργος: λεφτά υπάρχουν!

Γ.ΚΑΡ. 18 Σεπ Ελευθεροτυπία

Χαρίστε τα
Η είδηση αναφέρει: «Ρολόγια, καπέλα, παιχνίδια, cd και άλλα είδη, που είχαν κατασχεθεί από παράνομους μικροπωλητές, κατέστρεψε χθες το πρωί η Δημοτική Αστυνομία Χανίων».
Τόσοι φτωχοί υπάρχουν. Τόσα παιδιά, τα οποία θα χαμογελούσαν αν είχαν ένα ρολόι, ένα καπέλο ή ένα παιχνίδι. Γιατί, λοιπόν, τόσα πράγματα να καταστραφούν αντί να δοθούν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη; Ή που θα τους δώσουν λίγη χαρά;

Γ.ΛΥΒ. 18 Σεπ Ελευθεροτυπία

Στο ουζερί
Ο Γιώργος Παπανδρέου συνάντησε ταυτόχρονα τον Μάρκο Μπόλαρη και τον Γιάννη Μπουτάρη σε ουζερί της Θεσσαλονίκης και τα είπαν τρώγοντας, ενώ σε εστιατόριο συνάντησε τον Μπουτάρη και ο Φώτης Κουβέλης.
Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον Κώστα Γκιουλέκα· τον πρώτο τον είδε στο εκλογικό του κέντρο και τον δεύτερο σε ξενοδοχείο, και περπάτησε μαζί του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Διαφορετικές -επικοινωνιακές και μη- προσεγγίσεις.

Ν.Ρ. 18 Σεπ Ελευθεροτυπία

Βαπτίστηκε
«Αττική Συνεργασία - Οχι στο Μνημόνιο», ονομάζεται η περιφερειακή κίνηση του Αλέξη Μητρόπουλου.
Το ψηφοδέλτιο στηρίζουν στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν εκφράσει δημόσια τη διαφωνία τους με το Μνημόνιο, ο ΣΥΝ και κάποιες μικρότερες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΗΚΚΙ - Κόκκινο).

Ο Μητρόπουλος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και να παρουσιάσει τον συνδυασμό του την ερχόμενη Δευτέρα. Και εκεί να απαντήσει, μεταξύ άλλων, στο ερώτημα πώς αποφάσισε να τεθεί επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου που δεν περιλαμβάνει όλον τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα μέρος του.

Επρόκειτο για μία από τις προϋποθέσεις για να μπει ο γνωστός εργατολόγος στη μάχη μόνον ως «απλός στρατιώτης». Τι άλλαξε;

Θ.ΤΣ. 18 Σεπ Ελευθεροτυπία

Η ασπίδα
Ασπίδα προστασίας γύρω από τον Κώστα Καραμανλή σήκωσε η Νέα Δημοκρατία, λίγες ώρες πριν από την κοινή εμφάνισή τους με τον Αντ.
Σαμαρά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Σε non paper, το οποίο διένειμε στους βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ., η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος υποστηρίζει για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ότι και από τις δύο εξεταστικές επιτροπές δεν προκύπτει ροή μαύρου χρήματος και ποινική ευθύνη υπουργού της Ν.Δ.

Μάλιστα, στο τέλος του σημειώματος με τονισμένα γράμματα αναφέρεται ότι «ο Κ. Καραμανλής ήταν για πεντέμισι χρόνια πρωθυπουργός και γνωρίζει πότε πρέπει να μιλήσει». Σε εκλογές πάει ο Σαμαράς τον Νοέμβριο, έκανε επιλογές που αμφισβητούνται και είναι προφανές ότι θέλει τους καραμανλικούς μαζί του.

Μόνο που μ' αυτήν την τακτική δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι το Βατοπέδιο δεν ήταν σκάνδαλο.

ΧΡ.ΚΟΡ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: