Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

»Το παρασκηνιο για το χρισμα του ΠΑΣΟΚ

«E» 5/9 ΑΡΘΡΟPHOTO GALLERY

Δίχασε το ΠΑΣΟΚ η διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων του στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, με υπουργούς και βουλευτές να αρνούνται τη στράτευση που τους ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Νοεμβρίου, ο Γ. Παπανδρέου έχει από τώρα κλείσει το τι θα κάνει στις 21 του μήνα: θα προεδρεύσει της πρώτης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο θα συνέλθει σε... απαρτία με τη συμμετοχή όλων των αντιπεριφερειαρχών.

Την επομένη ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στους δημάρχους που θα έχουν εκλεγεί, προκειμένου να επαναβεβαιώσει τη βούληση της κυβέρνησης να τους δώσει πόρους και αρμοδιότητες. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του, οι νέοι τοπικοί άρχοντες θα γίνουν ο άξονας οικοδόμησης του νέου κράτους, καθώς οι κοινωνικές παροχές και οι υποδομές θα περάσουν στα χέρια τους. Αυτός είναι ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να βάψει τον χάρτη πράσινο.

Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να είπε την Παρασκευή ότι η αναμέτρηση δεν είναι κομματική, φρόντισε όμως να βάλει το δίλημμα: «Θα εκλέξουμε αυτούς που πιστεύουν στον ''Καλλικράτη'' ή όχι;».

Με αυτό το ερώτημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήρθε αντιμέτωπος και κατά τη διαδικασία σχηματισμού των ψηφοδελτίων του κόμματός του. Είδε πολλά στελέχη του να κάνουν δηλώσεις και να δίνουν συνεντεύξεις, λέγοντας πως θέλουν να συνεχίσουν το έργο τους στα υπουργεία. Οτι δεν είναι στα σχέδιά τους η τοπική αυτοδιοίκηση. Ορισμένους, μάλιστα, τους άκουσε να του το λένε και οι ίδιοι. Παρότι είχε φροντίσει μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου να τους διαμηνύσει ότι κανείς δεν είναι μόνιμος. Παρότι ο ίδιος είχε τονίσει στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ πως οι περιφερειάρχες θα είναι ισότιμοι και ανώτεροι των υπουργών.

Σε κάθε περίπτωση, η ώρα των ανακοινώσεων έφθασε. Το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος θα εγκρίνει σήμερα τις υποψηφιότητες για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους και όλοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους.

Οργή για τα άχι
Ο κατάλογος των υποψηφίων «έπαιζε» έως την τελευταία στιγμή


Η δυσφορία των επιτελών του πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη, ημέρα των ραντεβού με στελέχη που ο Γ. Παπανδρέου ήθελε να εκτεθούν στην εκλογική διαδικασία, και αυτά του είπαν όχι, ήταν τόσο μεγάλη που παραλίγο να σκίσουν τον κατάλογο που είχαν στα χέρια τους. «Να βγάλουμε όλους τους βουλευτές και να βάλουμε αυτοδιοικητικά στελέχη» πρότεινε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Η μάχη χρειάζεται πρόσωπα που θα στείλουν τον κόσμο στις κάλπες» απάντησε αμέσως υπουργός που ήταν παρών στη συζήτηση. «Να τελειώσουμε με την ομιλία (ήταν Παρασκευή μεσημέρι, λίγο πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού για την 3η του Σεπτέμβρη) και το βλέπουμε αύριο» παρενέβη ο Γ. Παπανδρέου. Ετσι, ο κατάλογος των υποψηφίων έμεινε ανοιχτός μέχρι και χθες το βράδυ.

Δεδομένων των επιλογών του Αντ. Σαμαρά, στην Ιπποκράτους είδαν την ευκαιρία για να καταγράψουν πολλές και μεγάλες νίκες. Παρά τις επιπτώσεις του μνημονίου στην κοινή γνώμη και τις επιλογές των ψηφοφόρων. Αλλωστε, η αποχή συνήθως λειτουργεί υπέρ του πιο ισχυρού, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ακόμη το ΠΑΣΟΚ. Η διακινδύνευση αυτής της προοπτικής, από λάθος χειρισμούς και ελλιπή προετοιμασία εκ μέρους της επιτροπής υποψηφιοτήτων, ήταν που έκανε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και υπουργούς να τα βάλουν με τον Σ. Ξυνίδη και τον Θ. Τσούρα. «Μη ρωτάτε εμάς, δεν ξέρουμε τίποτα» απαντούσαν στα ερωτήματα απορίας άλλων στελεχών για το «πώς είναι δυνατόν να εμφανίζουμε τον Γιώργο να παρακαλά υπουργούς και βουλευτές να είναι υποψήφιοι».

Το παρασκήνιο που παίχτηκε γύρω από κάθε περιφέρεια ήταν εξαιρετικά πλούσιο. Στελέχη που ήθελαν και άλλοι που παρακαλούσαν να μην τους πάρει τηλέφωνο ο Γ. Παπανδρέου. Στελέχη που έβαζαν λυτούς και δεμένους για να προωθήσουν την υποψηφιότητά τους και άλλοι που προτιμούσαν να απολαύσουν τη νέα τους ζωή στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως νέοι βουλευτές ή μέλη της κυβέρνησης. Μετά τον Σεπτέμβριο που θα λείπει στο εξωτερικό σε μια σειρά ταξιδιών, ο Γ. Παπανδρέου προγραμματίζει να σαρώσει τη χώρα. Θέλει να συνδέσει τις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου με τον ένα χρόνο από την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία. Να κάνει τον απολογισμό του και τον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων. Πιστεύει πως μόνο έτσι θα μπορέσει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται η χώρα.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οι γαλάζιοι μνηστήρες στον Πειραιά

Σε θρίλερ εξελίσσεται η συζήτηση για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας στον Δήμο Πειραιά, αν και όπως όλα δείχνουν, αύριο αναμένεται να λάβει τις τελικές του αποφάσεις ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από έντονο παρασκήνιο και συνεχείς διαβουλεύσεις έχουν φθάσει στη Ρηγίλλης και συγκεκριμένα στο γραφείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας τρεις εισηγήσεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί να αποφασίσει ?εκτός απροόπτου- μεταξύ τριών υποψηφίων λαμβάνοντας υπόψη τα υπέρ και τα κατά των προσώπων που θα βρεθούν απέναντι στον υποψήφιο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ. Τα ονόματα που συζητιούνται είναι: Ο νυν βουλευτής Β΄ Πειραιά Τάσος Νεράτζης, ο πρώην βουλευτής Π. Μελάς και πρώην νομάρχης Σ. Σπυρίδων.

Και για τις τρεις υποψηφιότητες υπάρχουν εισηγήσεις, καθώς, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, τον κ. Σπυρίδων έχει προτείνει ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον Π. Μελά ο βουλευτής Βασίλης Μιχαλολιάκος και τον Τ. Νεράτζη τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και νυν δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης.

Π. Ψωμιάδης
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει

Εντονη ταραχή υπάρχει στον Παναγιώτη Ψωμιάδη μετά τα δύο ηχηρά χτυπήματα που δέχτηκε απανωτά, τόσο με το βέτο του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στην υποψηφιότητα του αδερφού του Διονύση ως αντιπεριφερειάρχη, όσο και με την απόσυρση της υποστήριξης του Γ. Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ στον ίδιο.

Πολύ περισσότερο που μπορεί να δει τον βουλευτή Κιλκίς Κώστα Κιλτίδη να κατεβαίνει απέναντί του ως υποψήφιος για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, υποστηριζόμενος από το ΛΑΟΣ. Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ ποτέ δεν έκρυψε τη συγγένειά του με τον χώρο στα δεξιά της ΝΔ, ενώ με τις ισχυρές προσβάσεις που έχει στο Κιλκίς αλλά και την επιρροή ευρύτερα στον χώρο αυτό, αποτελεί έναν ιδιαίτερα υπολογίσιμο αντίπαλο για τον Π. Ψωμιάδη.

Να σημειώσουμε ότι ο Π. Ψωμιάδης ήταν ο προνομιακός φιλοξενούμενος τα τελευταία χρόνια στις φιέστες του άσπονδου εσωκομματικού αντίπαλου του Κ. Κιλτίδη, του Σάββα Τσιτουρίδη, στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη.

Το στραπατσάρισμα από τον Αν. Σαμαρά έχει πολλαπλή σημασία και για τα νεοδημοκρατικά πράγματα στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι τώρα πολλά από τα τοπικά στελέχη φοβούνταν να τα βάλουν ανοικτά με τον Π. Ψωμιάδη, παρά το γεγονός ότι παρασκηνιακά άφηναν αιχμές.

Ο ίδιος, μάλιστα, φρόντιζε να πάρουν το μάθημά τους όσοι στρέφονταν εναντίον του. Ακόμη και το θέμα της προνομιακής σχέσης του με τον Γ. Καρατζαφέρη το χρησιμοποιούσε για να ενισχύσει τη θέση του στο πλαίσιο μιας προσωπικής στρατηγικής. Ομως μετά το κόντεμα Σαμαρά εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστούν και οι εσωκομματικές φωνές αμφισβήτησής τους, ιδιαίτερα μετά από ένα μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Οι μάσκες έπεσαν, δήλωσε προχτές ο Π. Ψωμιάδης, αλλά μάλλον δεν έχει αντιληφθεί ότι πρώτα απ’ όλα αφορούν τον ίδιο, σχολίαζε πρώην στέλεχος της παράταξής του. Είτε Ζορμπάς είτε Ζορό είτε κολίγος, η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει και ίσως γραφεί σύντομα το τέλος εποχής για τον απίστευτο τηλενομάρχη, σχολίαζε.

Περιφέρεια Αττικής
Το ΠΑΣΟΚ έκανε έναν τεράστιο κύκλο. Στην αρχή προβλήθηκε η σίγουρη λύση της Φ. Γεννηματά.

Το ασυμβίβαστο οδήγησε τα βήματα της υφυπουργού Υγείας προς τον Δήμο Αθηναίων και έπεσε στο τραπέζι το όνομα της Τ. Μπιρμπίλη.

Εν τω μεταξύ είχαν αυτοπροταθεί ο Γ. Σγουρός και ο Γ. Μίχας. Στις μετρήσεις μπήκαν και η Μ. Βασιλάκου, ο Κ. Σκανδαλίδης, η Ευ. Χριστοφιλοπούλου, ο Σπ. Κουβέλης και ο Π. Γερουλάνος.

Το ΠΑΣΟΚ σκέφτηκε και τον Γ. Καμίνη, όταν οι ατυχείς χειρισμοί στην υποψηφιότητά του για την Αθήνα άφησαν τον Συνήγορο του Πολίτη μετέωρο.


Στερεάς Ελλάδας
Από την πρώτη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε να επιλέγει την Κ. Μπατζελή, εξαιτίας της απήχησης της υπουργού Γεωργίας στις δημοσκοπήσεις. Στις μετρήσεις ακολουθούσαν η βουλευτής Ευβοίας Κ. Περλεπέ και ο Κλ. Περγαντάς.


Θεσσαλίας
Τον Ιούλιο βγήκε στην επιφάνεια το όνομα του βουλευτή Λάρισας Β. Εξαρχου. Ενδιαφέρον έδειξαν και οι Ε. Νασιώκας και Φ. Χατζημιχάλης. Την υποψηφιότητα διεκδίκησε και η Μαγνησία με τον Απ. Παπατόλια και τη Ρ. Ζήση.



Κεντρικής Μακεδονίας
Ο Γ. Φλωρίδης και ο Χ. Καστανίδης ήταν τα δύο πρόσωπα που οι μετρήσεις έδειξαν πως θα κερδίσουν άνετα τον Π. Ψωμιάδη. Και οι δύο, όμως, είπαν όχι. Ετσι ο κλήρος πέρασε στον Γ. Μαγκριώτη, καθώς και η Χρύσα Αράπογλου δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται.


Αν. Μακεδονίας & Θράκης
Στην αρχή ακούστηκαν τα ονόματα του Σ. Ξυνίδη και του Γ. Πεταλωτή. Τελικά ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε τον βουλευτή Καβάλας, Μ. Τιμοσίδη.


Δ. Μακεδονίας
Από πολύ νωρίς ο Π. Κουκουλόπουλος είχε πει στον Θ. Τσούρα πως ο κύκλος του στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει κλείσει. Το ίδιο επανέλαβε και στον Γ. Παπανδρέου στο ραντεβού της Πέμπτης. Ετσι η Ιπποκράτους ξεκίνησε νέα μέτρηση για τον βουλευτή Αλ. Αθανασιάδη και τον πρώην νομάρχη Ι. Ανδρεάδη.


Ηπείρου
Εκεί αγωνία δεν υπήρξε, καθώς εκδήλωσε ενδιαφέρον, και όλοι συμφώνησαν, ο Ευ. Αργύρης.



Δ. Ελλάδας
Ενώ όλοι πίστευαν πως θα είναι ο Δ. Κατσικόπουλος, ο Θ. Σώκος διεκδίκησε τη θέση και ο Γ. Παπανδρέου στράφηκε στον Απ. Κατσιφάρα, τον οποίο πολλοί ήθελαν για τον δήμο της Πάτρας.


Πελοποννήσου
Το ερώτημα «μπορούμε να στηρίξουμε τον Π. Τατούλη;» ταλάνισε την Ιπποκράτους. Το ΠΑΣΟΚ μέτρησε τον Π. Μπεγλίτη, τον Οδ. Βουδούρη και τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο.


Ιονίων Νήσων
Αν δεν υπήρχε το κώλυμα με τα χρέη του Τ. Βοσκόπουλου, το ΠΑΣΟΚ θα είχε ανακοινώσει από καιρό την Α. Γκερέκου. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έκανε ορισμένους να σκεφτούν τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.


Κρήτης
Ενώ όλοι πόνταραν στον Στ. Αρναουτάκη μετά την υποχώρηση του Γ. Κουράκη, που θα μείνει στον Δήμο Ηρακλείου, η αναζήτηση γυναικών έβαλε στο παιχνίδι και την Ευαγγελία Σχοιναράκη.


Βορ. Αιγαίου
Ακούστηκαν πολλά ονόματα, αλλά η Ιπποκράτους στράφηκε στην Ελπίδα Τσουρή.


Νοτ. Αιγαίου
Από την αρχή έγινε σαφές πως υποψήφιος θα είναι ο Δ. Μαχαιρίδης.


Δήμος Αθηναίων
Ενώ όλοι θεωρούσαν πως είχε κλείσει η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε ο Γ. Καμίνης, ο οποίος δεν δίστασε και να παραιτηθεί από Συνήγορος του Πολίτη. Η χαμηλή αναγνωρισιμότητά του, όμως, προβλημάτισε την Ιπποκράτους.


Πειραιά
Δέχθηκε πρόταση ο Γ. Μίχας, την αποδέχθηκε, αλλά ζήτησε να μην είναι υποψήφιος περιφερειάρχης ο Γ. Σγουρός και αντιπεριφερειάρχης Πειραιά ο Π. Φασούλας.


Θεσσαλονίκης
Δεδομένων των ανταγωνισμών των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη συμπρωτεύουσα, από την πρώτη στιγμή η περίπτωση του Γ. Μπουτάρη προβλήθηκε ως καλή λύση.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: