Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

»ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γαλάζια... νεύρα στον Πειραιά
«E» 1/9

Η αναζήτηση του υποψήφιου δημάρχου Πειραιά συνεχίζεται από την πλευρά της ΝΔ, αλλά, παρά τις πολύωρες συσκέψεις στη Ρηγίλλης και αλλού, «λευκός καπνός» ακόμη να βγει. Αντίθετα, όσο περνούν οι μέρες τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο εκνευρισμός των τοπικών (και όχι μόνο) παραγόντων της ΝΔ. Χαρακτηριστικά του κλίματος που..
επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ είναι τα όσα ελέχθησαν στην πρόσφατη μακρά συνάντηση που είχε ο Β. Μιχαλολιάκος με τους γαλάζιους δημοτικούς συμβούλους του Πειραιά. Η ένταση ξεκίνησε σχετικά νωρίς, όταν ορισμένοι εκ των παρισταμένων ζήτησαν εξηγήσεις από τον πρώην υφυπουργό (και μοναδικό βουλευτή της ΝΔ στην Α’ Πειραιά) για την καθυστέρηση που υπήρξε στο θέμα της ενημέρωσής τους...


Πρότειναν τον Καμμένο!
Η συζήτηση συνεχίστηκε με... ονοματολογία! Το πρώτο όνομα που «έπεσε» στο τραπέζι -όχι από τον Β. Μιχαλολιάκο, αλλά από αυτοδιοικητικό παράγοντα- ήταν αυτό του Π. Καμμένου. Ο γραμματέας Αυτοδιοικητικού της ΝΔ επικρότησε την ιδέα και δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται. Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο με τους υπόλοιπους, που έθεσαν κατ’ αρχήν θέμα εντοπιότητας του υποψηφίου. Το επόμενο όνομα που ακούστηκε ήταν αυτό το παλαιού Ολυμπιονίκη Αιμίλιου Παπαθανασίου, στα θετικά του οποίου καταγράφεται και η θέση που έχει στο Δ.Σ. του Ολυμπιακού. Και αυτή η ιδέα, όμως, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη σύσκεψη...


Γκρίνιες
Η ένταση δεν σταμάτησε ούτε προς το τέλος της σύσκεψης, όταν ο Β. Μιχαλολιάκος είπε ότι θα ξανασυναντηθεί με τους γαλάζιους δημοτικούς συμβούλους προτού λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, οι οποίες -πρόσθεσε- θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Η συζήτηση, όμως, κάποια στιγμή επεκτάθηκε και στην συνολική παρουσία της ΝΔ στην Α’ Πειραιά, όταν κάποιος είπε ότι στις πρόσφατες εκλογές εξελέγη μόλις ένας βουλευτής. Ο πρώην υφυπουργός ζήτησε να σταματήσει η κουβέντα εκεί και δεσμεύτηκε ότι θα τους ξαναδεί όλους σύντομα.


Ολα ανοιχτά
Με την εξαμελή επιτροπή (Κ. Αθανασίου, Ν. Βούτσης, Μ. Γλέζος, Γ. Θεωνάς, Χρ. Κατσούλας και Γ. Μπανιάς) που έχει συστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συναντήθηκε ο Αλ. Αλαβάνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλαβάνος άφησε ανοικτή την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής, ενώ, όπως όλα δείχνουν, θα περιμένει την αυριανή συνεδρίαση της Γραμματείας για να λάβει αποφάσεις.


Μπρος - πίσω
«Σε μια ενωτική πρωτοβουλία σωστής ερμηνείας της συγκυρίας και αναγνώρισης των αναγκών του λαού δηλώνω παρών» δήλωσε ο εργατολόγος Αλ. Μητρόπουλος, στο «Κόκκινο», ανοίγοντας και πάλι την πόρτα για να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής. Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν τον ενδιαφέρει να είναι επικεφαλής, αλλά να συμβάλλει στην προσπάθεια. Περισσότερα σήμερα, στην εκδήλωση που διοργανώνει η Δημοκρατική Συνεννόηση, στην οποία συμμετέχουν ο Αλ. Μητρόπουλος και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με το μνημόνιο.



--------------------------------------------------------------------------------


Γιατί όλες οι προβλέψεις περί ανασχηματισμού είναι αβέβαιες; Οσοι γνωρίζουν τη «μέθοδο Παπανδρέου» υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός συνηθίζει να μοιράζεται μόνο ένα μέρος της εικόνας, ακόμη και με τους πιο έμπιστους συνομιλητές του. 

Τη συνολική εικόνα δεν τη γνωρίζει κανένας, εκτός από τον ίδιο. Πριν όμως συμπληρωθεί η συνολική εικόνα, όλα τα επιμέρους είναι «μετέωρα». Βρίσκονται δηλαδή στον αέρα. Γι’ αυτό και οι βεβαιότητες είναι λίγες, ενώ οι αβεβαιότητες περισσεύουν...

ο Κοριός



--------------------------------------------------------------------------------


Μυστικός δείπνος στην Αγκυρα...
Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς διαμείφθηκε στο διάρκειας μιας ώρας δείπνο που παρέθεσε χθες το απόγευμα ο Α. Νταβούτογλου στον Δ. Δρούτσα στην Αγκυρα λίγο πριν από τον αγώνα μπάσκετ των εθνικών ομάδων, καθώς έγινε (ως συνήθως) κατ’ ιδίαν. Μάθαμε πάντως ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, όπου πιθανότατα θα υπάρξει και συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Α. Γκιουλ, αλλά και θα διοργανωθεί κοινή ελληνοτουρκική εκδήλωση με θέμα το περιβάλλον. Δεν μάθαμε τίποτα περισσότερο για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση για το casus belli, αλλά το μόνο που διαπιστώθηκε είναι ότι ο κ. Δρούτσας μάλλον δεν έφερε γούρι στην Εθνική ομάδα... Ν. Μ.


Αλά μπρατσέτα στο Μαξίμου!
Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ακουστεί... ιστορίες ότι οι δύο κυρίες δεν τα πήγαιναν καλά στο υπουργείο κι ότι ήταν θέμα χρόνου η μεταξύ τους σύγκρουση. Χθες, πάντως, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Φώφη Γεννηματά πήγαν... αλά μπρατσέτα (και με το ίδιο αυτοκίνητο) στο Μαξίμου για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Φανατικές αντικαπνίστριες και οι δύο, συνόδευσαν τα μέλη της Αντικαπνιστικής Εταιρείας στο Μαξίμου, όπου ο Γ. Παπανδρέου ανέμενε ενημέρωση. Ως γνωστόν ο κ. Παπανδρέου ήταν από τους πρώτους -ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε- που έβαλαν την υπογραφή τους στην αντικαπνιστική εκστρατεία. Aρα ήταν μια καλή ευκαιρία να εγκαινιάσουν με επίσημη συνάντηση την ημέρα που σταματά να βγαίνει καπνός στους δημόσιους χώρους... Φ.Γ.


«Ολοι Φώφη!»
...Και δεν βγήκε καπνός γενικώς! Υπουργοί και στελέχη υπολόγιζαν ότι ο πρωθυπουργός και η υφυπουργός Υγείας θα είχαν τουλάχιστον ένα πεντάλεπτο συζήτησης για τον Δήμο της Αθήνας. Οι πληροφορίες λένε ότι και οι δύο παρέμειναν στα χαμόγελα για το κόψιμο-μαχαίρι του καπνού στους δημόσιους χώρους και, στο τέλος, Μαριλίζα και Φώφη αναχώρησαν για το υπουργείο, αφήνοντας προηγουμένως στον πρωθυπουργό ενθύμια. Eνα διαφημιστικό σποτάκι και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι - εννοείται κατά της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος. Για τη σπαζοκεφαλιά του Δήμου της Αθήνας κουβέντα. Αλλά φαίνεται ότι ξαναζεσταίνουν το σύνθημα «όλοι Φώφη» για τον δήμο - εκτός κι αν το... μετακινήσουν στην περιφέρεια! Φ.Γ.


Μετρήσεις
Συνεχίζουν τα γκάλοπ! Την Κυριακή έχουν δεσμευτεί ότι θα ανακοινώσουν τους υποψηφίους, αλλά στην Ιπποκράτους εξαντλούν και τα τελευταία... δευτερόλεπτα της προθεσμίας. Χθες, μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε νέο «ξεσκόνισμα», προσθέτοντας και άλλα ονόματα για «μέτρημα». Η εντολή είναι συγκεκριμένη. Και την επανέλαβε στους συνεργάτες του. Δεν ψάχνω -τους είπε- 13 περιφερειάρχες-αντίγραφα των σημερινών υπερνομαρχών με περιορισμένο ρόλο, αλλά θέλω 13... υπουργούς! Και τους το εξήγησε. Θέλει να συνεδριάζει συχνά, όπως το υπουργικό συμβούλιο, με τους 13 περιφερειάρχες, που πρέπει να έχουν ιδιότητες υπουργού. «Καλλικράτης» είναι αυτός... Φ.Γ.


Απορίες
Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από τα Γιαννιτσά ο Γ. Παναγιωτακόπουλος. Ο πάλαι ποτέ συγκεντρωσιάρχης του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε: «Είμαστε ένα σοσιαλιστικό κόμμα; Είμαστε ένα νεοσυντηρητικό κόμμα; Πώς συνδυάζεται το «σοσιαλιστικό» στο όνομά μας με τις σημερινές ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές;». Και έδωσε την απάντηση ο ίδιος: «Αυτό, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι η βαρβαρότητα μιας Κυβέρνησης Διεθνούς Συμβιβασμού»!... Γ.Α.


Διλήμματα
Βαθύς προβληματισμός υπάρχει στο Μαξίμου για την υποψηφιότητα του Γ. Καμίνη. Από τη μία τον θέλουν, από την άλλη φοβούνται πως δεν κερδίζει τον δήμο. Από τη μία τον θεωρούν άνοιγμα στην κοινωνία, από την άλλη θέλουν... γυναίκες! Γεμάτη διλήμματα η ζωή... Γ.Α.


Χαμηλές επιδόσεις
Στην Αττική «μετρήθηκαν» από την Ιπποκράτους αρκετές κυρίες μαζί με νυν υπουργούς, όπως π.χ. οι Α. Λοβέρδος και Μ. Χρυσοχοΐδης. Η Τ. Μπιρμπίλη και η Α. Διαμαντοπούλου ήταν στο τιμ των υπουργών, ενώ στην ίδια λίστα μπήκαν και λιγότερο «επώνυμες», η Αθηνά Λινού, η οποία για πρωτοεμφανιζόμενη στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν τα είχε πάει κι άσχημα. Στα γκάλοπ όμως στην Αττική, οι λιγότερο «επώνυμοι» δεν ξεπέρασαν το 3%-4%... Φ.Γ.


Αδικίες
Η άνιση μεταχείριση των Ρομά στο στράτευμα, που αναδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο μετά την αυτοκτονία 19χρονου αθίγγανου, όπως αποκάλυψε το «Εθνος», παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις. Σήμερα ο γνωστός τραγουδιστής Β. Παϊτέρης επισκέπτεται τον αναπληρωτή υπ. Αμυνας Π. Μπεγλίτη για να του προσκομίσει στοιχεία κατάφωρων αδικιών, με πρώτο και? χειρότερο παράδειγμα την περίπτωση του γιου του που, αν και υπόχρεος μειωμένης θητείας, τοποθετήθηκε στον Εβρο! Ο «καιρός των τσιγγάνων» παραμένει μουντός όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα... Δ.Β.


Καχυποψία
Με καχυποψία αντιμετώπισε την κλήτευσή του στην Εξεταστική για τη Siemens ο Ν. Χριστοδουλάκης. Η απορία του πρώην υπουργού δεν εκπορεύεται από προσωπικούς λόγους. Απλώς δεν μπορεί να εξηγήσει πού εμπλέκεται το υπουργείο Οικονομίας στο σκάνδαλο. Οσον αφορά τον ίδιο, φαίνεται να απέχει από τα πολιτικά δρώμενα. Οπως μας είπε, ασχολείται με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα. Καλύτερα να παραδίδει μάθημα στους φοιτητές, παρά να του κάνει μάθημα η τρόικα! Γ.ΜΠΑΛ.

Πήρε... διαβατήριο!
Τελικώς ο Θ. Πάγκαλος αποφάσισε να μη χάσει το ταξίδι στην Κίνα. Φαίνεται πως ενημερώθηκε ότι ο ανασχηματισμός δεν τον αφορά, οπότε βγήκε χθες στο Mega, ανακοίνωσε πως συμφωνεί προκαταβολικά με τον υπουργό συντονιστή που θα ανακοινώσει ο Γ. Παπανδρέου και πήρε το... διαβατήριο για Λιβύη και Πεκίνο. Και χωρίς να κάνει τον... Κινέζο! Γ.Α.


Πρώτος αναδείχτηκε κατά την αποφοίτηση της 62ης Σειράς της Σχολής Εθνικής Αμυνας ο αρχιπλοίαρχος Ι. Κοντούλης, σύντροφος της γνωστής δαιμόνιας εμπόρου χαλιών Δ. Μοιραράκη. Με τη φόρα των παραιτήσεων που έχουν πάρει οι ανώτατοι στο Ναυτικό, ας σπεύσουν να τον αξιοποιήσουν για να μη θαμπωθεί από το... κεραμιδοκανελοκοραλοκόκκινο «μοιραράκειο» χρώμα! Δ.Β.


Δεν υπάρχουν σχόλια: