Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

»«7 ψεματα και 7 αληθειες»

ΕΘΝΟΣ

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για οικονομική πολιτική και μνημόνιο εξαπέλυσε ο Αντ.Σαμαράς, καταλογίζοντάς της «επτά ψέματα» από το βήμα της 75ης ΔΕΘ, ενώ παρέθεσε τις «επτά αλήθειες» που αποτελούν τις προτάσεις της ΝΔ.

Εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολίτική αλλά και το μνημόνιο της Τρόικας, ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τους..
πολίτες «να αντισταθούν στην προσπάθεια εκφοβισμού τους» και στις αυτοδιοικητικές εκλογές «να ψηφίσουν τις ελπίδες τους κι όχι τους φόβους τους!».

Στην κατάμεστη αίθουσα λίγο μετά τις 8 το βράδυ έφτασε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και την τελευταία εβδομάδα για την υπόθεση Βατοπεδίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός έτυχε θερμότατης υποδοχής μπαίνοντας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και παρακολούθησε την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά καθισμένος στην πρώτη σειρά

Πριν παρακολουθήσει την ομιλία του κ. Σαμαρά αντάλλαξε μαζί του μία μάλλον τυπική χειραψία.

Ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας για πρώτη φορά με την ιδιότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στους παραγωγικούς φορείς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «συνθήκες οικονομικής ασφυξίας» στην αγορά και περιέγραψε τα «επτά ψέματα» που όπως είπε «σηματοδοτούν την εποχή της παρακμής που πρέπει να ξεπεράσει η χώρα» αλλά και τις «επτά αλήθειες» που συνθέτουν την οικονομική και αναπτυξιακή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

«Επτά ψέματα και επτά αλήθειες»

Μέσα από τα «επτά ψέματα» που απέδωσε ο Αντώνης Σαμαράς στην κυβέρνηση άσκησε σκληρή κριτική υποστηρίζοντας ότι «η υπερχρέωση της Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του ’80, επί ΠΑΣΟΚ, όταν το χρέος εκτινάχθηκε από 32% σε 110% του ΑΕΠ» και συμπλήρωσε σε ότι «από τότε όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν, αλλά καμία δεν κατάφερε να ελέγξει το χρέος».

Μάλιστα απάντησε και στις κατηγορίες ότι η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν εκείνη που έφερε τη χώρα σε δεινή οικονομική θέση υποστηρίζοντας ότι «από τα 80 δισεκατομμύρια νέου χρέους κατά την πενταετία 2004-2009, τα 70 πήγαν για υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

Σε ότι αφορά στην προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης και το μνημόνιο ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «οι αγορές δάνειζαν άνετα την Ελλάδα ως και τον Ιανουάριο, με λογικά επιτόκια ακόμα αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε να δανειστεί, άρχισε τον διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό και βρέθηκε εκτός αγορών τον Μάιο».

«Η Νέα Δημοκρατία έχει συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις για έξοδο από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και έξοδο από την επιτήρηση» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρότεινε την «Αλλαγή Μοντέλου Ανάπτυξης».

«Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και την ύφεση με στοχευμένα μέτρα τόνωσης της αγοράς μηδενικού ή μηδαμινού κόστους» είπε ο κ. Σαμαράς προεξοφλώντας ότι «μπορεί να μηδενιστεί το έλλειμμα σε ενάμιση με δύο χρόνια, όταν με το Μνημόνιο το έλλειμμα θα παραμένει 2,6% μετά από 4 χρόνια σκληρών θυσιών».

Το αναπτυξιακό μοντέλο που παρουσίασε στους παραγωγικούς φορείς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αξιοποίηση της δημοσιάς ακίνητης περιουσίας, αποκατάσταση των περικοπών στις χαμηλές συντάξεις.

Στο «νέο μίγμα οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής» ο Αντώνης Σαμαράς απαρίθμησε και τις «επτά αλήθειες» που αποτελούν την πρόταση του.

Δραστική μείωση της φορολογίας
Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων.
Πάταξη της γραφειοκρατίας
Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με στοχευμένες δράσεις
Εξωστρέφεια
Απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας
Κλαδικές στρατηγικές στους τομείς που η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα
«Η έλλειψη συντονισμού και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης και με αφορμή την επικαιρότητα, αλλά και τον ανασχηματισμό.

Καταλόγισε πρόβλημα ασυνεννοησίας στην κυβέρνηση και σχετικά με τον ανασχηματισμό, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έσπασε όλα τα ρεκόρ ασυνεννοησίας, καθώς και απόλυτης έλλειψης συντονισμού.

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και μήνες σε έναν ακήρυχτο «εμφύλιο πόλεμο, υπογραμμίζοντας ότι κάθε υπουργός άλλα λέει κι άλλα κάνει, από εκείνα που δηλώνουν συνάδελφοί του σε άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πρωτοφανή ανασχηματισμό.

Παράλληλα, σχολίασε αρνητικά το χαρτοφυλάκιο «μαμούθ» που ανέλαβε ο Γιάννης Ραγκούσης, χαρακτηρίζοντάς τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό».

«Προανήγγειλε "καλύτερο συντονισμό". Και τώρα όλοι αναρωτιούνται αμήχανα ποιος θα συντονίζει ποιον. Και ποιος θα συντονίζει τους... συντονιστές. Γιατί ορίζεται «αναπληρωτής πρωθυπουργός» ο υπουργός των Εσωτερικών, ο οποίος συντονίζει πάνω από τον «συντονιστή» Αντιπρόεδρο, ο οποίος θα παραβρίσκεται στην ομάδα συντονισμού, μόνον όταν τον προσκαλέσουν εκτάκτως. Κατάλαβε κανείς τίποτα; Τραγέλαφος», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε και το πολιτικό δίλημμα των επερχόμενων εκλογών κατηγορώντας η κυβέρνηση ότι «υποκινεί και διασπείρει το Φόβο, ενώ η Νέα Δημοκρατία καλλιεργεί την Ελπίδα».

«Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι τίποτε διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει από το Μνημόνιο» είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας ότι το κόμμα του « διαθέτει εναλλακτική λύση που είναι πολλαπλά καλύτερη, πολύ πιο αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη».

Δημήτρης Αλειφερόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια: