Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

16 Αυγ Ελευθεροτυπία

Ασκήσεις ισορροπίας
Γενικώς και αορίστως οι πληροφορίες από το μέγαρο Μαξίμου έλεγαν χθες ότι στη συνάντηση Παπανδρέου - Νετανιάχου θα συζητηθούν και θέματα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ.
Οι ισραηλινές εφημερίδες τα προσδιορίζουν. Κάνουν λόγο για χορήγηση άδειας χρήσης του ελληνικού εναέριου χώρου στις αεροπορικές δυνάμεις του.. Ισραήλ, για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ μόνο ανέφελες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν στο σημερινό δείπνο, στο οποίο θα παρακαθίσουν τα δύο πρωθυπουργικά ζεύγη, θα συζητηθεί και αυτό το θέμα.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου καλείται να τηρήσει εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες, μεταξύ της «γείτονος και φίλης Τουρκίας», του Ισραήλ και βεβαίως του παλαιστινιακού λαού και των ηγετών του.

Σκάκι για πολύ δυνατούς παίκτες. Τους έχουμε άραγε;

Α.Ε.Μ. 16 Αυγ Ελευθεροτυπία

«Μαζεύουν»
Πάνω από 20 χιλιάδες άτομα συλλαμβάνουν κάθε μήνα οι αστυνομικές αρχές σ' όλη την Ελλάδα για διάφορους λόγους.
Ομως ο κυριότερος είναι η παράνομη είσοδος στη χώρα ανθρώπων που πιάνονται και ξαναπιάνονται, αφού ενδιαμέσως έχουν αφεθεί ελεύθεροι εξαιτίας των νομικών και πρακτικών αδιεξόδων της υπόθεσης. Τον Ιούλιο λοιπόν πιάστηκαν 11.500 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ξαναπιαστεί από τη δεξαμενή των πολλαπλάσιων δεκάδων χιλιάδων που περιφέρονται σαν την άδικη κατάρα στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά συνάμα της προκλητικής χλιδής.

Το επόμενο μεγαλύτερο νούμερο για συλληφθέντες είναι οι διωκόμενοι με διάφορες αποφάσεις. Πάνω από 1.500 κατά μέσο όρο μηνιαίως. Και λιγότερο από 1.000 ευρώ να πληρώσει κάποιος για να ξεμπερδέψει, να κρατικά έσοδα πάνω από ένα εκατομμύριο τον μήνα!

Γ.Ι.Μ. 16 Αυγ Ελευθεροτυπία

Οικιστικό... πάρκο
Με δυο λόγια, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος επί της αρχιτεκτονικής Χοσέ Αθεμπίγιο το είπε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού: «Η υλοποίηση ενός πάρκου στο Ελληνικό θα ήταν ένα πέταμα της δημόσιας περιουσίας.
Η Αθήνα πρέπει να στοχεύει στην τριτογενή οικονομική δραστηριότητα χωρίς να υιοθετεί πρωτόγονες και απλοϊκές λύσεις, αλλά και να μη φοβηθεί την πολυπλοκότητα. Αλλωστε, δεν υπάρχει κανένα πάρκο σε οποιαδήποτε μεσογειακή περιοχή», και παρακάτω: «Στο Ελληνικό κατά συνέπεια υλοποιείται (ήδη;) εν μέρει νέα δόμηση, αλλά με προδιαγεγραμμένα και σαφή οικιστικά προγράμματα. Δεν απορρίπτει κανείς το πάρκο, αρκεί να είναι ενταγμένο στο πλαίσιο ενός σύνθετου προγράμματος έτσι ώστε το Ελληνικό να αποτελέσει τον νέο αθηναϊκό αστικό πόλο».

Ο εστί μεθερμηνευόμενον εις απλήν ελληνικήν: Για τους Αθηναίους, μέτωπο προς τη θάλασσα, γιοκ.

Α.Ψ. 16 Αυγ Ελευθεροτυπία

Διάλεξαν Σουμελά
Ανάμεσα στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας και το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα αναγκάστηκαν να διαλέξουν πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί, είτε επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές του Νοεμβρίου είτε όχι.
Ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην Παναγία Σουμελά της Ημαθίας, αλλά πέρασε και από το Ποσείδι της Χαλκιδικής για χαλάρωση. Στο Ποσείδι βρήκε τον τοπικό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δριβελέγκα και μια μεγάλη παρέα από στελέχη του Κινήματος, της Αριστεράς και ανένταχτους (Κ. Μαμέλης, Π. Τσιλιγκαρίδης, Μπ. Μπαρμπουνάκης, Δ. Παπάζογλου, Ν. Παρπούδης, Μ. Τοπαρλάκη, Ν. Τσεμπερλίδης κ.ά.) στους οποίους προστέθηκε η Μιλένα Αποστολάκη που κάνει ολιγοήμερες διακοπές στην περιοχή. Στην Καστανιά πήγαν επίσης ο Γιώργος Καρατζαφέρης και αρκετοί υποψήφιοι, όπως οι Π. Ψωμιάδης, Κ. Γκιουλέκας, Στ. Παπαθεμελής (το Σάββατο στην Ημαθία και την Κυριακή στην Τραπεζούντα), Μπ. Μπαρμπουνάκης. Στην Τραπεζούντα πήγαν οι βουλευτές Μ. Χαρακόπουλος, Μ. Τιμοσίδης, Γ. Αμοιρίδης, Στ. Κωνσταντινίδης, Η. Θεοδωρίδης, Γ. Κασαπίδης, Σ. Κεδίκογλου, Α. Νεράντζης, οι πρώην βουλευτές Α. Τζιτζικώστας, Ε. Χαϊτίδης, Α. Λυκουρέζος και δήμαρχοι από Θεσσαλονίκη: Συκεών Σ. Δανιηλίδης, Πολίχνης Κ. Θεοδωρίδης, Ευκαρπίας Χ. Πανταζόγλου, Πεύκων Στ. Συμεωνίδης, Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος, Πανοράματος Ι. Καϊτετζίδης, Εχεδώρου Σπ. Σταματάκης, Μενεμένης Γ. Ακτσελής, Χορτιάτη Μ. Γεράνης.

Βοήθειά τους.

Ν.Ρ. 16 Αυγ Ελευθεροτυπία

Βγαίνουν τα μαχαίρια
Διακοπές τέλος και για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και για τον πρόεδρο της Ν.Δ.
Αντώνη Σαμαρά. Επέστρεψαν στην Αθήνα και βάζουν μπρος τις μηχανές της κυβέρνησης και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Βέβαια τα Σαββατοκύριακα πάντα προσφέρονται για αποδράσεις, αλλά θα είναι με τα κινητά στο χέρι. Ανασχηματισμός και χρίσματα θα είναι στις πρώτες προτεραιότητές τους και ακολουθούν οι εμφανίσεις τους στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, που προσφέρονται για πολιτικά συμπεράσματα, αφού η σύγκριση των μονομάχων θα είναι αναπόφευκτη.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να προθερμαίνονται και τα συνδικάτα. Επαχθή είναι τα μέτρα του Μνημονίου, οι λαϊκές αντιδράσεις θα κλιμακωθούν. Εν ολίγοις, από τον Σεπτέμβρη θα γίνει του Μνημονίου...

ΧΡ.ΚΟΡ. 16 Αυγ Ελευθεροτυπία

!
! Από τις διακοπές στην Πάρο, ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται στην Αθήνα για να δει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.
Απότομη προσγείωση.

Ν.Ρ. 16 Αυγ Ελευθεροτυπία

Ξεχασμένη επέτειος
Την περασμένη Παρασκευή -13 Αυγούστου- συμπληρώθηκαν 42 χρόνια από την απόπειρα του Αλέκου Παναγούλη να σκοτώσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.
Οι παλιότεροι θυμούνται και κάποιοι νεότεροι έμαθαν αργότερα για την ηρωική, χωρίς εισαγωγικά, πράξη του αγωνιστή που είχε τοποθετήσει εκρηκτικά στο 31ο χιλιόμετρο της Αθηνών - Σουνίου για να τινάξει στον αέρα το αυτοκίνητο που μετέφερε τον δικτάτορα. «Δεν επιδίωξα να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Δεν είμαι ικανός να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Επιδίωξα να σκοτώσω έναν τύραννο» είπε καιρό αργότερα ο Αλέκος Παναγούλης αναφερόμενος στην αποτυχημένη απόπειρα. Η σύλληψη του στοίχισε βασανιστήρια και απίστευτες δοκιμασίες στη φυλακή, τα οποία άντεξε μέχρι την ελευθερία. Πόσοι τα θυμούνται αυτά σήμερα; Μάλλον ελάχιστοι...

Θ. ΤΣ. 16 Αυγ Ελευθεροτυπία

Εκκλησιαστική διπλωματία
Εκτός της ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας που αποδίδεται στην πρώτη Θεία Λειτουργία που έγινε χθες στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, «έπειτα από 88 χρόνια λήθαργου και σιωπής», όπως είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υπάρχει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό.
Πρόκειται για τον θρίαμβο της εκκλησιαστικής διπλωματίας ή καλύτερα των διπλωματικών ικανοτήτων του Οικουμενικού Πατριάρχη. Για να πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία χθες, έπρεπε να «συνωμοτήσει» το σύμπαν. Εκτός της συναίνεσης της Τουρκίας, έπρεπε να πιέσουν και οι Ρώσοι και όχι μόνο. Καμία προσπάθεια όμως δεν θα είχε καρποφορήσει εάν εδώ και δύο δεκαετίες ο Βαρθολομαίος δεν είχε καταφέρει να πείσει τους συνομιλητές του για τις προθέσεις του. Απέναντί του, εκτός από τους φανατικούς μουσουλμάνους, έχει και εκπροσώπους του κοσμικού κράτους. Παρ' όλα αυτά, έχει καταφέρει όχι μόνο να ισορροπεί, αλλά και να πετυχαίνει τους στόχους του Φαναρίου.

Θ.ΤΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: