Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
Λίγες μέρες έμειναν για τον ανασχηματισμό (σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα γίνει μεταξύ 5 και 10 Σεπτεμβρίου) ωστόσο η ασάφεια που επικρατεί ως προς την έκταση των αλλαγών και ως προς τα πρόσωπα που θα μετακινηθούν, θα αποχωρήσουν ή θα κληθούν να καλύψουν τα κενά, κρατάει σε αγωνία τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αρκετούς βουλευτές που περιμένουν να.. αξιοποιηθούν.
Ο Γ. Παπανδρέου πρωτοτύπησε: τη μια μέρα έβαλε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Πεταλωτή, να προαναγγείλει τον ανασχηματισμό και την επόμενη ζήτησε από τους υπουργούς να σταματήσουν να ασχολούνται μ' αυτόν· όμως δεν τους έπεισε. Ο επικείμενος ανασχηματισμός μονοπωλεί το ενδιαφέρον των στελεχών, κι αυτό είναι φυσικό, επειδή αφορά το μέλλον τους. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από συνομιλητές του πρωθυπουργού μπορεί κάποιος να πιθανολογήσει τα εξής:
Το δίδυμο του υπουργείου Οικονομικών (Παπακωνσταντίνου-Σαχινίδης) θα παραμείνει στη θέση του και μάλλον θα ενισχυθεί με έναν υφυπουργό που θα επιφορτιστεί με το καθήκον της παρακολούθησης των εσόδων, τα οποία δεν πάνε καλά, θέτοντας σε κίνδυνο την προσπάθεια υλοποίησης των στόχων. Η απομάκρυνση της Λούκας Κατσέλη από το υπουργείο Οικονομίας έχει σχεδόν προεξοφληθεί από ορισμένους συναδέλφους της στην κυβέρνηση. Η κ. Κατσέλη βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής από την αρχή της θητείας της, κάτι που την ανάγκασε να εκφράσει τη δυσφορία της, κάνοντας λόγο για «κακόγουστο παιχνίδι», το οποίο χρεώνει στα οργανωμένα συμφέροντα και στα συντροφικά μαχαιρώματα. («Κ.Ε.» 22/8/2010). Η αντίδρασή της αλλά και η εκδήλωση της επιθυμίας της να παραμείνει στο υπουργείο «γιατί τώρα ανοίγει ένας νέος κύκλος» δεν ακούστηκαν καλά στο μέγαρο Μαξίμου, αφού εισπράχθηκαν ως προσπάθεια επηρεασμού του πρωθυπουργού.
Οι ενδείξεις πάντως δεν συνηγορούν υπέρ της παραμονής της απουσίασε από τη σύσκεψη που έγινε πριν από μερικές μέρες για τη ΔΕΘ, ενώ το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έχει επεξεργαστεί δεν πήρε σειρά για να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την κ. Κατσέλη τη διόρισε υπεύθυνη για τα οικονομικά ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου το 2007 και ενδεχομένως να της αναθέσει άλλο ρόλο στην κυβέρνηση για να μην τη δυσαρεστήσει.
Η μετακίνηση του Μ. Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι το άλλο ανοιχτό ζήτημα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό προ ημερών. Αν φύγει από τη θέση του, το πιθανότερο είναι να καταλήξει στο υπουργείο Οικονομίας. Ο ίδιος πάντως λέει ότι «κοιτάω τη δουλειά μου» και διαψεύδει τις φήμες ότι ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου ν' αλλάξει πόστο.
Το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης, στον μηχανισμό του μεγάρου Μαξίμου και στον επικοινωνιακό τομέα. Ορισμένες από τις προτάσεις της επιτροπής των ξένων σοφών για την αναδιοργάνωση του πρωθυπουργικού γραφείου θα αξιοποιηθούν. Θα συγκροτηθούν κύκλοι (οικονομικός, κοινωνικός, εξωτερικών και άμυνας, παιδείας και πολιτισμού) με επικεφαλής υπουργούς που θα σχηματίσουν μια άτυπη ηγετική ομάδα με καθημερινές συνεδριάσεις, η οποία θα ασχολείται με τον συντονισμό της κυβέρνησης, θα παρακολουθεί την υλοποίηση των αποφάσεων και θα διαχειρίζεται τις κρίσεις που θα προκύπτουν. Την ευθύνη της καθοδήγησης θα αναλάβει στέλεχος της κυβέρνησης- ακούγονται τα ονόματα του Γ. Ραγκούση, του Δ. Ρέππα και του Χ. Παμπούκη- που πρέπει να βρει τρόπους εποικοδομητικής συνύπαρξης με τον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο.
Είναι άγνωστο τι θα γίνει με το υπουργείο Εξωτερικών. Ο αναπληρωτής υπουργός, Δ. Δρούτσας, θέλει να προαχθεί, ωστόσο δεν αποκλείεται να μην αλλάξει τίποτα στο κτίριο της Β. Σοφίας. Στην περίπτωση πάντως που ο Γ. Παπανδρέου αποφασίσει ν' αφήσει αυτή τη θέση μπορεί να τον διαδεχθεί ο Χ. Παμπούκης.
Η Αννα Διαμαντοπούλου δεν απειλείται, η Κατερίνα Μπατζελή «παίζει» για υποψήφια στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, χωρίς πάντως να το επιθυμεί, ενώ οι πληροφορίες για την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είναι συγκεχυμένες.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ερώτημα «ποιοι βουλευτές θα κληθούν ν' αναλάβουν χαρτοφυλάκια», είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη, κι αυτό γιατί στον κ. Παπανδρέου αρέσουν οι εκπλήξεις. Υπάρχουν, για παράδειγμα, οι δοκιμασμένοι Βάσω Παπανδρέου, Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Φλωρίδης, Τ. Χυτήρης, Μ. Παπαϊωάννου και δεκάδες νέοι βουλευτές με προσδοκίες, όπως και παλιότεροι που δεν έχουν πάρει κυβερνητικά αξιώματα.
Θεραπευτικό μπαχαρικό που αδυνατίζει
Πριν από 16 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου