Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

»Στοχος η επιστροφη στις αγορες

«E» 12/8

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η προοπτική και οι στόχοι του ως πρωθυπουργού της χώρας, σε μια πλήρη ανάλυση στρατηγικής, αποτυπώθηκαν στη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της η αμερικανική εφημερίδα «Christian Science Monitor».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την.. πορεία της οικονομίας. Τάχθηκε υπέρ ενός «τέταρτου δρόμου» που θα στηρίζεται σε διεθνείς θεσμούς, αφού όπως τόνισε η εμπιστοσύνη στην ικανότητα αυτορύθμισης της αγοράς αποδείχθηκε λανθασμένη.

«Η κυβέρνηση καλωσορίζει την αγορά ομολόγων από την Κίνα ή οποιονδήποτε άλλο υπεύθυνο επενδυτή», τόνισε στη συνέντευξη που έδωσε ο Γ. Παπανδρέου

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε χωρίς υπεκφυγές σε ερωτήματα για τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης σήμερα και ανέπτυξε το σχέδιό του για τα χρόνια του «μνημονίου» και την επιστροφή στην ευημερία. Δεν επιχείρησε να εξωραΐσει την κατάσταση. Περιέγραψε την πορεία που οδήγησε στη δημοσιονομική κρίση και την κρίση δανεισμού - «ευθύνεται η πολυετής οικονομική κακοδιαχείριση», είπε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης ενός «τέταρτου» πολιτικού δρόμου.

Και ο «τρίτος»; Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την αποτυχία του «τρίτου δρόμου» -του συμβιβασμού του σοσιαλισμού με τον καπιταλισμό-, υποστηρίζοντας ότι η εμπιστοσύνη στην ικανότητα αυτορύθμισης της αγοράς αποδείχθηκε λανθασμένη.

«Αντί για έναν «τρίτο δρόμο» χρειαζόμαστε έναν «τέταρτο δρόμο»», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι τα θεμέλια αυτού του «τέταρτου δρόμου» είναι η διεθνής διακυβέρνηση και ο ρόλος των διεθνών οργανισμών που θα θέτει τη διεθνή αλληλεγγύη πάνω από εθνικά συμφέροντα.

Διευκρίνισε ότι με την αναφορά του στους διεθνείς οργανισμούς εννοεί τον ΟΗΕ και το «G20» και εξήγησε ότι αυτός ο δρόμος θα επιτρέπει στις αγορές να αναπτύσσονται, αλλά όχι σε βάρος της δημοκρατίας.

Ξεκινώντας, δε, την ανάλυσή του από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τόνισε την άποψή του ότι ουσιαστικά διαφαίνεται μια ευρύτερη κρίση στην Ευρώπη και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «πραγματική πολιτική ένωση», όπως και ότι για να προστατευτούν τα κράτη-μέλη από την κερδοσκοπία, χρειάζεται συντονισμός της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Το ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξής του είναι επίσης εκείνο στο οποίο «σταματά» για να δώσει «είδηση». Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι η επιστροφή στις αγορές το 2011 - σημειώνοντας ότι ο δανεισμός βέβαια που έχει συμφωνηθεί (με βάση πάντα την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα) «φτάνει» μέχρι και το 2012.

Ως προς την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Αθήνας ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος και έκανε προβλέψεις. Δήλωσε ότι η Αθήνα κερδίζει σε αξιοπιστία, μετά τα προβλήματα που προκάλεσε το δημοσιονομικό χρέος.

Και, φυσικά, έκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να σώσει την «παρτίδα» και να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά διεκδίκησης καλύτερων σαφώς ημερών, με την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που συμπεριλαμβάνονται στον σχεδιασμό για τους επόμενους μήνες.

Αλλο ενδιαφέρον «σημείο» της συνέντευξης αποτελεί η απάντηση που έδωσε για την Κίνα. «Η κυβέρνηση καλωσορίζει την αγορά ομολόγων από την Κίνα ή οποιονδήποτε άλλο υπεύθυνο επενδυτή».

Και πέρασε στο σύστημα διακυβέρνησης. Τόνισε ότι επιδιώκει αλλαγές σε όλο το σύστημα διακυβέρνησης, στον περιορισμό του δημόσιου τομέα, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, και στον τομέα της εκπαίδευσης, προωθώντας μεταρρυθμίσεις πρωταρχικής σημασίας.


Θα παρουσιαστεί αναλυτικά στη ΔΕΘ
Εντός του δεκαημέρου η «κοινωνική ατζέντα»


Και με τα σκληρά μέτρα; Η συζήτηση, οι διάλογοι στη συνέντευξη κατέληξαν και στην ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζει ο Γ. Παπανδρέου το ενδεχόμενο να «τραυματιστεί» ανεπανόρθωτα η δημοτικότητά του. Επανέλαβε αυτό που έχει ήδη πει και επαναλαμβάνει. Οτι στόχος του δεν είναι η επανεκλογή του στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά να αφήσει πίσω του μεταρρυθμιστικό έργο.

- Ηταν αυτονόητο ότι εκτός από την ερώτηση σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν ενδεχομένως τα σκληρά μέτρα στη δημοτικότητά του, θα ακολουθούσε έτερη, για την τύχη της «κοινωνικής ατζέντας» και των προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματός του. «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εγκαταλείψει την κοινωνική του ατζέντα», είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι αλλαγές που γίνονται θα ωφελήσουν όλους τους Ελληνες.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου προετοιμάζει δέσμη κοινωνικών μέτρων ως αντίβαρο στο μνημόνιο, το οποίο σχεδιάζει να παρουσιάσει στις 3 του Σεπτέμβρη και με στόχο να πείσει τους πολίτες ότι δεν πρόκειται για μια «Χάρτα» δεσμεύσεων με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα και ίσως χωρίς αντίκρισμα.

Ολες οι πληροφορίες επιμένουν ότι Μέγαρο Μαξίμου και Ιπποκράτους έχουν επωμιστεί με την ευθύνη να συγκεντρώσουν ενημερωτικά σημειώματα από τους υπουργούς, ώστε να καταλήξουν εντός του δεκαημέρου σε συγκεκριμένη «ατζέντα».

Ειδικό ρόλο στην προετοιμασία του κοινωνικού πακέτου έχει και το ΙΣΤΑΜΕ, υπό τον κ. Ηλία Μόσιαλο, ενώ οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών τομέων του ΠΑΣΟΚ «συντάσσουν» τη δική τους «λίστα» προτάσεων. Το «πάντρεμα» όλων των προτάσεων θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ αναλυτικότερα - και με έμφαση στον αναπτυξιακό τομέα στα μέσα του Σεπτέμβρη...

Φώφη Γιωτάκη




Δεν υπάρχουν σχόλια: