Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

»Οι αλλαγες προσωπων δεν ειναι αυτοσκοπος

Του Γιώργου Λακόπουλου ΝΕΑ

Ψιθυρίζεται στα πέριξ: ο θρυλούμενος ανασχηματισμός αντί να προκύπτει ως λύση τείνει να εξελιχθεί σε πρόβλημα. Ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες διατυπώνουν, κατ΄ ιδίαν, απορίες για ορισμένες πλευρές του. Οπως π.χ. τα Προεδρικά Διατάγματα και άλλες νομικές διευθετήσεις που θα τον συνοδεύουν. Προς τι όλα αυτά; Ο Πρωθυπουργός έχει κάθε δικαίωμα να στελεχώσει το γραφείο του όπως..
κρίνει. Και να διαμορφώσει την κυβέρνησή του επίσης όπως κρίνει. Γιατί χρειάζονται ειδικές νομικές ρυθμίσεις; Τι πρόκειται να αλλάξει που δεν καλύπτεται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο; Υπερβολές; Οχι και τόσο απ΄ τη στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει: αλλαγή στη συγκρότηση του πρωθυπουργικού γραφείου και στη δομή της κυβέρνησης!

Επιπλέον οι αλλαγές προκύπτουν σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δεν έχει περιθώριο να χάσει ούτε μια ώρα. Με την τρόικα στον σβέρκο της, περισσεύει χρόνος να «ρολάρει» εξ αρχής ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης; Ο προβληματισμός δεν είναι αβάσιμος. Η επιδιωκόμενη ευεργετική επίδραση των αλλαγών στην κυβερνητική λειτουργία θα ακυρωθεί αν πρόκειται να εμφανιστεί ένα νέο σχήμα διακυβέρνησης που θα χρειαστεί κάτι μήνες για να πάρει μπροστά. Αν δεν έχει ήδη ακυρωθεί από την ακινησία που παράγει η αναμονή του εδώ και καιρό.

Οσο αυτές οι επιφυλάξεις μένουν μετέωρες ενισχύεται ο ισχυρισμός ότι οι αλλαγές θα ισούνται τελικά με τη μετακίνηση εξουσίας από τα χαρτοφυλάκια των υπουργών προς το Μέγαρο Μαξίμου. Εννοείται ότι η εξουσία του Πρωθυπουργού επί του κυβερνητικού έργου είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Αλλο αυτό όμως και άλλο να ευδοκιμήσουν ιδέες για τη μεταφορά τυπικών αρμοδιοτήτων από υπουργούς σε μετακλητούς υπαλλήλους, που θα κατοικοεδρεύουν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Γιατί τότε, αντί αυτοί οι υπάλληλοι να συνδράμουν τον Πρωθυπουργό στην εποπτεία του κυβερνητικού έργου θα ασκούν οι ίδιοι οιονεί διακυβέρνηση. Και οι υπουργοί; Απλώς θα πηγαίνουν κάθε πρωί και θα ανοίγουν τα υπουργεία;

Για να έχει νόημα ο ανασχηματισμός πρέπει να είναι ανασχηματισμός προσώπων. Οι δομικές αλλαγές είναι τεχνικό θέμα. Αν πρόκειται και οι νέες δομές να στελεχωθούν με τα παλιά πρόσωπα, τα προβλήματα συντονισμού θα παραμείνουν. Αλλά και οι αλλαγές προσώπων δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο για να σημειωθεί πρόοδος στο κυβερνητικό έργο. Και επ΄ αυτού ο άγγλος μαθηματικός Αλφρεντ Ουίτθχαντ έλεγε: «Η τέχνη της προόδου είναι να διατηρείς την τάξη εν μέσω της αλλαγής».



Δεν υπάρχουν σχόλια: