Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

»Αναβολες

Του Γιώργου Λακόπουλου ΝΕΑ

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ αυτή την περίοδο η κυβέρνηση; Αν δεχθούµε τις ερµηνείες που δόθηκαν στις γνωστές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, χρειάζεται εξαρχής λαϊκή νοµιµοποίηση. Αν ερµηνεύσουµε τις προεκτάσεις που έλαβαν κάποιες αόριστες διατυπώσεις του αντιπροέδρου της, η κυβέρνηση χρειάζεται εξαρχής διαµόρφωση.

Και αν πάρουµε τοις µετρητοίς τις διαρροές για...
όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, η κυβέρνηση χρειάζεται απλώς διακοπές! Σε ποιο απ’ όλα να δώσουµε βάση; Θεωρητικά θα µπορούσαν να ισχύσουν όλα: πρώτα να πάνε διακοπές οι υπουργοί, µετά να ανασχηµατιστούν και στο τέλος να στηθεί και µια ωραία κάλπη! Θεωρητικά όµως.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ εάν αυτά υποδηλώνουν εκκολαπτόµενους πολιτικούς σχεδιασµούς «µε την πρώτη σταγόνα της βροχής», φέτος δεν θα σκοτωθεί απλώς το καλοκαίρι, που ήθελε ο ποιητής. Θα έχουµε και πολιτικές εξελίξεις. Αν όµως είναι περισσότερο εικασίες παρά πληροφορίες, απλώς βλάπτουν την κυβέρνηση. Πρώτα, γιατί την ακυρώνουν: ο συνδυασµός θερινής ραστώνης και ρητορικής περί ανασχηµατισµού λειτουργεί παραλυτικά στην ψυχολογία των υπουργών. Και δεύτερον, γιατί στο τέλος θα αρχίσουν να επιδρούν σαν αυτοεκπληρούµενη προφητεία και εάν δεν γίνει τελικά ο ανασχηµατισµός, θα φανεί σαν έλλειµµα!

ΟΤΙΤΟ σηµερινό κυβερνητικό σχήµα χρειάζεται αλ λαγές και «συµµάζεµα» το παραδέχονται ακόµη και µέλη του. Αλλά αυτό που έχει αξία είναι αυτό που δεν ξέρουµε. Δηλαδή πώς βλέπει ο Πρωθυπουργός τις δύο κυβερνήσεις του. Ποιες δύο; Τη σηµερινή και την επόµενη.

Ιδίως την επόµενη. Γιατί αν δεν πειστεί ότι έχει καλύτερες λύσεις, γιατί να αλλάξει τους σηµερινούς υπουργούς; Οσο να ‘ναι τώρα ξέρουν καλύτερα τη δουλειά από όσο – δεν – την ήξεραν τον περασµένο Οκτώβριο.

ΕΤΣΙ ΦΤΑΝΟΥΜΕ στο θεµελιώδες για έναν ανασχηµατισµό: έχει καλύτερες λύσεις;

Είναι το ερώτηµα στο οποίο ευλόγως µόνο ένας µπορεί να απαντήσει: ο ίδιος! Και µε τα δικά του κριτήρια. Διότι για να είσαι υπουργός αρκεί µία και µόνη προϋπόθεση: να έχεις την εµπιστοσύνη του Πρωθυπουργού. Την έχεις; Βρήκες καρέκλα στο οβάλ τραπέζι το Υπουργικού Συµβουλίου. Την έχασες; Ο επόµενος και τα σκυλιά δεµένα.

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ πρωθυπουργικό ιµπέριουµ που έχει εξ ορισµού σ’ αυτό το θέµα ο Γιώργος Παπανδρέου περιγράφει εν τέλει και το βασικό ζητούµενο στον θρυλούµενο ανασχηµατισµό: προφανώς ο ίδιος δεν θα ήθελε να βγάλει αυτούς που, κατά την περιρρέουσα ατµόσφαιρα, «πρέπει να βγουν», ούτε έχει λόγους να βάλει κάποιους που «πρέπει να µπουν». Αρα η ιδέα του ανασχηµατισµού θα αποµακρύνεται όσο διατηρείται η ατµόσφαιρα που τον φέρνει επί θύραις. Για πόσο; Για όσο έλεγε ο Μαρκ Τουέιν: «Μην αναβάλεις για αύριο, αυτό που µπορείς να κάνεις µεθαύριο».


Για να είσαι υπουργός αρκεί µία και µόνη προϋπόθεση: να έχεις την εµπιστοσύνη του Πρωθυπουργού



Δεν υπάρχουν σχόλια: