Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

»Τι χρειαζεται να αλλαξει

H γνώμη του "Εθνους"

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της κυβέρνησης να προσλάβει ξένους ελεγκτικούς οίκους που θα αναλάβουν να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγείου του Δημοσίου αποδεικνύει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παραδοχή της διάλυσης από αυτήν.

Η ΔΙΑΛΥΣΗ είναι τόσο διευρυμένη και.. τόσο βαθιά που δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, και δικαιολογημένα, στους δεκάδες μηχανισμούς ελέγχου, στους ελεγκτές των ελεγκτών, που με τη σειρά τους και αυτοί ελέγχουν κάποιους άλλους. Μηχανισμοί που για δεκαετίες απλώς εξασφάλιζαν τον πλουτισμό των στελεχών τους και τη διαιώνιση της διαφθοράς.

ΚΥΡΙΩΣ, όμως, το ανεξέλεγκτο αυτό σύστημα καθιστούσε εντελώς άχρηστο, αντιπαραγωγικό και αναποτελεσματικό τον δημόσιο τομέα. Οι περισσότεροι δεν είχαν λόγο να δουλεύουν σωστά, καθώς η αναποτελεσματικότητα είναι αυτή που γεννά την ανάγκη για λάδωμα και διαφθορά. Και αυτή η μικρή διαφθορά κάλυπτε τη μεγάλη.

ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΝ οι «μικροί» με το φακελάκι και έκαναν τα στραβά μάτια στις μίζες και στη σπατάλη των εκατομμυρίων. Στα νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αναποτελεσματικότητα και διαφθορά παντού.

ΚΑΠΟΤΕ ήταν οι Βαυαροί που επιχειρούσαν να συγκροτήσουν τη δομή του νεότευκτου ελληνικού κράτους. Τώρα έναν, ενάμιση αιώνα μετά, ξεπέσαμε στις PWC και στις KPMG. Οι ξένοι ειδικοί δεν έχουν κάποιο μαγικό ραβδί που θα αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας από τη μια στιγμή στην άλλη. Ούτε, φυσικά, θα ανακαλύψουν την «Αμερική».

ΟΛΟΙ γνωρίζουμε τι συμβαίνει, πού συμβαίνει και από ποιους. Ολοι γνωρίζουμε τι χρειάζεται να αλλάξει. Αλλά φαίνεται ότι δεν είμαστε ακόμη ώριμοι ως κοινωνία να το παραδεχθούμε και να το αντιμετωπίσουμε.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ έρχονται οι ξένοι ελεγκτές. Δεν είναι τιμητικό ούτε για τη χώρα ούτε για τους πολίτες της. Και, δυστυχώς, δεν είναι καν Βαυαροί. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, ότι θα μπορέσουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα που πληρώνουμε από την εποχή των Βαυαρών...



Δεν υπάρχουν σχόλια: