Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

»Εγκλωβισμενοι στις αποκαλυψεις

«E» 24/7

«Σκόνη και θρύψαλα» έχει γίνει η επικοινωνιακή στρατηγική της ΝΔ του αντι-μνημονίου μετά τον καταιγισμό αποκαλύψεων γύρω από τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου -που αγγίζουν πλέον τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή μετά την «καμπάνα» στον Γ. Αγγέλου- και των δομημένων ομολόγων μετά την αποκάλυψη των πορισμάτων «φωτιά» του Γ. Ζορμπά και την κατάθεση «καταπέλτη» στην εξεταστική επιτροπή της...
Βουλής.

Στον αέρα η επικοινωνιακή στρατηγική της ΝΔ για το αντιμνημόνιο λόγω των αποκαλύψεων δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των μέτρων εξόδου από την κρίση του Αντ. Σαμαρά
Στο αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο έρχεται να προστεθεί η? επιστροφή στο προσκήνιο της επικαιρότητας των πρώην υπουργών της ΝΔ, όπως του Γ. Βουλγαράκη -αυτών δηλαδή που η ηγεσία του κόμματος αντιμετωπίζει ως «γαλάζια» βαρίδια- αλλά και η διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τα greek statistics.

Δύο μόλις εβδομάδες μετά την παρουσίαση στο Ζάππειο από τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά του οικονομικού προγράμματος του κόμματος για την έξοδο από την κρίση, το οποίο ως κύριο στόχο έχει την αποδέσμευση της χώρας από το μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα, η αντιπολιτευτική στρατηγική της Ρηγίλλης βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Η ΝΔ βρίσκεται ουσιαστικά εγκλωβισμένη στη δύνη των αποκαλύψεων, χωρίς να είναι σε θέση να «περάσει» επικοινωνιακά προς τον κόσμο τη δέσμη των δικών της προτάσεων για την έξοδο από την κρίση, ενώ η αντιπολιτευτική τακτική εναντίον του μνημονίου μοιάζει αυτή την ώρα «καμένο χαρτί».

Η ΝΔ δείχνει να μην μπορεί να διαχειριστεί το βάρος της υπόθεσης Αγγέλου, καθώς οι βουλευτές της είναι υποχρεωμένοι να απολογούνται στις συνεντεύξεις τους για το περίφημο «σύστημα Καραμανλή» και την «αυλή» του Μεγάρου Μαξίμου εκείνης της περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι στην απολογία του ο κ. Αγγέλου είπε ότι «ο πρώην πρωθυπουργός δεν ενημερωνόταν για την αλληλογραφία».

Επιπλέον, πονοκέφαλος για την ηγεσία της ΝΔ έχει εξελιχτεί και το θέμα Καραμανλή, όσο ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει να τοποθετηθεί, καθώς εκτιμούν ότι αν μιλούσε δημόσια θα απορροφούσε ο ίδιος τους κραδασμούς της υπόθεσης, που ταλανίζει αυτή τη στιγμή ολόκληρο το κόμμα. Ο πρώην πρωθυπουργός επανήλθε χθες και πάλι μέσω συνεργατών του, οι οποίοι δήλωσαν ότι «ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει όταν κρίνει ο ίδιος με γνώμονα, όπως πάντα, το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον. Οχι επειδή κάποιοι αδημονούν για λόγους προπαγάνδας και παραπληροφόρησης». Μάλιστα, οι νέες δηλώσεις από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού εκτιμάται ότι αποτελούν απάντηση και προς το ΠΑΣΟΚ αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ, μετά τις «γαλάζιες» φωνές που του ζητούσαν να σπάσει τη σιωπή του.

Για τη ΝΔ, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει από τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τα ανακριβή οικονομικά στοιχεία που έστελνε η προηγούμενη κυβέρνηση στην Ε.Ε σχετικά με το έλλειμμα και τη διερεύνηση ενδεχομένων ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, του πρώην υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και του πρώην υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου, που αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος.


Γ. Αγγέλου
Αίτηση για τα 400.000 ευρώ

Αίτηση με την οποία ζητούν την άρση ή τη μείωση του ύψους της χρηματικής εγγυοδοσίας των 400.000 ευρώ που επιβλήθηκε στον Γιάννη Αγγέλου, στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, κατέθεσαν χτες οι συνήγοροί του στην εφέτη ανακρίτρια της υπόθεσης για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.


Βουλγαράκης: Η ΝΔ δεν ανήκει στον Σαμαρά
Ο Καραμανλής θα κληθεί να παίξει ρόλο


Βολές κατά του Αντ. Σαμαρά -προβλέποντας, μάλιστα, ότι ο Κ. Καραμανλής θα κληθεί να παίξει ενοποιητικό ρόλο στον χώρο της Κεντροδεξιάς- έριξε χθες ο Γ. Βουλγαράκης, μία ημέρα μετά την πρόταση που έκανε να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή για το Βατοπέδι ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, κάτι που απέρριψε χθες με ηχηρό τρόπο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε συνέντευξή του στον «Real Fm 97,8» ο πρώην υπουργός της ΝΔ ήταν επικριτικός για τον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Σαμαράς είναι αρχηγός της ΝΔ σήμερα, όπως υπήρξαν αρχηγοί της ΝΔ πολλοί.

Η ΝΔ δεν ανήκει στον κ. Σαμαρά, ανήκει στον κόσμο της. Εγώ, ήμουν και είμαι ΝΔ». Επιπλέον, τόνισε ότι «η εικόνα που υπάρχει αδικεί τον Κ. Καραμανλή». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «σε κάποια στιγμή θα μιλήσει και καθώς τελευταία η ΝΔ ακολουθεί την πολιτική σαλιγκαριού, δηλαδή κινείται προς τα μέσα, θα χρειαστεί να παίξει ενοποιητικό ρόλο στον χώρο της Κεντροδεξιάς». «Ο Κ. Καραμανλής», υπογράμμισε, «κατά τη γνώμη μου εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Κεντροδεξιά».

Ξεκαθάρισε ότι η επιστολή του δεν έχει κανενός είδους εσωκομματικό χαρακτήρα και διευκρίνισε ότι πρότεινε τον Αντ. Σαμαρά να καταθέσει ως μάρτυρας, προκειμένου να πει «γιατί κι αυτός δεν ακύρωσε τα συμβόλαια, για τα οποία εγώ κατηγορούμαι επίσης ότι δεν ακύρωσα, με τη μόνη διαφορά ότι εγώ παραπέμπομαι στην προανακριτική επιτροπή και κανένας άλλος».


«Οχι» από ΝΔ
Την πρόταση Βουλγαράκη απέρριψε χθες η ΝΔ. Ο Ευ. Στυλιανίδης άφησε αιχμές κατά του πρώην υπουργού, δηλώνοντας σε υψηλούς τόνους: «H ΝΔ σε δύο πορίσματα εξεταστικών επιτροπών έχει ήδη τοποθετηθεί πλήρως για το Βατοπέδι. Από εκεί και πέρα δεν θα ασχοληθεί με αστειότητες που θέλουν να καλούνται ως μάρτυρες ακόμη και πρώην υπουργοί, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση, μόνο και μόνο για να δημιουργούνται εντυπώσεις». Greek Statistics


Καρφιά μεταξύ
Αβραμόπουλου-Παπαθανασίου

«Γαλάζια» αλληλοκαρφώματα μεταξύ των Δ. Αβραμόπουλου και Γ. Παπαθανασίου προέκυψαν μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τα ανακριβή οικονομικά στοιχεία που έστελνε η προηγούμενη κυβέρνηση στην ΕΕ σχετικά με το έλλειμμα, γνωστά και ως greek statistics. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη δικογραφία, ζητείται η διερεύνηση τυχόν ευθυνών των πρώην υπουργών Οικονομίας και Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι «το ζήτημα δεν αφορά το υπουργείο Υγείας, διότι στην ενημέρωση που γίνεται προς το υπουργείο Οικονομικών και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι οποίοι ενημερώνουν τη Eurostat, όλα τα στοιχεία που εστάλησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας υπήρξαν πάντοτε ακριβή, πλήρη, διασταυρωμένα και διαφανή, είχαν δε παρουσιαστεί κατ’ επανάληψη και στη Βουλή των Ελλήνων».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου υπερασπίζεται τους δικούς του χειρισμούς. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είχε ενημερώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο τη Eurostat για την εκκρεμότητα που υπήρχε με τα χρέη των νοσοκομείων, χωρίς να αποκρύψει την πραγματικότητα. Παραπέμπει, μάλιστα, στην επιστολή του γ.γ. του υπουργείου Υγείας Αρ. Καλογερόπουλου στις 29/6/2009 προς τον γ.γ. της ΕΣΥΕ Μ. Κοντοπυράκη, που κοινοποιήθηκε στη Eurostat, και ανέφερε ότι τα χρέη των νοσοκομείων ήταν 2,2 δισ. ευρώ χωρίς τις επιπλέον απαιτήσεις προμηθευτών που δεν είχαν ελεγχθεί και που θα οριστικοποιούνταν ύστερα από έλεγχο και διαπραγμάτευση έως το τέλος του έτους. «Η αλήθεια είναι», επισημαίνει, «ότι κανείς υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δεν μπορεί να αναγνωρίσει χρέη, χωρίς να έχουν προηγηθεί αυστηρός έλεγχος ως προς τη νομιμότητα και την ακρίβεια των στοιχείων και σκληρή διαπραγμάτευση».

Τέλος, κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση ότι γνώριζε και έκρυψε την αλήθεια μόνο και μόνο για να κατηγορήσει τη ΝΔ, προσθέτοντας ότι στην εξεταστική επιτροπή θα αποκαλυφθεί ποιος είπε ψέματα και για ποιους λόγους.

Λευτέρης Γαλανός



Δεν υπάρχουν σχόλια: