Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

»Αγιογραφιες

Ροκ
Του Δηµήτρη Μητρόπουλου ΝΕΑ

ΑΝ ΠΙΣΤΕΨΕΙ κανείς τους νεοφιλελεύθερους η «στιγµή Κέινς» της διεθνούς οικονοµίας πέρασε. Τα πακέτα ανάκαµψης του Οµπάµα δεν έφεραν το προσδοκώµενο αποτέλεσµα. Η υφήλιος, µε µπροστάρηδες τους Γερµανούς, είναι στον αστερισµό της λιτότητας. Δηλαδή αρχίζει να µας µοιάζει.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ η «στιγµή Παπακωνσταντίνου» συνεχίζεται. Αφού σήκωσε την ..
κουρτίνα και αποκάλυψε την άθλια δηµοσιονοµική κατάσταση της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονοµικών θέλει τώρα να αναστρέψει το κλίµα.

«Πάµε καλά» είναι το µήνυµα, µε αιχµή τη µείωση κατά 46% του ελλείµµατος το πρώτο εξάµηνο. Η αγορά είναι πτώµα, αλλά δεν πρέπει να χάνει κανείς την αισιοδοξία του. «Σκάβε, Λάζαρε!», όπως τραγουδά ο ρόκερ Νικ Κέιβ. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Οικονοµικών χαµογελούσε την περασµένη εβδοµάδα στις Βρυξέλλες. Είχε κάθε λόγο. Δεν έγραφε η παρισινή εφηµερίδα «Μοντ» ότι η Ελλάδα είναι πλέον «ο καλός µαθητής της ευρωπαϊκής τάξης»; Τα καλά νέα όµως αφορούν τα δηµόσια οικονοµικά. Ο πληθωρισµός ανεβαίνει, ενώ η ανάπτυξη έχει πατώσει. Οι τιµές επιµένουν. Επιστρέφοντας στο ροκ, η Lady Gaga – η πραγµατική, όχι η Τίνα Μπιρµπίλη – µαταίωσε τη συναυλία της στην Αθήνα, φοβισµένη από τα τροµοκρατικά, παρά το γεγονός ότι ακόµη και στα εισιτήρια των συναυλιών η µαδηµένη Ελλάς είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη. ΤΟ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ του Παπακωνσταντίνου είναι πως είπε την αλήθεια – που όλοι ξέραµε. Απλώς αυτή µας πήγε και στο ΔΝΤ. Παρ’ όλ’ αυτά, ο υπουργός Οικονοµικών έχει συνεισφέρει στα επιτεύγµατα µιας κυβέρνησης που επιχειρεί – από το Ασφαλιστικό ώς την Ενιαία Αρχή Πληρωµών στο Δηµόσιο – να κάνει σε δώδεκα µήνες αυτά που δεν έχουν γίνει τα τελευταία τριάντα χρόνια. Φυσικά, τα δύσκολα δεν πέρασαν. Ο υπουργός Οικονοµικών δεν στερείται τόλµης. Η Ελλάδα βάζει στα stress tests το 90% του τραπεζικού της συστήµατος σε ένα στοίχηµα αξιοπιστίας. Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τοµέα – όπου όλοι θέλουν να είναι βασιλιάδες – αποτελεί πολιτική πρόκληση. Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ δεν διστάζει να τετραγωνίσει τον κύκλο αν χρειαστεί. Ξέρει πως ανθεί η φοροδιαφυγή και πως δεν µπορεί να την πιάσει. Αρα δεν επιστρέφει τον ΦΠΑ στις επιχειρήσεις. Η λογική είναι πως τον έκλεβαν τόσα χρόνια, άρα έχουν «λίπος» να κάψουν. Οσοι δεν τον έκλεβαν, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα ότι η Ελλάδα δεν είναι για έντιµους. Τα ίδια και στον δηµόσιο τοµέα. Το παράδειγµα των λεωφορείων της ΕΘΕΛ απλώς ανέδειξε αυτό που συµβαίνει στην περιφέρεια της λεγόµενης κεντρικής κυβέρνησης.

Σε αναρίθµητους δηµόσιους οργανισµούς επικρατεί άτυπη στάση πληρωµών. Η λύση;

Συγχωνεύσεις, κλεισίµατα, ιδιωτικοποιήσεις.

ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, η κυβέρνηση Παπανδρέου θυµίζει τους ηγεµόνες του Μεσαίωνα που, σε περίπτωση πανούκλας, µάζευαν όσους µπορούσαν µέσα στο κάστρο κι άφηναν τους άλλους έξω από την τάφρο στο έλεος του λιµού. Η πικρή αλήθεια όµως είναι πως δεν µπορεί να κάνει και τίποτε άλλο σε αυτή φάση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: