Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

»ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ

Συμβαίνουν και στο Παρίσι...
«E» 21/7

«Πράσινος» εμφύλιος στη Θεσσαλονίκη
Mπλάκ άουτ δεν παθαίνουν μόνο τα πληροφορικά συστήματα στην Ελλάδα, όπως έγινε τις πρώτες ημέρες με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Η γαλλική κυβέρνηση προετοίμασε τη λειτουργία ενός φιλόδοξου τουριστικού site για τη χώρα το οποίο αναμενόταν να είναι πολύγλωσσο για την ..

εξυπηρέτηση των τουριστών. Την ευθύνη του site www.france.fr είχε το γραφείο του πρωθυπουργού Νικολά Σαρκοζί. Υψηλόβαθμα στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης χαρακτήριζαν το site ως την "επίσημη πύλη της Γαλλίας στον κόσμο". Στις 14 Ιουλίου το site ανέβηκε και κατέρρευσε αυθημερόν. Μέχρι σήμερα στην ιστοσελίδα www.france.fr υπάρχει ανάρτηση που αναφέρει ότι ο ιστότοπος δεν λειτουργεί. Τελικά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες που λέει και ο λαός. Η δική μας απογραφή, πάντως, προχωράει κανονικά και έχει καταγράψει περισσότερους από 500.000 υπαλλήλους...


Διόρθωση ύστερα από διαμαρτυρία
Παρέλειψε χθες η Βουλή στην αρχή της συνεδρίασης να καταδικάσει τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σ. Γκιόλια. Το γεγονός προκάλεσε τη διαμαρτυρία του ανεξάρτητου βουλευτή Γ. Δημαρά, ο οποίος πετάχτηκε από τη θέση του βλέποντας ότι από το προεδρείο της Βουλής δεν υπήρχε καμία αναφορά καταδίκης των τρομοκρατών. Ο προεδρεύων Γρ. Νιώτης διόρθωσε τα πράγματα, παραπέμποντας στην ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου, ο οποίος εκ μέρους όλης της Βουλής είχε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τη δολοφονία.


Αθέμιτος ανταγωνισμός
Αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των περιπτέρων διαπιστώνει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ (το οποίο άρχισε να συζητείται στο πρώτο θερινό τμήμα) στο οποίο υπάρχει ρύθμιση απαγόρευσης της διαφήμισης καπνού στα περίπτερα, που όμως δεν διαθέτουν εσωτερικό χώρο όπου ο νομοθέτης επιτρέπει τη διαφήμιση.


Στηρίξεις...
Μήνυμα προς όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες που ανήκουν στον φιλελεύθερο κεντροδεξιό χώρο έστειλε ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς θα υποστηρίξουμε υποψηφίους, οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας ή προέρχονται από τον ευρύτερο φιλελεύθερο κεντροδεξιό χώρο». Η τοποθέτηση του κ. Λυκουρέντζου προφανώς αφορά και τους αυτοδιοικητικούς που βρίσκονται κοντά στην κ. Μπακογιάννη. Σημειώνεται ότι η ανεξάρτητη βουλευτής δεν κρύβει την πρόθεσή της να δώσει και αυτή «πολιτικές στηρίξεις» σε υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες.



--------------------------------------------------------------------------------



Μεγάλη κινητικότητα επικρατούσε χθες το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Νυν και πρώην στελέχη της ΕΥΠ σε διαδοχικές συναντήσεις, ενώ λίγο αργότερα κατέφτασε και ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Τελικά «συναγερμός» δεν υπήρχε, απλώς συνέπεσαν χρονικά αρκετά ραντεβού με σημασία...

Πάντως αρκετές φήμες κυκλοφορούν στο «στρατηγείο» της Κατεχάκη ότι μετά το νέο τρομοκρατικό χτύπημα έρχονται ανακατατάξεις σε κρίσιμες επιτελικές θέσεις της ΕΛ.ΑΣ. Να δούμε....
ο Κοριός



--------------------------------------------------------------------------------


Χαλαρός και με ειδήσεις
Ευδιάθετος, χαλαρός και με όρεξη για κουβέντα προσήλθε χθες το πρωί ο Γ. Ζορμπάς στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. Ο πρώην πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κρατούσε έναν πράσινο φάκελο, ενώ συνομίλησε για λίγο με τους δημοσιογράφους, περιμένοντας να μπει στην αίθουσα 150 όπου συνεδρίαζε η εξεταστική επιτροπή. Η κατάθεσή του ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 11, ωστόσο καθυστέρησε για περίπου μία ώρα λόγω διαδικαστικών θεμάτων. Ενδεικτικό της καλής του διάθεσης είναι το γεγονός ότι σε μια στιγμή πρόσφερε το κινητό του σε μία νεαρή δημοσιογράφο, επειδή έμεινε από μπαταρία το δικό της. Και τότε, με έκπληξη οι δημοσιογράφοι άκουσαν τον Γ. Ζορμπά να ισχυρίζεται -με αρκετή δόση βεβαιότητας- ότι παρακολουθούν το κινητό του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι σουρωτήρι. Το ξέρουν όλοι...». Πάντως και μέσα στην επιτροπή, ο Γ. Ζορμπάς έδειξε πως ήταν αποφασισμένος να μιλήσει για τα ομόλογα, καθώς η εισαγωγική του ομιλία κράτησε πάνω από μία ώρα.
Λ.Γ.


Ακλόνητα στοιχεία
Διάβασα ότι στο βιβλίο της Γ’ γυμνασίου με τίτλο «Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία» οι συγγραφείς Ευ. Λούβη και Δημ. Ξιφαράς υποστηρίζουν τα εξής: «Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Υμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)». Η αναφορά αυτή είναι εντελώς λανθασμένη. Τα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα αλλά και τα αρχεία της Ιταλίας αποδεικνύουν ότι και οι βραχονησίδες ανήκουν στην Ελλάδα. Είναι ανεπίτρεπτο λοιπόν να παρουσιάζονται τέτοιες θέσεις και μάλιστα για πρόσφατες πτυχές της ελληνικής ιστορίας...
ΜΙΧ. ΙΓΝ.


Ασχημες μνήμες
Βέβαια, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ελλάδα και η Τουρκία με τη μεσολάβηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ το ξημέρωμα της 31ης Ιανουαρίου 1996 «γκρίζαρε» την περιοχή των Ιμίων και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη τραγωδία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία 20 χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα ουσιαστικά απαγορεύεται σε Ελληνες και Τούρκους πολίτες να επισκεφθούν τα Ιμια. Μοιάζουν ως «ανεξάρτητο κρατίδιο» χωρίς πολίτες, όπως μου ανέφερε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος. Εάν οι συγγραφείς του βιβλίου της Γ’ γυμνασίου επιχείρησαν να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη υποχώρηση της Ελλάδας, δεν τα κατάφεραν. Αντίθετα ξύπνησαν άσχημες μνήμες.
ΜΙΧ. ΙΓΝ.

Μίλησε και...απήλθε
Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός, και μάχιμος δημοσιογράφος δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο Κ. Γκιουλέκας, ανακοινώνοντας χθες την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Με τις πρώτες του κινήσεις, όμως, ως υποψήφιος, δεν τίμησε ούτε τη Θεσσαλονίκη, ούτε τους δημοσιογράφους της πόλης. «Βάφτισε» συνέντευξη Τύπου το διάγγελμα που έβγαλε, παρουσία άνω των εκατό «χειροκροτητών», και δεν δέχτηκε ερωτήσεις, επικαλούμενος το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του Σ. Γκιόλια. Αργότερα, όμως, έδωσε συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς των Αθηνών, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων.
Β.Ι.


«Εξαερώθηκε» κομματικά...
Ο Κ. Γκιουλέκας είναι πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη και ορίστηκε από τον Αν. Σαμαρά ως γραμματέας προγράμματος του κόμματος. Από χθες όμως, αν τον πιστέψουμε, μεταλλάχθηκε και... εξαερώθηκε κομματικά. Ετσι ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Θεσσαλονίκης είπε ότι «δεν έχει καμία απολύτως δέσμευση με κανένα πολιτικό κόμμα» και ότι «είναι πάνω από κομματικές σφραγίδες και χρίσματα», ενώ ανέφερε με θολό τρόπο ότι εγκαταλείπει το κοινοβούλιο. Ομως όλα αυτά είναι λόγια του αέρα. Ο Αν. Σαμαράς είναι αυτός που απέσυρε λόγω σκανδάλων τον Β. Παπαγεωργόπουλο και επέλεξε ως υποψήφιο της Ν.Δ. τον Κ. Γκιουλέκα παρά τις έντονες αντιρρήσεις που είχε προβάλει ο τελευταίος. Οσο για τα περί εγκατάλειψης του κοινοβουλίου, δεν ισχύουν, αφού καμία παραίτηση δεν υπέβαλε και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Χ.Τ.


Επισπεύδονται οι εξελίξεις
Η ανακοίνωση χθες της υποψηφιότητας του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Γκιουλέκα για τον δήμο Θεσσαλονίκης επισπεύδει εκ των πραγμάτων και τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο Γ. Μπουτάρης, που έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος και εκ των πραγμάτων δείχνει να έχει κάποιο προβάδισμα, δίνει σήμερα συνέντευξη Τύπου. Πάντως γκάλοπ που έγιναν πριν από καιρό έδειχναν τον Γ. Μπουτάρη να υπερισχύει του Κ. Γκιουλέκα στον πρώτο γύρο και να τον κερδίζει στον δεύτερο.
Χ.Τ.


Υποψήφιος...
Και Στέλιος Παπαθεμελής προέκυψε περί τα δημοτικά της Θεσσαλονίκης. Σήμερα δίνει συνέντευξη Τύπου -την ίδια ώρα με τον Γ. Μπουτάρη- και οι πληροφορίες λένε ότι θα ανακοινώσει υποψηφιότητα για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Λέτε να δούμε και τον Γ. Καρατζαφέρη να ξεπερνά κάποιες προσωπικές... αντιπάθειες και να δηλώνει ότι θα τον υποστηρίξει;
Χ.Τ.


Διέψευσε φήμες
«Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι έχω εκφράσει το ενδιαφέρον μου για τον Δήμο Αθηναίων». Με τη δήλωση αυτή, ο βουλευτής του ΠΑΟΚ Κ. Καρτάλης διέψευσε τις φήμες για ενδεχόμενη πρόθεσή του να κατέλθει ως υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων. Ο κ. Καρτάλης στη δήλωσή του σημειώνει ότι ίσως κάποιοι παρερμήνευσαν την ενεργοποίηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, με το θέμα της ανασυγκρότησης των πόλεων και ειδικότερα με το πρόβλημα του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.
Π.Τ.



Οπως μας πληροφορεί ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Τσουκαλάς, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια σε καταδίκες για παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας. Μας λέει ότι είναι πάνω από δισ. ευρώ το κόστος. Δεν θα αμφισβητήσουμε τα στοιχεία, αλλά ο κ. Τσουκαλάς δεν μας λέει ποιος ευθύνεται. Μήπως κάνει γαργάρα την πενταετή διακυβέρνηση της ΝΔ;
Π.Τ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: