Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

23 Ιουλ Ελευθεροτυπία

Τον έψαχναν... δίπλα τους!
Ανθρωπος για όλες τις δουλειές αποδεικνύεται τελικά ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε πριν από μερικούς μήνες, με μεγάλη καθυστέρηση, να καλύψει τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, παράλληλα με την κομματική του θέση. Τότε είχαν γραφεί σχόλια του..

τύπου «γιατί, αφού τον είχαν μέσα στα πόδια τους, τον διόρισαν μήνες μετά τις εκλογές;». Ο κ. Σπυρόπουλος έπαιξε ρόλο στο Ασφαλιστικό, αφού είχε διατελέσει υφυπουργός Εργασίας, το 2002. Τότε, με υπουργό τον Δημ. Ρέππα, είχε δουλέψει για τον προηγούμενο ασφαλιστικό νόμο. Από προχθές ο κ. Σπυρόπουλος ανέλαβε νέο ρόλο, καθώς επελέγη από τον Ανδρ. Λοβέρδο νέος διοικητής του ΙΚΑ. Με ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση καλύφθηκε αυτή η θέση, αφού εννιά μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είχε διορίσει διοικητή της εμπιστοσύνης της. Γι' αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση άκουσε πολλά ο Λοβέρδος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι το ίδιο: Γιατί, αφού τον είχαν μέσα στα πόδια τους, δεν του ανέθεταν τη θέση νωρίτερα; Τέλος πάντων, αυτή η κυβέρνηση έδειξε ότι πάσχει από την αρχή στη διαδικασία επιλογής προσώπων. Ξεκίνησε να ψάχνει σε βιογραφικά και κατέληξε στα... διπλανά γραφεία.

Π.ΣΩΚ. 23 Ιουλ Ελευθεροτυπία

!
Τριανταφυλλίδης, ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής.
Παραθερίζει στη Γαλλία. Και προφανώς συμπαρίσταται νοερώς στον πρώην στενό συνεργάτη του.

Α.Μπου. 23 Ιουλ Ελευθεροτυπία

Γλίτωσαν και ...γλέντησαν!
Γλέντια, προχθές, για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Φώφη Γεννηματά συγκέντρωσαν βουλευτές και στενούς συνεργάτες τους στο εστιατόριο «Πάρκο Ελευθερίας» και το γιόρτασαν. Εμφανώς ευδιάθετη και ασυνήθιστα εκδηλωτική, η υπουργός μοίραζε χαμόγελα και φιλιά σε πολλούς από τους πολιτικούς - θαμώνες του εστιατορίου, ανεξαρτήτως κομμάτων. Από τους πιο θερμούς ασπασμούς ήταν αυτός με τον βουλευτή της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Τόσο μεγάλη η χαρά της που η κυβέρνηση ξεπέρασε -τεχνηέντως- τον σκόπελο που της ετοίμαζαν η Βάσω και οι υπόλοιποι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διαφωνούσαν με τη ρύθμιση για τους προμηθευτές των νοσοκομείων.

Ρουτς. 23 Ιουλ Ελευθεροτυπία

!
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γ. Αγγέλου ενεργούσε «διαβολικά» προς όφελος των «αγίων» του Βατοπεδίου και κατ' εντολήν του ανιψιού τού πάλαι ποτέ... «θεού».

Π.ΣΩΚ. 23 Ιουλ Ελευθεροτυπία

Μαζί και χώρια...
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συμμαχικό σχήμα, το οποίο εκπροσωπείται στη Βουλή.
Ο Συνασπισμός είναι το μεγαλύτερο κόμμα, που μετέχει σ' αυτό. Οι σχέσεις μεταξύ τους έχουν περάσει από σαράντα κύματα, ειδικά μετά τη σύγκρουση Αλαβάνου-Τσίπρα και την πρόσφατη αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Γίνονται προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων, αλλά αγκάθια εξακολουθούν να υπάρχουν. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τίθεται ως στόχος η οικοδόμηση μιας συμμαχίας με συμμετοχή «όλων των δυνάμεων της Αριστεράς (κατονομάζει ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ανένταχτους) και της ριζοσπαστικής οικολογίας». Ποιοι λείπουν από αυτό το προσκλητήριο; Το νέο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Δεν συμφωνούν μαζί τους, δεν τους θέλουν, θα μπορούσε να πει κανείς. Ομως στον Συνασπισμό λένε άλλα. Ο βουλευτής του Δ. Παπαδημούλης, για παράδειγμα, έχει προτείνει μια ανάλογη συμμαχία με συμμετοχή του ΣΥΝ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Οικολόγων Πράσινων, διαφωνούντων του ΠΑΣΟΚ κ.λπ. Και ο γραμματέας του ΣΥΝ Δ. Βίτσας συναντήθηκε πρόσφατα με τους Οικολόγους Πράσινους, με τους οποίους προφανώς αναζητείται εκλογική συνεργασία στις δημοτικές εκλογές. Τι θα κάνουν αν όλοι οι προσκαλούμενοι ανταποκριθούν (το ΚΚΕ δεν πρόκειται ποτέ να το κάνει, αλλά ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας); Θα μπλέξουν άσχημα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ, καθώς δεν θα μπορούν να συμφωνήσουν ποιους θα δεχτούν και ποιους θα αποκλείσουν. Πάντως, έχουν ακόμη χρόνο...

Γ.ΚΑΡ. 23 Ιουλ Ελευθεροτυπία

Ο κίνδυνος
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για έναν άνθρωπο της εξουσίας και ιδίως για έναν πρωθυπουργό;
Τον περιέγραψε χθες ο Απόστολος Κακλαμάνης: «Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να θεωρήσεις ότι είσαι αυθεντία, ότι τα ξέρεις όλα. Να σε λιβανίζουν διάφοροι γύρω σου για τους δικούς τους λόγους κι εσύ να θεωρείς ότι αυτή είναι η δόξα που προέρχεται από τον λαό».

Για ποιον τα έλεγε αυτά; Για τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τους αυλοκόλακές του. Μήπως, όμως, έχει και ο σημερινός πρωθυπουργός τους δικούς του λιβανιστές; Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής το αρνήθηκε: «Ευτυχώς εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, ο Γ. Παπανδρέου είναι ένας προσγειωμένος άνθρωπος και ελπίζω ότι μέχρι το τέλος δεν θα την πατήσει» είπε. Μάλλον με ξόρκισμα μοιάζει...

Π.ΣΩΚ. 23 Ιουλ Ελευθεροτυπία

Κι άλλος
Η απόφαση του Ανδρέα Φούρα να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για δήμαρχος της Πάτρας ανακάτεψε για τα καλά την τράπουλα στον τρίτο δήμο της χώρας.
Εκτός από τα ονόματα εκείνων που χαρακτηρίζονται «συνήθεις ύποπτοι», η αναζήτηση για νέα πρόσωπα καλά κρατεί. Μεταξύ τους κι ένας δημοσιογράφος: ο 40χρονος Γιώργος Καρβουνιάρης, διευθυντικό στέλεχος σε περιφερειακά (της Δυτικής Ελλάδας) ΜΜΕ, συνδικαλιστής και ένας από τους πρωτεργάτες της Ανεξάρτητης Κίνησης, η οποία πριν από τέσσερα χρόνια έλαβε ποσοστό 18%. Να δούμε τι ανταπόκριση θα βρει.

Μ.ΝΟΔ. 23 Ιουλ Ελευθεροτυπία

Υπερβολές
«Καλώς ήλθατε στην πιο τρομοκρατημένη πόλη της Ευρώπης, στη μοναδική χώρα της Ενωσης όπου υπάρχει ακόμη ιδεολογική τρομοκρατία», σχολιάζει, με αφορμή τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, ο Ιταλός δημοσιογράφος Βιτόριο ντα Ρολντ στο χθεσινό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Sole 24 ore».
Στη συνέχεια, αναφέρεται στον τίτλο της «Ε» στις 22/7, «Περιμένοντας την προκήρυξη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος για νέα τρομοκρατική επίθεση στην Αθήνα.

Δημιουργούν εντυπώσεις, παρόμοιες παρακινδυνευμένες ερμηνείες και σχόλια και πλήττουν τον ήδη «τρομοκρατημένο» από την οικονομική κρίση τουρισμό μας.

ΕΛ.ΚΑΖ. 23 Ιουλ Ελευθεροτυπία

Το έχουμε δει
Προσαρμοζόμενοι στο νέο περιβάλλον αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και περικοπών, που αγγίζουν το μεγαλύτερο μέρος της ιταλικής κοινωνίας, οι βουλευτές συμφώνησαν σε μείωση της μηνιαίας αποζημίωσής τους κατά 10% και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησής τους από τα 57 στα 60 χρόνια.
Η αποζημίωσή τους -χωρίς φυσικά τα ειδικά επιδόματα- είναι 5.486,58 ευρώ τον μήνα. Θα μειωθεί, λοιπόν, περίπου κατά 6.600 ευρώ τον χρόνο. Γιατί εκεί πληρώνονται 12 μισθούς. Η κίνηση δεν ενθουσίασε και πολύ τους πολίτες, που ξέρουν ότι τα επιδόματα συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών των αντιπροσώπων. Προκειμένου, λοιπόν, να ηρεμήσει τα πνεύματα, ο πρόεδρος της Βουλής Τζανφράνκο Φίνι άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί τελικά η μείωση να καλύψει το σύνολο των αποδοχών και όχι μόνο τη βουλευτική αποζημίωση.

Τηρουμένων των αναλογιών, deja vu (κι εδώ)!

Ε.ΒΑΤ. 23 Ιουλ Ελευθεροτυπία

Νομίζαμε ότι κυβερνούσαν
Τι έκανε το Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, όταν κάποιος πολίτης έκανε καταγγελία σε βάρος υπουργού για πράξη ή παράλειψή του;
Κατά τον Γιάννη Αγγέλου, η επιστολή διαβιβαζόταν στον αρμόδιο, δηλαδή στον ...καταγγελλόμενο, για να λάβει ο ίδιος γνώση, ώστε να επιληφθεί του θέματος! Ασύλληπτο; Οχι πάντως για τον στενό συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού, ο οποίος απολογούμενος ενώπιον της ανακρίτριας Ειρήνης Καλού για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έδωσε αυτήν την απάντηση. Καθώς, όπως εξήγησε, το «πρωθυπουργικό γραφείο δεν ήταν δικαστήριο» και η λειτουργία του «ήταν απλώς διεκπεραιωτικού χαρακτήρα». Μόνο το ροζ DVD της Τσέκου έστειλαν στη Δικαιοσύνη κι αυτό αναγκαστικά, όπως αποδεικνύεται, λόγω του αστάθμητου παράγοντα της απόπειρας αυτοκτονίας του Χρ. Ζαχόπουλου. Διαφορετικά, κατά την τακτική τους, θα έπρεπε να το είχαν στείλει στον έναν εκ των πρωταγωνιστών του, λόγω της ιδιότητάς του τότε ως γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού. Ο αρμόδιος άλλωστε πολιτικός του προϊστάμενος ήταν ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, που δεν τον απασχολούσαν τέτοια θέματα. Οι άνθρωποι ήταν αλλού κι εμείς βαυκαλιζόμαστε ότι μας κυβερνούσαν...

Κ.ΚΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: