Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

21 Ιουλ Ελευθεροτυπία

Βρήκαν «κουσούρι» μας...
Πολλές φορές μια φωτογραφία κι ένας τίτλος είναι όλα τα λεφτά σε ένα δημοσίευμα.
Το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy επέλεξε να προβάλει στο εξώφυλλό του συνέντευξη του πρωθυπουργού με την εξής διακόσμηση: φωτογραφία του Γιώργου Παπανδρέου στο λιμάνι του Καστελόριζου, απ' όπου στις αρχές Μαρτίου είχε αναγγείλει την απόφασή του για τη λήψη σκληρών δημοσιονομικών .
.μέτρων. Ο τίτλος είναι: «Οι Ελληνες δεν είναι τεμπέληδες». Προκύπτει από την εξής φράση που είπε ο πρωθυπουργός στον δημοσιογράφο: «... ένα από τα πράγματα που συζητήθηκαν (σ.σ. αναφερόταν στα σχόλια του διεθνούς Τύπου) είναι πόσο τεμπέληδες είναι οι Ελληνες εργαζόμενοι. Κοίταξα όμως τις στατιστικές του ΟΟΣΑ και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών έχουμε τον υψηλότερο αριθμό ωρών εργασίας. Είμαστε λοιπόν ένα παραγωγικό έθνος...». Ο πρωθυπουργός λοιπόν υπερασπίζεται, ως οφείλει, την εργατικότητα των Ελλήνων. Ομως το περιοδικό, επιλέγοντας απ' όλη τη συνέντευξη να βάλει τίτλο για την υποτιθέμενη τεμπελιά των Ελλήνων, ανακυκλώνει, έστω και μέσω της διάψευσης του πρωθυπουργού, αυτό που στο εξωτερικό κάποιοι πιστεύουν για τους Ελληνες: ότι είμαστε καλοπερασάκηδες και ότι η οικονομική κρίση της χώρας μας οφείλεται ακριβώς στο ότι οι Ελληνες ξοδεύουμε χωρίς να δουλεύουμε. Και να φανταστείτε ότι το περιοδικό δεν είναι γερμανικό. Οπως φαίνεται, αυτό το στίγμα θα μας κυνηγάει για πολύ ακόμα, παρ' ότι η τεμπελιά είναι... δικαίωμα!

Π.ΣΩΚ. 21 Ιουλ Ελευθεροτυπία

Κόβουν και οι Ιταλοί
Το Διπλωματικό Σώμα δεν πονά στο χειρουργικό τραπέζι των περικοπών μόνο στην Ελλάδα.
Στις 26 Ιουλίου οι διπλωμάτες της Ιταλίας κάνουν 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για σειρά μέτρων που τους πλήττουν. Το θέμα προκάλεσε εντάσεις και εντός της κυβέρνησης, με τον υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι να ζητεί εξηγήσεις για τις μειώσεις από τον συνάδελφό του των Οικονομικών. Σε συνέντευξή του χθες στην «Κοριέρε ντελα Σέρα», ο Φρατίνι δήλωσε καθαρά ότι θεωρεί τα μέτρα για το Διπλωματικό Σώμα «παράλογα» και χαρακτήρισε «λάθος να πλήττονται τα επίλεκτα σώματα του κράτους». Ο Φρατίνι δεν θα απεργήσει φυσικά, αλλά είναι αποφασισμένος να καταβάλει κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση διορθωτικών κινήσεων πριν τα μέτρα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2011.

Ε.ΒΑΤ. 21 Ιουλ Ελευθεροτυπία

H «E» έγινε 35
Η «Ελευθεροτυπία» συμπληρώνει σήμερα τα 35 χρόνια της.
Ωσπου να τα εκατοστίσει (και βάλε) θα 'χει πολλά και σημαντικά να πει ακόμη...

21 Ιουλ Ελευθεροτυπία

Τώρα έμαθαν...
Πρωτοβουλίες για να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα για την ελληνική οικονομία στο εξωτερικό ανέλαβε ο πρεσβευτής της χώρας μας στις ΗΠΑ Βασίλης Κασκαρέλης.
Αρωγό στην προσπάθειά του βρήκε τη βουλευτή της Φλόριντα Ileana Ros-Lehtinen, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συζήτηση που έγινε, πήραν μέρος 15 βουλευτές. Πέντε εξ αυτών είναι πρόεδροι σημαντικών Επιτροπών του Κογκρέσου και 30 είναι υψηλόβαθμοι συνεργάτες των μελών του Κογκρέσου.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι οι Αμερικανοί βουλευτές είχαν πολύ «στρεβλές εντυπώσεις» για την Ελλάδα, αποτέλεσμα της αρνητικής δημοσιότητας και προβολής που έχουν δώσει τα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Στο τέλος όλοι υποσχέθηκαν στον κ. Κασκαρέλη ότι θα παρακολουθούν από εδώ και εμπρός με ιδιαίτερη προσοχή τις ακροάσεις και γενικότερα τις συζητήσεις του Κογκρέσου σε σχέση με την ελληνική οικονομία. Θα κάνουν παρεμβάσεις για την προβολή των ελληνικών θέσεων, ώστε να αποφεύγεται τυχόν διαστρέβλωση των γεγονότων.

Ελπίζουμε οι υποσχέσεις των μελών του Κογκρέσου να μη μείνουν υποσχέσεις.

Μ. ΠΙΝ. 21 Ιουλ Ελευθεροτυπία

Ψάρια
Τη γεμάτη αναμνήσεις, από το κίνημα της Αλληλεγγύης του Λεχ Βαλέσα, πόλη Γκντανσκ της Πολωνίας επισκέπτεται σήμερα η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, προκειμένου να συναντηθεί με τους αρμόδιους παράγοντες της Αλιείας.
Κοινά ενδιαφέροντα συνδέουν τώρα τη Μαρία με τον γιο του Λεχ Βαλέσα, Γιάροσλαβ, αφού εκείνος, ως ευρωβουλευτής, συμμετέχει στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΕΛ. ΚΑΖ. 21 Ιουλ Ελευθεροτυπία

Ερωτήματα
Το ερώτημα στον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο έθεσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Α' Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου, στην τελευταία συνέντευξη του ΠΑΣΟΚ για περιβαλλοντικά ζητήματα της πόλης: «Κατάλαβε ο κ. Γερουλάνος σε ποια κυβέρνηση είναι υπουργός;».
Το ερώτημα-μομφή έχει τις ρίζες του στη διευθυντική στελέχωση της ΕΤ3, που εξακολουθεί να έχει τη σύνθεση που η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε αποφασίσει.

Λας 21 Ιουλ Ελευθεροτυπία

Αγορές
Κορυφαίο σύνθημα από τη διαδήλωση οπαδών της Μίλαν, που περίμεναν χθες στο Μιλανέλο την προσγείωση του ελικοπτέρου του προέδρου της ομάδας Σίλβιο Μπερλουσκόνι: «Κάποτε αγόραζες τον Μπάτζιο, τώρα τον Καραβάτζιο»!
Η αντιπαραβολή αφορά την πρόθεση του Ιταλού πρωθυπουργού να αγοράσει έναν πίνακα του σπουδαίου ζωγράφου. Η δημοτικότητα του καβαλιέρε ως πρωθυπουργού έπεσε στο ναδίρ, μόλις 39%.

Και καλά η πολιτική του απήχηση. Να του τη λένε όμως και οι οπαδοί της ομάδας του;

Ε.ΒΑΤ. 21 Ιουλ Ελευθεροτυπία

Θα τους αφήσουν;
Ενας από τους πιο ήσυχους, καθαρούς και ανέπαφους από ιδιωτικά και παράνομα συμφέροντα όρμους της Αττικής, οι γραφικές «Μαρίκες» της Ραφήνας, φαίνεται ότι μπήκε στο στόχαστρο εκείνων που θα τον ήθελαν ιδιοκτησία τους, με ακριβά εισιτήρια, ξαπλώστρες, τέντες και πανάκριβα αναψυκτικά και νερά.
Οι λουόμενοι, οργισμένοι, εξαπέστειλαν χθες κακήν-κακώς τον χειριστή ειδικού σκαπτικού μηχανήματος, που με το πρόσχημα της... εξομάλυνσης και του καθαρισμού της ακτής, ισοπέδωνε τους γραφικούς αμμόλοφους, που προστατεύουν το φυσικού κάλλους παραθαλάσσιο δάσος, με τους κέδρους, τους σχίνους και τα πεύκα. Πιθανός στόχος της επέμβασης, η μετατροπή της περιοχής σε... Λας Βέγκας!

Παλιότερα είχε σώσει την περιοχή, με προσωπική του παρέμβαση, ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης. Τώρα, προφανώς, ήλθε η ώρα της Τίνας Μπιρμπίλη.

Π. ΜΑΚ. 21 Ιουλ Ελευθεροτυπία

Κι άλλους
Τι είδους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες θα υποστηρίξει η Ν.Δ.;
Την απάντηση έδωσε ο νέος γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ: «Θα υποστηρίξουμε υποψηφίους, οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο της Ν.Δ.», είπε. Αυτονόητο. Αν δεν υποστηρίξουν δικούς τους, τι άλλο θα κάνουν; Μια μικρή συνέχεια της δήλωσής του, όμως, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Θα υποστηρίξουν -είπε- και υποψηφίους που προέρχονται «από τον ευρύτερο φιλελεύθερο κεντροδεξιό χώρο». Τι σημαίνει αυτό; Οτι μπορούν να αποδεχθούν και όσους, για παράδειγμα, πρόσκεινται στην Ντόρα; Ή μήπως και στον Καρατζαφέρη; Καθόλου περίεργο δεν θα είναι. Αν οι δυνάμεις της δεξιάς πολυκατοικίας κατεβούν διασπασμένες, μπορεί να έχουμε εκπλήξεις.

Γ.ΚΑΡ. 21 Ιουλ Ελευθεροτυπία

Δεν τους ακούνε...
Σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τη θεσμική του έκφραση, καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις του νομάρχη Π. Ψωμιάδη για την αδειοδότηση του εργοστασίου καύσης αποβλήτων στο ΤΙΤΑΝ.
Δεκατέσσερις δήμαρχοι του δυτικού τόξου, από τους οποίους οι μισοί είναι Ν.Δ. και οι άλλοι ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης του νομάρχη. Και την ώρα που το σύμπαν έχει ξεσηκωθεί στη Θεσσαλονίκη, έρχεται η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και βγάζει «λάδι» τον Ψωμιάδη. Και ουσιαστικά μας λέει ότι τα «εναλλακτικά καύσιμα» είναι το ιδανικό καύσιμο για την απορρύπανση της ατμόσφαιρας σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρημένη! Το ζητούμενο δεν είναι τόσο η θέση του υπουργείου για τα εναλλακτικά καύσιμα όσο ο χρόνος που επιλέχθηκε γι' αυτήν την τοποθέτηση. Τώρα που η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι σε εξέλιξη.

Λας


Δεν υπάρχουν σχόλια: