Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

»Δημαρχε εχασες, καλη αρχη

του Άλκη Γαλδαδά Protagon.gr

Η μουσική φρέσκια και ζωντανή έφθανε μέχρι την οδό Σόλωνος. Δεν μπορούσες να αντισταθείς και να μην πας προς τα εκεί. Το «εκεί» ήταν η γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Ναυαρίνου. Το λιτό «πάρκο», που φύτρωσε μέσα από την άσφαλτο ενός σταθμού αυτοκινήτων, στην Αθήνα μεσ’ το κέντρο, ήταν πνιγμένο στα τραγούδια και τους ήχους των τυμπάνων εκείνο το Σάββατο προς το μεσημέρι και..

κάποιοι, καθισμένοι παρέες-παρέες άκουγαν και απολάμβαναν. Τίποτα το υπερβολικό πέρα από τον ήχο δεν κυριαρχούσε στα λίγα τετραγωνικά. Με το έτσι θέλω κάποιων πεισματάρηδων που κυκλοφορούν προς Εξάρχεια μεριά δημιουργήθηκε αυτή η γωνιά, που οι άνθρωποι αισθάνονται εκεί μέσα ωραία. Συν το ότι την απέσπασαν από του Δημάρχου τους τα νύχια. Πεισματάρηδες, ευτυχώς, υπάρχουν και εκεί και σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Όπως στη γωνία Κύπρου και Πατησίων, που οι κάτοικοι της Κυψέλης, αφού πρώτα θρήνησαν για δέντρα κομμένα από τους ανθρώπους του Δήμου μετά έριξαν άγκυρα εκεί και άρχισαν να διαμορφώνουν όπως μπορούσαν και με τα λίγα φράγκα που διέθεταν ένα δικό τους χώρο, εμποδίζοντας να γίνει το τετράγωνο πάρκο για αυτοκίνητα. Μόνο που η τύχη του έφθασε να κρίνεται στα Δικαστήρια μετά από προσφυγές και μηνύσεις.

Ο για κακή μας τύχη Δήμαρχος της Αθήνας αυτή την εποχή, θέλοντας να μας κάνει Ελβετία σκέφθηκε να ανοίξει διάφορες τρύπες στο σώμα της πόλης κάνοντάς την πιο πολύ να μοιάζει με τυρί από αυτή τη χώρα. Ανακατεύθηκε επίσης στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, τα έκανε και εκεί μούσκεμα καταφέρνοντας κάτι που φαινόταν ακατόρθωτο. Να αποδειχθεί χειρότερος και από τον Αβραμόπουλο και από τη Ντόρα μαζί. Χωρίς δραματικές εκφράσεις και υπερβολές, θεωρώ ότι η Αθήνα και οι κάτοικοί της, έστω και με αυτή την ατμόσφαιρα της αφρικανικής πρωτεύουσας που την προίκισαν οι προηγούμενοι αναίσθητοι και οπορτουνιστές δήμαρχοι, δικαιούτο κάποια καλύτερη αντιμετώπιση.

Ο εντελώς άδικα πολυδιαφημισμένος δημοτικός άρχοντας εξάντλησε γρήγορα τον κουμπαρά της προσωπικής αίγλης και έγινε ένας εξαρτημένος από το δημοσιογραφικό λιβάνι. Έφερε δημοσιογράφους με ονοματάρες(;) στο ραδιοφωνικό σταθμό, που κανένα δεν άκουσα να του κάνει κριτική για την κατά καιρούς συμπεριφορά του, και τους χρησιμοποιεί σαν ασπίδα. Μπουκώνει και διάφορα αναξιοπρεπή έντυπα με σελίδες καλοπληρωμένες από το Δήμο, φτιαγμένες για να προβάλουν το έργο του και τη φάτσα του με άφθονες φωτογραφίες, απολιθώματα πολιτικής νοοτροπίας και τρόπου προβολής πολλών δεκαετιών πίσω.

Πρωτοπαλλήκαρά του, ένα κοπάδι αντιπαθητικών και άχρηστων κατά τα άλλα δημοτικών υπαλλήλων με στολή και συμπεριφορά ψευτοαστυνομικού, που μόνο γράφουν κλήσεις και κυνηγούν αφρικανούς πωλητές εμπορευμάτων απλωμένων κατάχαμα σε ταπεινά χαρτόνια. Υπάλληλοι που τον ντροπιάζουν και τον ίδιο, κλέβοντας, όπως έχουν καταγγείλει οι δυστυχείς παθόντες και δεν έχουν διαψευσθεί, τις πενιχρές απομιμήσεις τσαντών, ρολογιών, ομπρελών. Εκατοντάδες άλλοι σέρνονται ανήμποροι μπροστά σε δημόσια κτήρια εκεί γύρω από την Κουμουνδούρου, κορίτσια εκδίδονται κάτω από το παράθυρό του, ακρωτηριασμένοι εισαγωγής στα καροτσάκια τους διαφημίζουν με τις οιμωγές και τα παρακαλετά τους τη ζαφειρόπετρα στη Γης το δαχτυλίδι. Η πόλη άρχισε να βρωμάει σαν τον εγκαταλελειμένο και από τους δικούς του ηλικιωμένο, κάποτε αξιοπρεπή νοικοκύρη, που είναι ανίκανος πλέον να φροντίσει τον εαυτό του.

Το ότι δημαρχεύει σε μια τέτοια δυστοπία δείχνει φυσικά και το γούστο και τις φιλοδοξίες και την καλλιέργειά του. Το ότι το Εφετείο έβγαλε απόφαση που κυρήσσει οριστικά(;) παράνομη την κοπή των δέντρων στη γωνία Κύπρου και Πατησίων και την απόπειρα δημιουργίας σταθμού αυτοκινήτων είναι βέβαια μια γερή και τριζάτη φάπα. Προσγειώθηκε μεγαλόπρεπα στο πάντα περιποιημένο από τον κουρέα του κρανίο του κ. Δημάρχου, που όμως αμφιβάλλω αν αυτή μόνο έχει τη δύναμη να τον συνεφέρει, αφού δεν είδα κάποια σχετική δήλωση μετανοίας εκ μέρους του για τα αδικοκομμένα δένδρα (σε άλλη χώρα μάλιστα, ίσως να τον ανάγκαζαν να τα πληρώσει κιόλας). Το ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας σκέπτεται να κάνει επίσημο υποψήφιο του κόμματος έναν Δήμαρχο που δεν μπορεί να εμφανιστεί τουλάχιστον σε πέντε σημεία της πόλης χωρίς να γίνουν επεισόδια (Εξάρχεια, Κυψέλη, Κτήμα Δρακοπούλου στα Πατήσια, Βοτανικός, Αλεξάνδρας και Κηφισσίας) δεν με εκπλήσσει γιατί η πολιτική κρίση ούτε αγοράζεται, ούτε πέφτει από τον ουρανό.

Αν όμως εμείς στην προεκλογική περίοδο που αρχίζει μείνουμε... βωβοί και δεν αντιδράσουμε τόσο αποτελεσματικά ώστε ο άνθρωπος αυτός να μην ξαναδεί την καρέκλα του Δημάρχου, τότε θα μας περιμένουν για άλλα τέσσερα χρόνια οι ίδιες βρώμικες πλατείες, τα κουρέλια μιας τριτοκοσμικής πρωτεύουσας, με τη συνοδεία όχι πια της φρέσκιας μουσικής που ακουγόταν μέχρι τη Σόλωνος, αλλά των παρωχημένων μελωδιών ενός αποθρασυμένου πλέον 9.84.




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που θα έλθει το ΠΑΣΟΚ με την ανίκανη Φώφη να μας σώσει!!!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απολύτως φίλε! Τι ακριβώς θα κάνει η Φώφη καλύτερα από τον Νικήτα; Απαντήσεις: α) χειρότερα; β) τα ίδια; γ) πολύ χειρότερα;;;;