ΕΚΤΡΟΧΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ – ΥΠ’ ΑΤΜΟΝ ΚΑΙ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Εκτροχιάστηκε τελείως το Συνέδριο της Ν.Δ. και παραπέμπει σε τρένο χωρίς φρένα από το οποίο πηδούν πανικόβλητοι οι «επιβάτες» του. Μετά την εκπαραθύρωση της Ντόρας Μπακογιάννη εγκατέλειψε το όχημα ο Κώστας Κιλτίδης, ενώ είναι υπ’ ατμόν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και φέρονται αποφασισμένοι να κατέβουν στην πρώτη στάση δέκα βουλευτές, που θεωρούνται ότι ανήκουν στο κλίμα Μπακογιάννη.
Σε τροχιά ρήξης κινούνται ήδη ο Α. Σαμαράς και..
ο Δ. Αβραμόπουλος λίγα 24ωρα πριν από το συνέδριο της Ν.Δ. Οι σχέσεις τους έχουν πέσει στο ναδίρ και ο Δ. Αβραμόπουλος θεωρεί ότι οφείλει απλώς να πράξει το χρέος του με την παρέμβασή του στο συνέδριο, αλλά η επόμενη μέρα παραμένει σκοτεινή, καθώς θεωρεί ότι ο πρόεδρος έχει στρίψει το τιμόνι για τα καλά προς τα δεξιά. Δεν υπάρχει πλέον ζήτημα, μικρό ή μεγάλο, στο οποίο ο Δ. Αβραμόπουλος να μην καταγράφει τις διαφοροποιήσεις και την απογοήτευσή του για την «απομόνωσή» του. Τελευταία «πρόκληση» είναι η άποψή του ότι η Ν.Δ. πρέπει να ψηφίσει «ναι» στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Στις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά, του εξέθεσε τους φόβους του για το ολίσθημα της Ν.Δ. προς τα δεξιά, χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Οι σχέσεις των δύο παραμένουν σε τεντωμένο σχοινί, καθώς ο Αβραμόπουλος βρίσκεται σε... ψυχρό πόλεμο με το περιβάλλον του Α. Σαμαρά, με το οποίο έχει κόψει τις γέφυρες. Δεν υφίσταται πλέον επικοινωνία με το βασικό αλλά άτυπο συνεργάτη του Α. Σαμαρά, Χρύσανθο Λαζαρίδη, ενώ δεν επικοινωνεί με τον Κ. Μαρκόπουλο –ο οποίος εξακολουθεί να εκθέτει τους Αβραμόπουλο και Σπηλιωτόπουλο ως πρώην υπουργούς Τουρισμού στο παρασκήνιο– αλλά και με τον Γ. Μανώλη ή τον Β. Μιχαλολιάκο.
Βαθιά απογοητευμένος είναι και από τον τρόπο που η Ν.Δ. έφτασε στο Συνέδριο, το οποίο, όπως λέει, η κοινωνία το αγνοεί... Ο Αβραμόπουλος δηλώνει ότι δικαιώθηκε όταν έλεγε πως το Συνέδριο έπρεπε να γίνει αμέσως μετά την εκλογή προέδρου και όχι να τραβήξει σε μάκρος, αφού οι πολιτικές εξελίξεις προαλείφονταν ραγδαίες. Την ίδια θέση υποστήριζαν και άλλα στελέχη, όπως ο Β. Μεϊμαράκης και ο Α. Σπηλιωτόπουλος, αλλά δεν εισακούστηκαν.
Όμως, ο Αβραμόπουλος «βγήκε από τα ρούχα του» όταν είδε τις μεθοδεύσεις στη διαδικασία εκλογής των συνέδρων, όπου αποκλείστηκαν οι λιγοστές έστω δυνάμεις που διατηρούσε κυρίως στην Αθήνα. Απογοητευμένος δηλώνει και για τη μη δημιουργία θέσης αντιπροέδρου στο κόμμα, κάτι που ο Α. Σαμαράς είχε αφήσει ανοιχτό μετά την εκλογή του. Η δήλωσή του στο «Πρώτο Θέμα» πως «δεν διεκδικώ καμία θέση», τα λέει όλα... Ήθελε και με το παραπάνω να είναι αντιπρόεδρος, αλλά όχι σε αυτό το κόμμα, όπως εκμυστηρεύεται ο ίδιος σε συνεργάτες του.
Άγριος καυγάς για την ακροδεξιά στροφή του
Το μεγάλο πρόβλημα του Δ. Αβραμόπουλου είναι ότι η Ν.Δ. πάει ολοταχώς προς τα δεξιά, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο κέντρο. Δεν ήταν μόνο η απόρριψη του «μεσαίου χώρου» από τον Α. Σαμαρά που τον προβλημάτισε, αλλά και η καθιέρωση του λεγόμενου «κοινωνικού φιλελευθερισμού». Ο Αβραμόπουλος βλέπει τώρα ότι η βασική του ανταγωνίστρια μέσα στο κόμμα, η Ντόρα Μπακογιάννη, που την «ξεφορτώθηκε» με τη διαγραφή της από τη Ν.Δ., δεν έφυγε «τσαλακωμένη» λόγω της στάσης που κράτησε απέναντι στο μνημόνιο, αλλά αντίθετα διεκδικεί το πολιτικό κενό του Κέντρου από τη Ν.Δ. Γι’ αυτό και εξέπληξε τους επιτελείς της Ρηγίλλης η θέση του ότι η Ντόρα μπορεί να επιστρέψει κάποια στιγμή στη Ν.Δ., την ώρα που οι σαμαρικοί ακόμα πανηγυρίζουν για την οριστική απομάκρυνσή της από το κόμμα.
Ακόμα πιο... αποκρουστική για το επιτελείο του Σαμαρά είναι η θέση του ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει σε πολίτες τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους ακόμα και μέσα από ένα καινούριο κόμμα». Ο Αβραμόπουλος έκανε ένα βήμα πιο πέρα και πιο… έξω από τη σημερινή Ν.Δ., λέγοντας ότι είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλία για την ενότητα της Κεντροδεξιάς, χωρίς ν’ αφήνει απ’ έξω και τις δυνάμεις του ΛΑΟΣ. Μιλάμε για πλήρη υπονόμευση της γραμμής «εμπρός για καθαρό κόμμα», που λανσάρει ο Α. Σαμαράς. Σχετικά με τις θέσεις του για την Ντόρα, ο ίδιος λέει πως δεν είναι δυνατόν να αφήσεις όλο το γήπεδο του Κέντρου στην Μπακογιάννη και ότι η Ν.Δ. πρέπει να πείσει πως παραμένει ο κύριος εκφραστής του Κέντρου, που άλλωστε φτάνει και στις παρυφές του ΠΑΣΟΚ.
Δύο ακόμη σημεία τριβής
Οι κινήσεις Αβραμόπουλου προβληματίζουν τη Ρηγίλλης, που βλέπει ότι η κρίση που σοβεί κάθε άλλο παρά εκτονώνεται. Υπάρχουν δύο σοβαρά επεισόδια που έριξαν λάδι στη φωτιά στις σχέσεις Α. Σαμαρά - Δ. Αβραμόπουλου.
Το ένα είχε να κάνει με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Ο Αβραμόπουλος την είχε υποστηρίξει, αλλά βρήκε απέναντί του τον Χρύσανθο Λαζαρίδη και μετά το τέλος της επίσκεψης τον ίδιο τον Α. Σαμαρά, να αμφισβητούν το λόγο της επίσκεψης. Ο Δ. Αβραμόπουλος κάνει λόγο για επικράτηση του «εσωστρεφούς εθνικιστικού λαϊκισμού»...
Το πιο κρίσιμο ζήτημα όμως ήταν το «όχι» της Ν.Δ. στο μνημόνιο της τρόικας. Ο Αβραμόπουλος ήταν από αυτούς που θεωρούσαν ότι η Ν.Δ. έπρεπε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο μνημόνιο και να καταψηφίσει άρθρα με τα οποία διαφωνούσε, όμως τελικά ο Α. Σαμαράς πρόκρινε το αντίθετο. Ο πρώην υπουργός πιστεύει ότι αυτό θα εξακολουθεί να το πληρώνει η Ν.Δ., πολύ περισσότερο που, όπως αποδεικνύεται, τα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ., ακόμα και σύμβουλοι του Α. Σαμαρά –ο Βάρδας, ο καθηγητής Μουρμούρας, ο Χ. Σταϊκούρας, ακόμα και ο Π. Παναγιωτόπουλος–, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διατύπωσαν την επιφύλαξή τους για την τελική θέση της Ν.Δ.
ΠΙΤΣΙΑΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ - ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ
ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Πριν από 49 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου