Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

5 Ιουν Ελευθεροτυπία

Προειδοποιητικές βολές...
Οταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για τη μείωση των μισθών στο Δημόσιο, τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν κάνει αποχή.
Διαγράφτηκαν αμέσως. Τότε δεν είχαν μεγάλη υποστήριξη, με δεδομένο ότι από την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου εξαρτιόνταν η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και η λήψη των διεθνών δανείων. Τώρα έρχεται η σειρά του ..Ασφαλιστικού και όλα δείχνουν ότι ορισμένες διατάξεις του θα ξεπερνούν σε σκληρότητα κάθε προηγούμενο, αν στο τέλος η κυβέρνηση δεν καταφέρει να τις απαλύνει. Μπορεί να γίνει δεκτό ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Πάντως, 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, στέλνουν από τώρα προειδοποιητικές βολές. Η ερώτηση μπορεί και να ερμηνευθεί σαν ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης, που θα μπορούσε να πει στην «τρόικα» των ελεγκτών: Δεν περνάνε οι απαιτήσεις, έτσι όπως τις θέτετε. Αν πεισθούν και υποχωρήσουν, ώστε οι ρυθμίσεις να είναι υποφερτές, όλα θα ελεγχθούν ομαλά. Αλλιώς θα τεθούν στους βουλευτές πολύ σκληρά διλήμματα και οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες...

Γ.ΚΑΡ. 5 Ιουν Ελευθεροτυπία

!
Ηταν ένα από τα ιερά τέρατα του ΠΑΣΟΚ επί τρεις και πλέον δεκαετίες ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
Και τώρα θα κληθεί σε μια κομματική επιτροπή για απολογία. Ούτε μια συνάντηση με τον αρχηγό. Ατιμη... Ακρόπολη με τη θέα σου!

Γ.ΚΑΡ. 5 Ιουν Ελευθεροτυπία

Θα πάρουν το μήνυμα;
Η προχθεσινή πανηγυρική αθώωση του συντάκτη της «Ε» Μάκη Νοδάρου, κάτω από πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας, με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας, έδωσε μια απάντηση στον δήμαρχο της Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο, ο οποίος είχε μηνύσει τον δημοσιογράφο επειδή έγραψε για τις παρανομίες του στην περιοχή.
Η αθωωτική απόφαση, όμως, θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών, που σιωπούν ανεξήγητα και, παρά τις συνεχείς καταδίκες του δημάρχου της Ζαχάρως, δεν τολμούν να τον θέσουν σε διαθεσιμότητα. Μέχρι πότε θα σύρονται στα δικαστήρια από τον κ. Χρονόπουλο δημοσιογράφοι και εφημερίδες και οι αρμόδιοι θα κωφεύουν; Οι δεκάδες αποφάσεις των δικαστηρίων εναντίον του δεν τους λένε τίποτα;

Καρτ. 5 Ιουν Ελευθεροτυπία

Αξίζει να είναι;
Αξίζει την σήμερον ημέρα να είναι κανείς υπουργός;
Το ερώτημα αποκτά σχεδόν... υπαρξιακή διάσταση για το πολιτικό προσωπικό των δύο μεγάλων κομμάτων, που επί 35 χρόνια κατέχει τις θέσεις εξουσίας. Τους «γαλάζιους» πρώην υπουργούς τούς αποδοκιμάζουν στους δρόμους ή δεν τους αφήνουν να μπουν στα αμφιθέατρα να διδάξουν, αν είναι καθηγητές. Οι νυν «πράσινοι» υπουργοί δεν έχουν ακόμη τέτοια δείγματα, αλλά με το κλίμα που επικρατεί δεν θα αργήσει και πολύ να τους πάρει η κάτω βόλτα. Ετσι, το ερώτημα που θέσαμε στην αρχή, είναι φυσικό να τους απασχολεί. Το άφησε σαφώς να εννοηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που περιέγραψε την προϊούσα «ζουγκλοποίηση» της πολιτικής ζωής, η οποία αποτυπώνεται στην εντύπωση της κοινής γνώμης ότι οι πρώην και νυν υπουργοί είναι (περίπου...) εγκληματίες. Τι απομένει; Να δούμε έναν υπουργό να παραιτείται δηλώνοντας ότι δεν αντέχει αυτό το κλίμα! Ή να πέσουν βροχή οι αρνήσεις για υπουργοποίηση, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει να κάνει ανασχηματισμό! Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται πλέον απίθανο...

Γ.ΚΑΡ. 5 Ιουν Ελευθεροτυπία

Παρών
Μεταξύ εκείνων που πήγαν στην έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΝ ήταν και ο Στέφανος Τζουμάκας.
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα πριν από μία εβδομάδα στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κοτζιά. Τότε, μιλώντας με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, του είχε πει: «Ο Αλαβάνος με κάλεσε στη συγκέντρωσή του. Δεν θα πάω, αλλά θα έρθω στο συνέδριό σας την άλλη εβδομάδα». Το είπε και το έκανε.

Θ.ΤΣ. 5 Ιουν Ελευθεροτυπία

Οικόπεδα
Την Ανώτατη Σχολή Πολέμου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε χθες το πρωί ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το πρώτο του σχόλιο ήταν για το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον (σε μια μεγάλη έκταση με δένδρα και πράσινο) στο οποίο βρίσκεται.
Είναι καλό οικόπεδο, του είπαμε, αλλά δεν «τσίμπησε» και μας μίλησε για τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, τον οποίο συνόδευσε και στο συμμαχικό νεκροταφείο «Ζέιντενλικ». Ισως από αυτό επηρεάστηκε και η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις διαφωνίες στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Αλίμονο αν η σιωπή του νεκροταφείου είναι το κλίμα της δημοκρατίας», είπε.

Ν.Ρ. 5 Ιουν Ελευθεροτυπία

Ανιχνεύσεις
Οσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις υποψηφιότητες στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αρκετοί από τους ενδιαφερόμενους ρίχνουν τροχιοδεικτικές βολές και πηγαίνουν παντού, για να ανιχνεύσουν το κλίμα, αλλά και για να τους δουν.
Παράδειγμα, η εκδήλωση που οργάνωσε η «Συνεργασία Πολιτών» στο «Ολύμπιον», στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β. Ελλάδος, Τάσος Τζήκας, δήλωσε ότι είναι διαθέσιμος να διεκδικήσει τη δημαρχία. Στο πάνελ ήταν ο εκδότης Νίκος Καρατζάς, ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο επιχειρηματίας Νίκος Στεφανίδης και ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, με συντονιστή τον Δημήτρη Παπάζογλου.Από κάτω, οι Χρύσα Αράπογλου, Σταύρος Καλαφάτης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Απόστολος Τζιτζικώστας, Γιάννης Μπουτάρης, Νίκος Ευθυμιάδης, Γιώργος Τανιμανίδης, Νίκος Τσαρούχας, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης κ.ά. Στα «πηγαδάκια» αυτό που τράβηξε την προσοχή ήταν η διευρυμένη σύνθεση του ακροατηρίου και η ώσμωση μεταξύ των διαφόρων παρατάξεων και κινήσεων. Τα μαχαίρια θα βγουν αργότερα.

Ν.Ρ. 5 Ιουν Ελευθεροτυπία

Τώρα, τον αγνοούν
Από τις 29 Απριλίου ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης κάνει απεργία πείνας, για να μην καταργηθεί η αυτονομία του δήμου, τον οποίο ο «Καλλικράτης» συνενώνει με την Αργυρούπολη.
Οπως λένε όσοι συνομιλούν με τον μαχητή δήμαρχο, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει, παρά την ψήφιση του «Καλλικράτη», όσο αντέξει. Η κατάσταση είναι σοβαρή, όμως φαίνεται ότι στην κυβέρνηση δεν έχουν πάρει στα σοβαρά τον αγώνα του δημάρχου, αφού κανείς αρμόδιος δεν ενδιαφέρθηκε να συνομιλήσει σοβαρά μαζί του και να ακούσει τα αξιόπιστα επιχειρήματά του. Σε αντίθεση με την προηγούμενη απεργία πείνας, που είχε κάνει το 2007 για να ανοίξει η πλαζ του Αγίου Κοσμά, αφού τότε μέχρι και ο Γιώργος Παπανδρέου τον είχε επισκεφθεί και τον είχε συγχαρεί. Σήμερα ως πρωθυπουργός δεν έχει δείξει ενδιαφέρον και όλοι στην κυβέρνηση κάνουν σαν να μην υπάρχουν ο δήμαρχος και το Ελληνικό.

Π.ΣΩΚ. 5 Ιουν Ελευθεροτυπία

Ψύχρα...
Ο Αλέκος Αλαβάνος προσεκλήθη στο συνέδριο, όπως όλοι οι πρώην πρόεδροι του ΣΥΝ.
Δεν πήγε, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά χθες το πρωί έστειλε ένα σύντομο γραπτό μήνυμα. «Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, υπογράφοντας ως εκπρόσωπος του «Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής» και προκαλώντας την απορία, αλλά και κάποια πικρόχολα σχόλια. «Αν πετύχει το συνέδριο του ΣΥΝ, ποιος θα βγει δυναμωμένος και ποιος αποδυναμωμένος;» αναρωτήθηκαν κάποιοι, χαρακτηρίζοντας το μήνυμα του Αλαβάνου τουλάχιστον λιγότερο θερμό από το μήνυμα του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη. Ο οποίος, αφού άκουσε την κριτική του Αλέξη Τσίπρα, προσκάλεσε τον ΣΥΝ να συνεργαστεί. «Ο Αλέκος δεν πρότεινε ούτε αυτό...», έλεγαν.

Θ.ΤΣ. 5 Ιουν Ελευθεροτυπία

Εμπόδια και αποφάσεις
Το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης ύστερα από πολλές δυσκολίες, αφού εκπρόσωποι των τάσεων του κόμματος είχαν ζητήσει τη ματαίωση ή την αναβολή του με αφορμή την οικονομική κρίση.
Ομως τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί. Η απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς είχε αποτέλεσμα πολλοί σύνεδροι να μην καταφέρουν να φτάσουν στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο. Ετσι, ενώ το συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 7.00, καθυστέρησε περίπου μιάμιση ώρα. Στον χώρο του συνεδρίου το απόγευμα της Πέμπτης είχαν φτάσει λιγότεροι από 1.000 σύνεδροι, σε σύνολο 1.348. Οι μεγάλες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα, με τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας να δημοσιοποιούν τις προθέσεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους. Αν, δηλαδή, θα μείνουν και πώς εντός του ΣΥΝ.

Θ.ΤΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: