Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

Πολιτικά παρασκήνια
15 Ιουν Ελευθεροτυπία

Επεισε τον τραπεζίτη...
Πριν από δύο μήνες, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήψη των οδυνηρών οικονομικών μέτρων, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πει ότι δεν τον ενδιαφέρει η επανεκλογή του στη θέση του πρωθυπουργού, αλλά η σωτηρία της χώρας.
Ηθελε, προφανώς, να δείξει ότι πήρε τα μέτρα χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος που θα φορτωθεί. Τα μέτρα ελήφθησαν, αλλά το διεθνές τοπίο ηρέμησε μόνο για λίγο καιρό. Τις τελευταίες μέρες επανήλθαν στο ..προσκήνιο πιεστικά σενάρια για χρεοκοπία της χώρας. Ακόμη και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που κατέχουν καίριες θέσεις, όπως ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γιόζεφ Ακερμαν, έδειξαν να συμμερίζονται αυτές τις «προβλέψεις». Να όμως που μια συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, την περασμένη Παρασκευή στη Βιέννη, στο πλαίσιο της συνάντησης των τραπεζιτών στο Institute of International Finance, τον έκανε να αλλάξει γνώμη. «Οι συζητήσεις μου με τον Παπανδρέου και η πρόθεσή του να θυσιάσει, χάριν των μέτρων λιτότητας, ακόμη και την πολιτική του καριέρα, με οδήγησαν στην αναθεώρηση των απόψεών μου», είπε ο Ακερμαν, όπως γράφουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» της Γερμανίας. Ο Γιώργος έπεισε τον σκληρό Γερμανό. Μένει να πειστούν και οι ψηφοφόροι...

Γ. ΚΑΡ. 15 Ιουν Ελευθεροτυπία

Επεσε!
Και ξαφνικά η οροφή, έξω από την αίθουσα της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens, κατέρρευσε χθες το απόγευμα.
Σοβάδες έσκασαν στο δάπεδο και η σκόνη απλώθηκε παντού, προκαλώντας πανικό σε δημοσιογράφους και βουλευτές, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οροφή έπεσε λόγω υγρασίας που είχε συσσωρευθεί στο ταβάνι. Ωστόσο, οι «κακές γλώσσες» λένε ότι η πτώση οφείλεται στα όσα απίστευτα έχουν ειπωθεί από κρατικούς αξιωματούχους, πολιτικούς και πρώην ανθρώπους της γερμανικής εταιρείας για το σκάνδαλο. Ως γνωστόν, «και οι τοίχοι έχουν αυτιά» και πέφτουν όταν ακούν φαιδρούς ισχυρισμούς.

Α.Ν.Γ. 15 Ιουν Ελευθεροτυπία

Αναγνώριση
Η οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.
Το θέμα αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου. Τον Ιούλιο του 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε αποφασίσει την καταδίκη του τουρκικού κράτους, που είχε υφαρπάξει το Ορφανοτροφείο. Σήμερα αναμένεται να λάβει την οριστική απόφαση για τον τρόπο δικαίωσης.

Εάν, δηλαδή, το τουρκικό Δημόσιο θα αποζημιώσει το Φανάρι ή εάν θα του επιστρέψει το κτίριο. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με την απόφαση αναγνωρίζεται, έστω και έμμεσα, η νομική υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάτι που αφορά ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας και κατ' επέκταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θ.ΤΣ. 15 Ιουν Ελευθεροτυπία

Προαποφασισμένο
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.
Από τότε που ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το σαβουάρ βιβρ, που επιβάλλουν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ φίλων χωρών, και πήγε στα βουλγαροελληνικά σύνορα όπου συναντήθηκε με Ελληνες αγρότες, οι οποίοι είχαν αποκλείσει τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, έδειξε ότι είναι ικανός για όλα. Αν υπολογίσει κανείς και το πόσο δεμένη είναι η Βουλγαρία στο άρμα των ΗΠΑ, δεν εκπλήσσει η απόρριψη του έργου του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ομως και η ήπια αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως παρακολουθούμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος -ή προαποφασισμένου-θανάτου.

Ν.Ρ. 15 Ιουν Ελευθεροτυπία

Μομφή
Ενημερώνοντας, χθες, την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις δραστηριότητες που είχε τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Γερζί Μπούζεκ αναφέρθηκε και στις επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Πορτογαλία, χώρες που αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά προβλήματα.
«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στις κυβερνήσεις και τους λαούς αυτών των χωρών», τόνισε εμφαντικά ο πρόεδρος, αλλά, πρόσθεσε, «τους διευκρινίσαμε ότι αλληλεγγύη σημαίνει και υπευθυνότητα».

Ξέχασε, όμως, να πει ποιους αφορούσε η ευρω-μομφή για περιορισμένη υπευθυνότητα. Τις κυβερνήσεις και τους λαούς αυτών των χωρών ή τους ίδιους τους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών οργάνων;

ΡΟΥ.ΝΙ. 15 Ιουν Ελευθεροτυπία

«Κόκκινο» στην παρανομία
Κόκκινη κάρτα στην πρακτική Χρυσοχοΐδη να διενεργεί μαζική άρση του απορρήτου των επικοινωνιών χιλιάδων πολιτών σε ευρείες περιοχές της Αθήνας έδειξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης.
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τους όρους διατήρησης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από εταιρείες και παρόχους, ξεκαθάρισε ότι τερματίζεται η προληπτική επεξεργασία αυτών των δεδομένων, γιατί προσκρούει στο άρθρο 19 του Συντάγματος. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση (και όχι στο κείμενο του νόμου), η ανακριτική πράξη άρσης του απορρήτου επιτρέπεται μόνο σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου για την τέλεση συγκεκριμένου εγκλήματος. Από τον περασμένο Οκτώβριο, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, με την επικύρωση του εισαγγελέα εφετών, έκανε μαζική άρση απορρήτου σε υποθέσεις τρομοκρατίας, και μάλιστα σε βάθος τριετίας, επικαλούμενη λόγους δήθεν εθνικής ασφάλειας. Ηταν ένα καλό πρόσχημα για να αποφύγει τους περιορισμούς της νομοθεσίας και να επιτρέψει στους μηχανισμούς καταστολής να δρουν ανεξέλεγκτα. Ας ελπίσουμε η συνταγματική νομιμότητα να αποδειχθεί αυτή τη φορά πιο ισχυρή από την κρατική παρανομία.

ΧΡΗ.ΖΕ. 15 Ιουν Ελευθεροτυπία

«Αβέρωφ» και προμήθειες
Τραυματίστηκε, κατά τα τηλεοπτικά κανάλια, η εθνική ευαισθησία από το γλέντι στο θωρηκτό «Αβέρωφ».
Τραυματίστηκε το ίδιο από άλλα χειρότερα; Είναι σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρο το περιστατικό κατά την αγορά του «Αβέρωφ» πριν από 100 χρόνια. Το αντιγράφω, όπως το αφηγήθηκε στη Βουλή ο βουλευτής Δ. Χατζηγιάννης στις 7-5-1947:

«Ητο τότε υπουργός των Ναυτικών ο μακαρίτης Δαμιανός. Το τίμημα διά το θωρηκτόν ήτο 24.000.000 χρυσά φράγκα. Οταν υπεγράφετο το συμβόλαιον είχεν αναγραφεί το ποσόν 24.000.000. "Και η προμήθειά μου;", ηρώτησεν ο Δαμιανός. Αυτή είναι ιδική σας, θα σας δοθεί χωριστά, του είπαν οι αντιπρόσωποι των ναυπηγείων. "Δεν είναι ιδική μου, είναι του υπουργού των Ναυτικών, θα εκπεσθεί από το τίμημα, υπέρ του Δημοσίου", ήτο η απάντησις του Δαμιανού!».

Βίκ.Νέτ. 15 Ιουν Ελευθεροτυπία

!
Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου η σημερινή.
Μας πήρε -την οικονομία- και μας σήκωσε.

Ν.Ρ. 15 Ιουν Ελευθεροτυπία

Παλιοί λογαριασμοί
Η «ηρωική» έξοδος του Κώστα Κιλτίδη από τη Ν.Δ. δεν αιφνιδίασε κανέναν.
Ο βουλευτής Κιλκίς είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Αντώνη Σαμαρά από το '93, όταν απέναντί του βρέθηκε, ως υποψήφιος (τότε) της Πολιτικής Ανοιξης ο Γ. Συμπιλίδης, που έπαιξε ρόλο στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτή η κόντρα ήταν η αιτία που έστειλε τον Κιλτίδη, από τους πιο γνήσιους εκφραστές της λαϊκής πατριωτικής Δεξιάς, στην αγκαλιά της νεοφιλελεύθερης, όπως τη θεωρούν πολλοί, Ντόρας Μπακογιάννη. Χάρη σ' εκείνη υπουργοποιήθηκε επί Καραμανλή και εκείνος τη στήριξε στην προεδρική κούρσα. Οταν έχασε, ήταν από τους πρώτους που την παρότρυνε να φύγει και να κάνει δικό της κόμμα.

Αλλωστε, ήταν σαφές ότι δεν είχε κανένα μέλλον με τον Αντώνη Σαμαρά.

Στην εκλογή του γενικού γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστα Τασούλα, ζήτησε να γίνει ψηφοφορία, την οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε να αποφύγει, για να μην αναγκαστεί να μετρήσει δυνάμεις. Θυμωμένος ο Σαμαράς συναίνεσε.

Ο Κιλτίδης έχει στενή φιλία και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.

«Προφανώς είναι φίλη μου η κ. Μπακογιάννη και προφανώς είναι αδελφικός μου φίλος και ο Γιώργος ο Καρατζαφέρης», δήλωσε πρόσφατα.

Οπερ σημαίνει ότι ο Κιλτίδης φλερτάρει και με τους δύο...

ΧΡ.ΚΟΡ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: