Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

»Μην το κανεις οπως η Ελλαδα

της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου Protagon.gr

Πότε η Ελλάδα έγινε εγκύκλιος χρεοκοπίας ούτε που το καταλάβαμε. Στο παρελθόν η χώρα μας ήταν γνωστή για τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή την Ακρόπολη, την Μύκονο, τον ήλιο και τη θάλασσα. Σήμερα οι μεγαλύτεροι οικονομολόγοι και αναλυτές χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγήν.

Παραθέτουν το ..
σύστημα ιατρικής περίθαλψης, το ασφαλιστικό, το πρόγραμμα συνταξιοδότησης, το εκπαιδευτικό, σε μια λίστα με τίτλο «Το Ελληνικό μάθημα». «H οικονομική καταστροφή της Ελλάδας είναι ένα τέλειο παράδειγμα προς αποφυγή για τις ΗΠΑ» γράφει η Observer. «Tώρα που τα νερά στο Αιγαίο κάλμαραν πρέπει κανείς να εξετάσει τις ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα και ποιος ο ρόλος της ανεξέλεγκτης κυβερνητικής συμμετοχής» γράφει η Wall Street Journal. «H οικονομία ‘ελληνική’ για τη Σρι Λάνκα», γράφει η Guardian της Σρι Λάνκα. «Σήμερα η Ελλάδα μας δίνει ένα ζωντανό ιστορικό παράδειγμα για το τι να κάνει μια χώρα προκειμένου να αποφύγει την οικονομική καταστροφή. Και πώς μια χώρα φτάνει να ξοδεύει πολύ περισσότερα από αυτά που έχει και να φτάσει να χρωστάει 124 τις εκατό του ΑΕΠ» γράφει η Figaro. «Πέντε μαθήματα από την ελληνική οικονομική κρίση» αναφέρει η Christian Science Monitor. Ένα η αδυναμία του ευρώ, δύο το πολιτικό χάσμα, τρία η Γερμανία αποφασίζει για όλα, τέσσερα τα υπόλοιπα μέλη τη ΕΕ πρέπει να προσέξουν τα λάθη τους, όμοια με αυτά της Ελλάδας, πέντε δεν μπορείς να ξοδεύεις χρήματα που δεν έχεις».



Αμέτρητες οι αναφορές στην Ελλάδα ως οδηγό αποφυγής χρεοκοπίας. Με πιο τρανταχτό ίσως παράδειγμα αυτό της Αμερικής και του προγράμματος Ιατρικής Περίθαλψης «Obama Care», «Φροντίδα Ομπάμα».


«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανάμεσα σε άλλα έχει προτείνει την ιδιωτικοποίηση της Υγείας για να ελαττώσει τις δημόσιες δαπάνες. Αμερικάνοι οικονομολόγοι και αρθρογράφοι, αλλά και πολλοί γιατροί οι οποίοι έχουν εναντιωθεί στο σχέδιο Ομπάμα για δημόσια ασφάλιση, χρησιμοποιούν την περίπτωση της Ελλάδας για να επιχειρηματολογήσουν εναντίον της κρατικοποίησης της Υγείας» γράφει η Washington Post. To άρθρο όπως και πολλά άλλα στα Αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζει ότι το κρούσμα της Ελλάδας αποδεικνύει ότι η συμμετοχή του κράτους στην ιατρική ασφάλιση των πολιτών όχι μόνο δεν βελτιώνει την οικονομική κατάσταση μιας χώρας αλλά ούτε βελτιώνει την ιατρική περίθαλψη των ασθενών.

Το σλόγκαν της σοσιαλιστικής Ελλάδας του 1983, «Ιατρική περίθαλψη για όλους» είναι το τωρινό σλόγκαν Ομπάμα. Οι ομοιότητες ανάμεσα στο ελληνικό σύστημα και το προτεινόμενο του Ομπάμα είναι πολλές. Το ελληνικό σύστημα είναι και αυτό βασισμένο γύρω από τον εργοδότη ο οποίος διαλέγει από μια λίστα από ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έχουν προεγκριθεί από το κράτος και οι παροχές των οποίων είναι περιορισμένες και περιγραφικές. Στην ίδια λογική σύμφωνα με τον Μάικλ Τάνερ του Ινστιτούτου Κέιτο, «Το Ελληνικό σύστημα υγείας χρηματοδοτείται μέσα από φόρους εισοδήματος και δωροδοκίες. Τι φοβάται λοιπόν η Αμερική; Ότι οι γιατροί όντας μισθωτοί από την κυβέρνηση με ελάχιστες αποδοχές το ρίξουν στα φακελάκια; Ότι οι ασθενείς θα περιμένουν τεράστιες ουρές, ότι απλές εξετάσεις αίματος θα παίρνουν μήνες για να γίνουν. Μεγαλύτερα έξοδα, χειρότερη περίθαλψη, γραφειοκρατία των ταμείων, φακελάκια και κρατική χρεοκοπία. Όλα σε ένα πακέτο.

Στις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι το παράδειγμα της Ελλάδας ειδικά στο τομέα της Υγείας είναι οδηγός αποφυγής χρεοκοπίας. Η ελεύθερη αγορά θριαμβεύει. Η κρατικοποίηση, οδηγεί σε διαφθορά, σε μίζες, σε φακελάκια, σε έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Ο Ομπάμα αντιμέτωπος με ένα τέρας στο πρόγραμμα ιατρικής περίθαλψης, επιλέγει να ακολουθήσει έναν δρόμο παρόμοιο με αυτόν της Ελλάδας. «Έναν ολισθηρό δρόμο».

Ιστορική στιγμή για τη χώρα μας. Η κρίση θα γραφτεί και αυτή στην νεότερη ιστορία μας. Τι ακριβώς θα λέει; Ότι η Ελλάδα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και έσωσε τον κόσμο από την οικονομική καταστροφή; Ότι με οδηγό το ελληνικό παράδειγμα οι υπόλοιπες χώρες έλαβαν τα μέτρα τους, αντιμετώπισαν τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα και έπαψαν να ξοδεύουν θέτοντας την βάση για ένα πιο υγιές περιβάλλον; Πως η Ελλάδα έδειξε στην ΕΕ τις αδυναμίες της; Ίσως τα μελλοντικά βιβλία της Ελληνικής ιστορίας να αναφέρονται στην οικονομική κρίση με έναν τόνο ηρωισμού. Ίσως να κάνουν αναφορές στην Ελλάδα και τα βιβλία της Αμερικής. «Χάρη στην Ελλάδα άλλαξε η ροή της σύγχρονης οικονομίας...». Αλλά η ιστορία γράφεται πάντα από τους νικητές. Ποιος θα νικήσει αυτή τη μάχη είναι ακόμη ομιχλώδες. Ένα είναι σίγουρο, αυτοί οι σύγχρονοι πόλεμοι δεν είναι οι Μηδικοί. Και δεν υπάρχει Θεμιστοκλής.




Δεν υπάρχουν σχόλια: