Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

»Εδω Ραδιο "Ε

Υβρίζοντας ξένους ανθρώπους...
Με τον ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

ΛΟΓΩ ανατροφής, ευγενείας και του ηπίου χαρακτήρος που έχομεν, δεν υβρίζομεν.
Σπανίως κάποιο βρωμόστομον μπινελίκιον ξεστομίζομεν. Συνήθως μπινελικώνομεν από μέσα μας, χωρίς να ακουγόμεθα. Μπινελικώνομεν αθορύβως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΣ, είναι αλήθεια, ξεσπαθώσαμε. Διάπλατα τας παλάμας μας ανοίξαμε, τον ίδιο τον οίκο της δημοκρατίας μας εμουντζώσαμε και..
«να φαεί - να φαεί, το φουρνέλο η κουλή» εφωνάξαμε. Ή, κάτι τέτοιο. Δεν το ενθυμούμαι ακριβώς.

ΧΑΡΙΝ του φιλοθεάμονος κοινού άνοιξε επιτέλους και η πολιτική αρένα, όπου ρίχνουν κάτι σπουδαίους του παρελθόντος στα λιοντάρια. Με προβληματίζει όμως που το πλήθος δεν αρκείται στο να κιαλάρει όπου ξεσκίζουνε τους «δικούς μας» αλλά υβρίζει ξένους ανθρώπους.

ΑΠ' ΤΗ στιγμή που ακούστηκε το «δεν θα μας τα πάρεις τα καγέν/Ολι Ρεν - Ολι Ρεν» και αρχίσανε να υβρίζουν ξένους, αγνώστους εις ημάς μέχρι πρότινος ανθρώπους, τη σακουλεύτηκα ότι το όλον σύστημα το ιθαγενές απαξιώνεται πλήρως. Το φθινόπωρο που μας έρχεται, και δωρεάν είσοδο να 'χουν άδειες θα 'ναι οι εξέδρες της αρένας. Οταν πεινάει το κοινό δεν γουστάρει να βλέπει τα λιοντάρια να τρώνε. Ακόμη κι αν ξεσκίζουν και κομματιάζουν πρώην ινδάλματά του.

ΤΙ θέλει να πει, πάλι σήμερα, ο ποιητής; Οτι δεν είναι θετικό για το υπάρχον σύστημα που κανείς δεν υβρίζει τον Παπανδρέου και την κυβέρνηση. Ούτε καν τον Σαμαρά ή τέλος πάντων κάποια.. συνιστώσα απ' την Αριστερά. Δεν είναι θετικό, γιατί ο κόσμος απαξιοί ακόμη και να τους βρίσει. Διότι συνειδητοποιεί ότι δεν κυβερνάνε, δεν αντιπολιτεύονται, δεν κάνουν κουμάντο αυτοί... Κι ενώ μια ζωή επευφημούσε κι έβριζε τους «δικούς μας», τώρα έχει αρχίσει να υβρίζει ξένους ανθρώπους...

ΔΕΝ συνομιλούν πια οι δικοί μας εκλεγμένοι πολιτικοί με τους Ευρωπαίους... ομολόγους τους, αλλά με κάτι υπαλληλίσκους γραβατοφλοράντζες της συμφοράς που μας στέλνουν εδώ. Οι οποίοι είναι, λέει, κάθετοι και ανυποχώρητοι...

ΔΕΝ υπάρχει μεγαλύτερη απαξίωση από το να σου στέλνει ο τοκογλύφος τον υπάλληλό του για να σου ανακοινώσει τους όρους και τις προθεσμίες. Το καταλβαίνουν οι πολίτες· δεν είναι χαζοί. Γι' αυτό και απαξιούν να ασχοληθούν με το τι λέει και τι κάνει η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Κι όταν είναι να βρίσουν, τους προσπερνάνε πλέον και υβρίζουν ξένους ανθρώπους...

«ΤΙ σημασία έχει αν είναι πάνω σοσιαλιστές, δεξιοί, αριστεροί, οικολόγοι. Αφού είναι διακοσμητικοί, δεν κυβερνάνε αυτοί αλλά οι απέξω». Αυτό ακούω παντού. «Τι θες να κάνει ο Παπανδρέου; Αφού δεν μπορεί». «Φταίνε οι δύο προηγούμενοι, λέει τώρα ο κόσμος, ο Καραμανλής κι ο Σημίτης. Ισως κι ο θείος ο Καραμανλής κι ο Ανδρέας, όλη η μεταπολίτευση φταίει».

ΟΠΩΣ και να το κάνεις, όποιος και να φταίει, ξαφνικά μέσα σε μερικούς μήνες συντρίβονται όλες οι μεταπολεμικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα. Διαλύεται το κοινωνικό κράτος πρόνοιας. Τούτη 'δώ η νέα γενιά θα 'ναι η πρώτη μετά τον πόλεμο που θα ζήσει φτωχότερα απ' την προηγούμενη.

ΚΑΤΑ τ' άλλα όσοι μου τηλεφωνούν και με ρωτάνε «πού είσαι;» (;), λέω «στην Ψαρρού στη Μύκονο». Εχω βαφτίσει το Λευκαντί Μύκονο... Ενας φίλος τη Σαλαμίνα τη λέει Ιο, η Σοφία τα Καμένα Βούρλα - Σαντορίνη και αυτο-παραμυθιαζόμαστε. Και πάλι ωραίοι είμαστε!


Δεν υπάρχουν σχόλια: