Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

»ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

http://tvxs.gr/
Η «τύχη» του ΣΥΡΙΖΑ και η αποσαφήνιση των πολιτικών θέσεων απέναντι στην πρωτοφανή οικονομική κρίση διαμορφώνουν την ατζέντα στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ το οποίο ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή στο Φάληρο (εγκατάσταση Τάε Κβον Ντο). Η κορυφαία -εν προκειμένω ιδιαίτερα κρίσιμη- εσωκομματική διαδικασία διεξάγεται εν μέσω αισθητών διαφορών, τις οποίες άλλωστε αποτυπώνει η κατάθεση 5 διαφορετικών προγραμματικών κειμένων. Επιτακτικά, όσο ποτέ, θέτει το αίτημα για αποχώρηση του κόμματος από το ΣΥΡΙΖΑ η Ανανεωτική Πτέρυγα, χωρίς να δείχνει διάθεση για οριστική ρήξη. Δεδομένη θεωρείται η «διάσπαση» του Αριστερού Ρεύματος και κατ' επέκταση η ανασύνθεση του συσχετισμού δυνάμεων.

Το δραματικό, όπως το χαρακτηρίζουν, δίλημμα: «ή με το ΣΥΝ και την Ανανεωτική Πτέρυγα ή με το ΣΥΡΙΖΑ και τις παραλυτικές ισορροπίες» αναμένεται να θέσουν στην ηγεσία του κόμματος στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, τα οποία επιδιώκουν την αποχώρηση του κόμματος από το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και τη συμπόρευση «με όσες συνιστώσες το επιθυμούν (για παράδειγμα η ΑΚΟΑ), με τους Οικολόγους Πράσινους και με τις δυνάμεις που απελευθερώνονται από το σοσιαλιστικό χώρο». «Το να συζητάμε με τις συνιστώσες για ζητήματα όπως η παραμονή μας στη Βουλή, δεν οδηγεί πουθενά», αναφέρουν, χωρίς να αποκλείουν δραματικές εξελίξεις στην περίπτωση που απορριφθούν οι θέσεις τους. Παράλληλα, δηλώνουν ότι αισθάνονται δικαιωμένα για την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, καθώς «φτάσαμε ως εδώ και δεν ξέρουμε τι θέλουμε». Πάντως, ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης διαμηνύει σε όλους τους τόνους την πρόθεσή του να συμβάλει «ώστε το 6ο Συνέδριο του κόμματος να είναι συνέδριο ισχυροποίησης και όχι διάσπασης του ΣΥΝ».

«Θα υπερασπιστούμε στο ακέραιο την απεμπλοκή από το ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε από την πλευρά του -μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9.84- ο κ. Φώτης Κουβέλης, ο οποίος, ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τη στάση των Ανανεωτικών -στην περίπτωση που απορριφθεί το κεντρικό τους αίτημα- δήλωσε: «δεν θα ιδρύσουμε κόμμα (...) ούτε θα αποχωρήσουμε (...) δεν προτιθέμεθα να ανεξαρτητοποιηθούμε στη Βουλή», συμπληρώνοντας βέβαια ότι στη συνέχεια: «σταθμίζουμε περαιτέρω τα πράγματα και πώς αυτά εξελίσσονται, διότι μπορεί να υπάρχουν οι όποιες αποφάσεις του συνεδρίου, αλλά έρχεται η ίδια η πολιτική πραγματικότητα και η ίδια η πολιτική ζωή ή να συρρικνώσει τις αποφάσεις του συνεδρίου, ή να τις διευρύνει ή να δημιουργήσει περαιτέρω σύγχυση».

Οι Ανανεωτικοί κάνουν λόγο για πολιτικό κενό στη χώρα –προκύπτει από το συναγωνισμό «του νεοφιλελευθερισμού με τον νεοκομμουνισμό»- το οποίο «μπορεί να καλύψει μόνο ο ΣΥΝ». Επιπλέον, δηλώνουν ικανοποιημένοι από την καταγραφή της δύναμής τους ενόψει του συνεδρίου, την οποία υπολογίζουν άνω του 30%.

Από την πλευρά τους, οι «36» του Αριστερού Ρεύματος οι οποίοι βρίσκονται πιο κοντά στην ηγεσία του ΣΥΝ (κατά πάσα πιθανότητα θα αναδειχθούν σε πρώτη δύναμη) τονίζουν ότι δεν σκέπτονται την απεμπλοκή από το ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζουν λαθεμένο το «απόλυτο δίλημμα» που θέτει η Ανανεωτική Πτέρυγα, θεωρώντας πως πρέπει όλοι να εργαστούν ώστε να εκλογικευτούν οι απαιτήσεις εκατέρωθεν. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι επιδιώκουν σαφώς μία «πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την ενότητα», εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τη στάση των δυνάμεων που πρόσκεινται στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής υπό τον κ. Αλέκο Αλαβάνο, οι οποίες έχουν επιλέξει παράλληλο αλλά ξεχωριστό δρόμο (διαφορετικές συγκεντρώσεις κ.ο.κ.).

Πάντως, εκφράζουν την αισιοδοξία τους για θετική κατάληξη μέσα από το συνέδριο. Άλλωστε, υπερασπίζονται το χρονικό σημείο το οποίο επιλέχθηκε για τη διεξαγωγή του, καθώς αργότερα «τα πράγματα θα είναι χειρότερα ως προς τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις» στη χώρα. Την πεποίθηση ότι «δεν καθιστούν οι όποιες διαφορές αδύνατη τη συλλειτουργία όλων των δυνάμεων στο ΣΥΝ και στο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον βεβαίως τεθούν κάποιοι κανόνες δημοκρατικοί και λειτουργικοί» εξέφρασε ο κ. Γιάννης Δραγασάκης (στο ρ/σ Κόκκινο).

Αναφορικά με τη διαφοροποίηση της ομάδας υπό τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία «κατεβάζει» ξεχωριστό κείμενο προγραμματικών θέσεων με σαφώς εντονότερο σκεπτικισμό απέναντι στην ΕΕ και το ευρώ, οι «36» κάνουν λόγο για «διαφοροποίηση στρατηγικής αντίληψης και ανάλυσης των πραγμάτων η οποία κάλλιστα μπορεί να ξεπεραστεί από τις εξελίξεις: για παράδειγμα σε 1,5 χρόνο μπορεί να μην υπάρχει ευρώ». Οι ίδιοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να ψηφιστεί κοινή πολιτική απόφαση από τις διαφορετικές τάσεις του Αριστερού Ρεύματος, το οποίο πλέον είναι χωρισμένο στο πλειοψηφικό τμήμα των «36» με το Κοκκινοπράσινο Δίκτυο, την ομάδα Λαφαζάνη και την Πρωτοβουλία 2010 (Γ. Μπαλάφας, Ρ. Δούρου, Κ. Πουλάκης –πρώην Ανανεωτικοί οι οποίοι στηρίζουν την «προεδρική» πτέρυγα).

Το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ διεξάγεται και υπό τη σκιά των δηλώσεων από τον κ. Περικλή Κοροβέση, ο οποίος επανέλαβε τις αιτιάσεις για εμπλοκή στελεχών του ΣΥΝ στο σκάνδαλο της Siemens. «Ψεύδεται και δημιουργεί εντυπώσεις, παραμονές του συνεδρίου», δήλωσε σχετικά ο κ. Κουβέλης, εκτιμώντας ότι ο κ. Κοροβέσης «βρίσκεται σε συγκεκριμένη αποστολή για να βάλει ανθρώπους της Αριστεράς στο «κάδρο» της διαφθοράς -στοχοποιημένος είναι ο ΣΥΝ».

*Την έναρξη των εργασιών κηρύττει στις 6 μ.μ. ο Γραμματέας της ΚΠΕ, Δημήτρης Βίτσας. Ακολουθεί η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα (μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία). Στη συνέχεια θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι εκπρόσωποι των κομμάτων (δεν έχει προσκληθεί ο ΛΑΟΣ) αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος (πιθανόν να παρευρεθεί) και ο κ. Αλέκος Αλαβάνος (εκτός απροόπτου θα απουσιάσει). Συμμετέχουν 1.300 σύνεδροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: