Του Γιώργου Λακόπουλου ΝΕΑ
Οι παλιοί πολιτικοί άρχιζαν να συζητούν για πρόωρες εκλογές όταν έβλεπαν να μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία... οι Πελοποννήσιοι- κατά το ανέκδοτο της εποχής. Και πάντα εφόσον υπήρχε κάποιος έτοιμος να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Από αυτή την άποψη η φημολογία για πρόωρες εκλογές είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Πώς να γίνουν εκλογές αφού δεν υπάρχει κανείς που να δηλώνει ότι τον θέλγει η πρωθυπουργική καρέκλα- ούτε καν ο..
νυν Πρωθυπουργός. Συνεπώς, αν πρέπει να αποκλειστεί μια πολιτική εξέλιξη, αυτή είναι οι φθινοπωρινές κάλπες. Τα πράγματα έχουν φτάσει σε σημείο που και να σου δίνουν την εξουσία αρνείσαι να την πάρεις. Ή μάλλον αν θέλεις να τιμωρήσεις κάποιους, βάλτους γύρω από το οβάλ γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου. Το βλέπουμε αυτές τις μέρες: εκείνοι που πριν από οκτώ μήνες άνοιγαν σαμπάνιες, τώρα βαδίζουν τοίχο τοίχο.
Να το σοβαρέψουμε λίγο: για ποιο λόγο η κυβέρνηση να ζητήσει αιφνιδίως ανανέωση της εντολής; Οτι παίχτηκε και αυτό το ενδεχόμενο την ημέρα που ψηφιζόταν στη Βουλή το περίφημο μνημόνιο, οφείλεται περισσότερο σε υπερφίαλες εκτιμήσεις ορισμένων παραγόντων πέριξ του Πρωθυπουργού, παρά σε σοβαρό πολιτικό υπολογισμό. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χάσει τη δεδηλωμένη- και αυτοί που διακινούν ότι «κάτι θα γίνει στην ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό», τα ίδια έλεγαν και για τον «Καλλικράτη». Να πάει μόνη της σε κάλπες για λόγους εσωτερικής στόχευσης, όπως οι αλλαγές στους ενδοκομματικούς συσχετισμούς στο Κοινοβούλιο, πάλι δεν βγαίνει. Αν το επιχειρούσε, θα το πλήρωνε. Πώς κάποιος που βρίσκεται στην κυβέρνηση με νωπή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία θα ζητήσει να τον ψηφίσουν για να... κυβερνήσει; Το έκανε ο Καραμανλής- που είχε και λόγους - και κατέρρευσε.
Κοντά στο νου κι η γνώση. Οσοι «ζυμώνουν» απερίσκεπτα το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο, έχουν την ίδια ικανότητα πολιτικής ανάλυσης με εκείνους που εισηγούνταν προ ημερών να μην αλλάξει το 42% στην εκλογή δημάρχων τον Νοέμβριο, «για να μη χάσει όλους τους δήμους από τον πρώτο γύρο το ΠΑΣΟΚ». Οτι μπορεί να διασπαστεί η Ν.Δ. στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών πάσχει εξίσου ως πολιτικό επιχείρημα. Και όσοι το προβάλλουν, καλό είναι να έχουν υπόψη τους τον νόμο του Μέρφι: «Η λάθος επιλογή συνήθως φαίνεται πιο λογική».
Black Friday: Κορυφώνονται σήμερα οι αγορές – Στα καταστήματα οι καταναλωτές
Πριν από 5 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου