Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

»[ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ]

Σηµάδια κατάρρευσης
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να είµαστε απολύτως έντιµοι, πρέπει να παραδεχτούµε ότι οκτώ µήνες µετά τις τελευταίες εκλογές, το πολιτικό σύστηµα της χώρας παρουσιάζει σαφή σηµάδια αποσύνθεσης και κατάρρευσης.

ΤΟ ΘΕΑΜΑ που προσφέρουν οι (έως τώρα...) Εξεταστικές Επιτροπές και αυτό που υπόσχονται όσες ακολουθήσουν δεν..
προκαλεί µόνο αποστροφή αλλά και λύπηση. Αισθάνεσαι, δηλαδή, ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει τον µπούσουλα και απλώς διαπληκτίζονται από απόγνωση...

ΤΟ ΘΕΑΜΑ αυτό συµπληρώνεται από την εικόνα µιας κυβέρνησης που δυσκολεύεται να χειριστεί όσες υποχρεώσεις έχει επιβάλει η περίφηµη τρόικα – η περίπτωση του Ασφαλιστικού είναι κραυγαλέα. Μια κυβέρνηση που µάλλον αντιλαµβάνεται τώρα ότι αυτός ο περίφηµος «µηχανισµός στήριξης» για τον οποίο πανηγύριζε έως προσφάτως κινδυνεύει να εξελιχθεί σε νεκροθάφτη της ελληνικής κοινωνίας, ίσως και της ίδιας....

ΜΕ ΤΟΝ ένα ή τον άλλο τρόπο, όλοι δείχνουν να τα έχουν χαµένα. Σε σηµείο που κανείς δεν µπορεί σήµερα να πει όχι πώς θα βγει ο επόµενος χειµώνας αλλά πώς θα τελειώσει το καλοκαίρι. ΣΤΗ Ν.Δ. κάποιοι θεωρούν ότι ο εκλογικός ορίζοντας είναι πιο κοντά απ’ όσο νοµίζουµε. Μιλούν ακόµη και για το φθινόπωρο. ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται: «Και τι θα λύσουν οι εκλογές; Το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγήσουν σε µια Βουλή απόλυτης ακυβερνησίας!». Αρα...

ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ, όµως, µπορεί να αποδειχθούν χρήσιµες. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΡΩΤΗ. Ο Τοκβίλ µας έχει µάθει πως όταν τα πράγµατα βρίσκονται εκτός ελέγχου, τότε οι εξελίξεις προκύπτουν όχι επειδή κάποιος τις δροµολογεί αλλά επειδή κανείς δεν µπορεί να τις αποτρέψει.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ. Αυτό το σκηνικό σύγχυσης, θυµού, αδυναµίας και απόγνωσης που τροφοδοτείται καθηµερινά ακυρώνει όποια προσπάθεια, απ’ όπου κι αν προέρχεται, θα έβαζε τα πράγµατα σε µια τάξη.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ να απαντήσουµε µε το χέρι στην καρδιά: ΠΟΣΟ ΒΟΗΘΑΕΙ την ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήµατος αυτός ο καταιγισµός Εξεταστικών Επιτροπών που θεωρήθηκε περίπου τεκµήριο διαφάνειας και αθωότητας; Πιστεύει κανείς ότι από την καθηµερινή κλωτσοπατινάδα βγαίνει κερδισµένος έστω και ένας πολιτικός ή πολιτικός φορέας; Ή µήπως άνοιξε ο ασκός του Αιόλου («το κουτί της Πανδώρας» είπε ο Πάγκαλος)

και οι άνεµοι θα σαρώσουν όποιον βρουν µπροστά τους;

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, φυσικά, είναι ρητορικό. Ετσι τα σκέφτηκαν, έτσι τα έκαναν, τώρα θα το πληρώσουν.

ΓΙΑ ΝΑ αποδειχτεί για άλλη µια φορά ότι το εύκολο, το πρόχειρο και το λαοφιλές είναι ένας δρόµος που κρύβει κινδύνους. Κι ότι η διαχείριση των εντυπώσεων µπορεί να έχει νόηµα για τις τηλεοράσεις αλλά δεν αποτελεί πολιτική – άλλωστε καλύτερα από όλους την κάνει ο Καρατζαφέρης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: