ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ ΒΗΜΑ
Τα σενάρια μιας ενδεχόμενης οικονομικής καταστροφής στην Ελλάδα διατηρούνται ενεργά. Χθες μάλιστα διαχύθηκαν παντού και προσέφεραν νέα ευκαιρία κάμψης των ευρωπαϊκών αγορών και του ευρώ του ίδιου. Ωστόσο υπάρχουν ισχυρές βάσεις αμφισβήτησης των καταστροφικών σεναρίων. Τα στοιχεία υπάρχουν στη Στατιστική Υπηρεσία, προκύπτουν κάθε μήνα και είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που προβάλλει ο διεθνής Τύπος και αποδέχεται αστόχαστα μερίδα των..
ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Το κακό είναι επίσης ότι το υπουργείο Οικονομίας και η κυβέρνηση συνολικά δεν έχουν καταφέρει καν να προσεγγίσουν αυτές τις βάσεις και να τις αναδείξουν. Για παράδειγμα, στο τελευταίο δελτίο της Αlpha Βank ανατρέπεται το επιχείρημα της κατάρρευσης του ρυθμού ανάπτυξης το 2010, που προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί και στηρίζουν όλα τους τα σενάρια για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι ο γενικός δείκτης όγκου των λιανικών πωλήσεων παρουσίασε νέα άνοδο τον περασμένο Μάρτιο κατά 11,1% έναντι αύξησης 1,4% τον Φεβρουάριο και 5,4% τον Ιανουάριο. Ετσι, στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο όγκος των πωλήσεων εμφανίζεται αυξημένος κατά 5,9% έναντι πτώσης 9,4% στο αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.
Παρ΄ ότι, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Αlpha, η παραπάνω εικόνα αντικατοπτρίζει την καλύτερη καταγραφή των συναλλαγών στο εμπόριο μετά την παροχή κινήτρων στους πολίτες για τη συλλογή των αποδείξεων, δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει εμβάθυνση της ύφεσης το 2010. Επιπλέον οι αναλυτές επισημαίνουν την αύξηση των πωλήσεων ΙΧ κατά 9,7% το πρώτο τετράμηνο του 2010, την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης κατά 3,2% τον περασμένο Απρίλιο, την αύξηση των πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 39,2% το πρώτο τρίμηνο του 2010 και τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στο 4,8% τον περασμένο Απρίλιο. Οπως επίσης αξιολογούν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16,1% και παρατηρήθηκε ανάκαμψη των εισπράξεων από τη ναυτιλία.
Ολα τα παραπάνω αναιρούν τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και αναλυτών, που ήθελαν την ελληνική οικονομία να περιέρχεται το 2010 σε κατάσταση βαθιάς ύφεσης και χαμηλού ή αρνητικού πληθωρισμού. Για την ώρα τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει. Αντιθέτως, το ονομαστικό ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2010 αυξήθηκε κατά 0,8%, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε κάμψη 2,8% και οι πιο απαισιόδοξοι υπολόγιζαν πτώση 4%. Υποθέτουμε ότι τους επόμενους μήνες, στον βαθμό που διατηρηθούν οι προαναφερθείσες τάσεις, θα καταγραφεί αντιστροφή των τάσεων και στα δημόσια οικονομικά. Θα μπορούσε λοιπόν να αρχίσει κανείς να αμφισβητεί δυναμικά τα σενάρια καταστροφής. Η κυβέρνηση όφειλε ήδη να το είχε πράξει.
Αν θέλει να κερδίσει τον πόλεμο με τους αναλυτές, τους οίκους και τις αγορές, δεν έχει παρά να συγκροτήσει το ταχύτερο έναν μηχανισμό από ικανούς επαγγελματίες και πολιτικούς που θα αναλάβουν την προβολή των πραγματικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.
Τι θα “πάθουμε” αν συνδυάσουμε μέλι με σκόρδο
Πριν από 47 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου