Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

»ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ

Συνάντηση με απρόοπτα
«E» 10/6

Πολλές εκπλήξεις έκρυβαν η χθεσινή επίσκεψη - αστραπή του Γ. Παπανδρέου στη Λιβύη και οι συνομιλίες του με τον Μ. Καντάφι. Κατ’ αρχάς, η συνάντησή τους (που έγινε στη διάσημη... τέντα) κράτησε σχεδόν δύο ώρες -πράγμα σπάνιο για το πρόγραμμα για τον Καντάφι. Επειτα, ο Καντάφι υπέγραψε μια φωτογραφία που του έδωσε ο Γιώργος από την ιστορική συνάντηση με τον Μιτεράν στην..

Ελούντα, το 1984, που είχε γίνει με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Επίσης, ο Λίβυος ηγέτης ήταν αρκετά διαχυτικός με τα μέλη της ελληνικής αποστολής (φωτογραφήθηκε, μάλιστα, μαζί τους), ενώ στη συνέχεια -πράγμα επίσης ασυνήθιστο- παρέθεσε γεύμα στον Γ. Παπανδρέου. Επιστέγασμα όλων αυτών ήταν οι αναφορές στις παραδοσιακά καλές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και η διαβεβαίωση του Καντάφι ότι «είμαστε στο πλευρό του ελληνικού λαού στη διάρκεια αυτής της κρίσης».

Πρωτοβουλία κινήσεων
Παρότι ο Α. Τσοχατζόπουλος έχει παραδώσει ήδη την κομματική του ταυτότητα, η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ επικύρωσε την εισήγηση της Επιτροπής Διαφάνειας και ανέστειλε την κομματική ιδιότητα του πρώην υπουργού. Στόχος να φανεί ότι το κόμμα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αλλα αντ’ άλλων
Το απόλυτο αλαλούμ εξακολουθεί να επικρατεί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ως προς τη στρατηγική του κόμματος στις εξεταστικές επιτροπές. Πρώτο παράδειγμα είναι η Siemens και το ενδεχόμενο κατάθεσης του Κ. Μητσοτάκη στην επιτροπή. Ο μεν Π. Καμμένος έθεσε το θέμα (για τους πρώην πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή, Κ. Σημίτη και Κ. Μητσοτάκη) και την ίδια ημέρα την εντελώς αντίθετη άποψη (ως προς τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ) εξέφρασε δημόσια (Αθήνα 9,84) ο Κ. Τζαβάρας. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμα διαφανεί εάν μπορεί να εισφέρει κάτι συγκεκριμένο στην προσπάθεια που κάνουμε, για να βρούμε την αλήθεια για τις παράνομες δραστηριότητες που είχε η Siemens», είπε χαρακτηριστικά.


Γαλάζιος... μύλος!
Στο Βατοπέδι συμβαίνουν σχεδόν τα ίδια με διαφορετικό πρωταγωνιστή - πρώην πρωθυπουργό. Ο Γερ. Γιακουμάτος, ο οποίος δεν διακρίνεται για τα φιλοκαραμανλικά του αισθήματα, δήλωσε χθες (Mega) το εξής: «Αν ήμουν Καραμανλής, θα πήγαινα να καταθέσω, να ξεκαθαρίσω τη θέση μου». Ο Ευρ. Στυλιανίδης, μέλος της εξεταστικής για το Βατοπέδι, έχει δώσει μάχη υπέρ της αντίθετης άποψης, σε μια λογική προστασίας του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου -επί δώδεκα έτη- της ΝΔ. Γενικώς «μύλος». Κάτι ξέρει ο Π. Παναγιωτόπουλος που δήλωσε χθες ότι η Ρηγίλλης δεν ανακατεύεται με τα των εξεταστικών...

Η έρευνα του ΣΔΟΕ στα «δωράκια» της Siemens μπορεί να μην απέδωσε (χωρίς να φταίει το ΣΔΟΕ, κατ’ ανάγκη), αλλά μαθαίνω ότι η έρευνα συνεχίζεται. Και αναμένονται «καυτές» ειδήσεις...
Παρεμπιπτόντως, από το ΠΑΣΟΚ καλλιεργείται ακόμη η υπόθεση ότι σύντομα θα αναδειχθούν τεκμήρια αδιαμφισβήτητα για εμπλοκή «γαλάζιου» υπουργού στα «μαύρα ταμεία». Επειδή το έχουμε ακούσει αρκετές φορές, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι...
ο Κοριός

Γιατί... ανησυχούν;
Δεν γνωρίζουμε από πού εκπορεύτηκε η απόφαση του Σ. Βαλυράκη, προέδρου της Εξεταστικής για τη Siemens, να ζητήσει τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των τελευταίων 20 ετών, υπουργών και υφυπουργών που υπέγραψαν συμβάσεις με τη Siemens. Αυτό που διαπιστώσαμε μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης είναι πως κάποιοι... θορυβήθηκαν! Γ.ΜΠΑΛ.

Το σόου...
Τι κι αν τους ζητήθηκε να μιλάνε λιγότερο και να μην εστιάζουν στα επουσιώδη; Ο πειρασμός των τηλεοπτικών παραθύρων αποδεικνύεται ισχυρότερος των συστάσεων κι ας έγιναν από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ (στους βουλευτές του κόμματος-μέλη της Επιτροπής για τη Siemens, σε σύσκεψη που έγινε στη Βουλή), αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Καθημερινά τα παράθυρα πλημμυρίζουν από «αποκαλύψεις» εντυπωσιασμού... Γ.ΜΠΑΛ.

Δήλωσαν άγνοια!
Με διάβημα στην Aγκυρα και ενημέρωση σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών στην προκλητική και επικίνδυνη ενέργεια των τουρκικών μαχητικών στην άσκηση «βύθισης» της ελληνικής φρεγάτας στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Ως συνήθως, η τουρκική πλευρά δήλωσε «άγνοια» και υποσχέθηκε να το διερευνήσει. Τα σχόλια δικά σας... Ν.Μ.

«Καρφιά»
Από τη Βασ. Σοφίας πάντως ακούσαμε γκρίνιες για τον τρόπο λειτουργίας του υπ. Aμυνας, καθώς λένε ότι έμαθαν για το επεισόδιο από τους δημοσιογράφους, που είχαν ενημερωθεί πλήρως από το Πεντάγωνο πριν σκεφτεί κάποιος να ενημερώσει και το ΥΠΕΞ. Oσα ακούγονται πάντως -δηλαδή ότι οι Τούρκοι πιλότοι ήταν στη φάση της αναχαίτισής τους από τους Eλληνες πιλότους και στην προσπάθεια διαφυγής πέρασαν (από ολόκληρο Αιγαίο) πάνω ακριβώς από τη φρεγάτα σε ύψος 150 μέτρων- μόνο ως γελοία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Εάν όμως αυτά λέγονται και από Eλληνες αξιωματούχους στη λογική του εξωραϊσμού της Τουρκίας ώστε να μη διαταραχτεί το κλίμα ενόψει της νέας συνάντησης των δυο πρωθυπουργών, εκτός από γελοία είναι και θλιβερά... Ν.Μ.

Απο-κρίσεις
Πρόσωπο γνωστό στην κεντροαριστερά και με θητεία πολύχρονη στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Τζουβάνος συνεχίζει να «ψάχνεται»... Εκδότης παλιότερα του σοσιαλιστικού περιοδικού «Φυλλάδιο», ο Τζουβάνος, που χρημάτισε και γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας την πρώτη τετραετία Σημίτη, ξαναβάζει τις σκέψεις του στο χαρτί, δοκιμάζοντας να δώσει τις δικές του απαντήσεις στα ερωτήματα των καιρών. Το βιβλίο του, που κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις «Φυλλομάντης», τιτλοφορείται «Κρίση κι Από - κριση» και, όπως λέει ο ίδιος, είναι «μια ανατομία στη φιλελεύθερη παρακμή» και, παράλληλα, μια «προσπάθεια αναζήτησης μιας επιθυμητής και εφικτής διεξόδου». Oσοι πιστοί του είδους, στα κεντρικά βιβλιοπωλεία... ΜΑΧ.

Παρένθετα

«Παιδαριώδες» χαρακτηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι το... στήσιμο εικόνας που επιχειρεί η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα στο εξωτερικό με αφορμή τα σενάρια εξόδου από το ευρώ. Οι πολλαπλές διαβεβαιώσεις ότι «δεν θα πτωχεύσουμε» δημιουργούν περαιτέρω υποψίες αντί για εφησυχασμό, ενώ πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν επιστρατεύεται στο lobbying υπέρ της Ελλάδος μεγάλος ξένος οίκος συμβούλων που πληρώνεται ήδη αδρά με τα χρήματα των φορολογουμένων!
Συνεχίζονται τα πυροτεχνήματα στην Εξεταστική για τη Siemens, την ίδια ώρα που το... blanco καλύπτει ως φύλλο συκής τους πάσης φύσεως δωρολήπτες. Για κάποιους δημοσιογράφους, ομοτράπεζους του Χριστοφοράκου, μήπως πρέπει να επιμείνει λίγο περισσότερο το αρμόδιο συνδικαλιστικό όργανο;...
ο Παρένθετος


Βλέπουν... συνεργασία!
Φορτισμένο ήταν το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικός πολιτισμός της Αριστεράς (που παλαιότερα μας είχε συνηθίσει διαφορετικά) ή ακόμη δεν έχουν... αρχίσει τα όργανα; Η ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, πιθανόν, να σηματοδοτήσει εξελίξεις, αν και όλοι λένε ότι μπορούν να συνεργαστούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Π.Τ.

Σύντομα αναμένεται να ορισθεί ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο είναι τα φαβορί: ο Δ. Παπαδημούλης και ο Θ. Δρίτσας. Π.Τ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: