Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Μετακόμισαν
*Στα νέα τους γραφεία, στην πλατεία Κουμουνδούρου, δίνουν αύριο στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη τύπου οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι έχουν το ετήσιο συνέδριό τους από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου.
Στη συνέντευξη θα αναλύσουν τις θέσεις τους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα παρουσιάσουν τους πρώτους υποψηφίους τους, ενώ θα γίνει και ο απολογισμός του έργου του Μ. Τρεμόπουλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον..
πρώτο χρόνο της θητείας του. Τέλος, όπως προαναγγέλλουν, θα δώσουν στοιχεία που αμφισβητούν τη νομιμότητα των κυβερνητικών μέτρων για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τ. Τ. 6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ελυσε τη σιωπή του
*Εξασέλιδη επιστολή έστειλε ο Κώστας Λαλιώτης στο μπλογκ «Troktiko» ενοχλημένος από σχόλιο με τον τίτλο «Πού χάθηκε αυτός βρε;», αλλά και από τις παρεμβάσεις αναγνωστών.
Ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει τους επικριτές του «ανώνυμους κύριους, ψεύτες και συκοφάντες», καταθέτει τις απόψεις του για τα θέματα της διαφάνειας και του πολιτικού χρήματος, θυμίζει τις συγκρούσεις του με τον Κ. Μητσοτάκη και τις ηγεσίες της Ν.Δ. για την υπόθεση της λιβεριανής off shore εταιρείας Mayo, περιγράφει λεπτομερώς την περιουσιακή κατάστασή του και επισημαίνει ότι «δεν χάθηκα, δεν έφυγα ποτέ και δεν φυγομάχησα ποτέ γιατί δεν φοβάμαι κανέναν και γιατί πάντα πίστευα και πιστεύω στο τετράπτυχο: διαφάνεια παντού, για πάντα, για τους πάντες και για τα πάντα».

Τ. Π. 6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Αίτηση αποφυλάκισης
*Ο Σ. Σεϊσίδης έχασε για πάντα το πόδι του. Τον είχε τραυματίσει αστυνομικός κατά τη διάρκεια ερευνών για ληστεία.
«Το είδος του τραύματος δείχνει ότι πυροβολήθηκε πισώπλατα. Εχουμε ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης, χωρίς καμία ανταπόκριση», επισημαίνει ο δικηγόρος Κ. Παπαδάκης. Παρ' όλο που δεν είχε καμία σχέση με τη ληστεία, τα ΜΜΕ γεμίζουν ακόμη με ψευδή ρεπορτάζ. Ο 33χρονος ήταν φυγόδικος, κατηγορούμενος για συμμετοχή στους «ληστές με τα μαύρα». Η νοσηλεία του γίνεται υπό την ασφυκτική παρακολούθηση αστυνομικών, ενώ του απαγορεύεται αποκλειστική νοσηλεύτρια επιλογής του νοσοκομείου. Ενα «όργιο παραβίασης κάθε δεοντολογίας, ιατρικής και δικονομικής», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και καλεί τους υπουργούς Προ.Πο. και Δικαιοσύνης να διασφαλίσουν τα δικαιώματα του κρατούμενου. Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί αίτηση αποφυλάκισης, καθώς στη φυλακή είναι αδύνατη η απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Π. Μπ. 6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ραντεβού με προβλήματα
*Η εγχείρηση που έκανε στο γόνατο προ μηνός ταλαιπωρεί ακόμη την Ντόρα Μπακογιάννη και αναστέλλει αρκετές από τις δραστηριότητες που είχε προγραμματίσει.
Εξακολουθεί πάντως να πηγαίνει στο γραφείο της καθημερινά, να συναντά κόσμο και προφανώς να οργανώνεται βάσει της πρόθεσής της να δημιουργήσει ένα νέο κομματικό σχηματισμό. Στις 15 Ιουνίου ωστόσο θα πάει στη Γερμανία, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την εκεί πολιτική ηγεσία. Εμείς να της ευχηθούμε περαστικά.

ΑΕΜ 6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Από προεδρικά χείλη
*Στο στόχαστρο πολλών εσωκομματικών αντιπάλων φαίνεται πως έχει βρεθεί η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Εκείνη όμως επιμένει να εργάζεται χωρίς τυμπανοκρουσίες. Και ανταμείφθηκε από τον πρωθυπουργό, ο οποίος τη συνεχάρη μετά την παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο του προγράμματος για την υγεία και τις πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Η εμφάνιση του πίνακα με τη μείωση των δαπανών του πρώτου τριμήνου κατά 10%, την ίδια στιγμή που η αύξηση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία φτάνει το 30%, λόγω οικονομικής κρίσης, ήταν ίσως αυτό που δεν περίμεναν οι συνάδελφοί της. Και μάλιστα, σε μια φάση που δεν έχει προχωρήσει η μηχανοργάνωση στα νοσοκομεία. Περιμένει πάντως πολλή δουλειά ακόμα τη Μαριλίζα, μια και έχει να κάνει με ένα διαλυμένο και φθαρμένο σύστημα υγείας.

ΝΤ. ΝΤ. 6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Λείπουν τα λεφτά
*Για άλλη μια φορά στο Πεντάγωνο αλλάζουν τη «δομή διοίκησης», θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί αύριο το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.
Ωστόσο, το μεγάλο θέμα είναι ο στρατιωτικός «Καλλικράτης» -η συγχώνευση μονάδων προς ένα πιο μικρό και ευέλικτο στρατό- που έχει στοιχειώσει για σχεδόν μια 15ετία. Οι μελέτες είναι σε προχωρημένο στάδιο, λένε τώρα. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι για τη μετάβαση στο νέο σχήμα απαιτούνται πρόσθετες δαπάνες. Πού θα βρεθούν, σε περίοδο που «δεν υπάρχει σάλιο»;

ΠΑΣ. 6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Δική τους αντιπεριφέρεια
*Υστερα από πρόταση του βουλευτή Β' Πειραιά, Δ. Καρύδη, ο Γ. Ραγκούσης δέχθηκε να δημιουργηθεί στην Αττική ξεχωριστό περιφερειακό διαμέρισμα νήσων (Σαλαμίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Υδρα, Σπέτσες, Κύθηρα και Αντικύθηρα) που συμπεριλαμβάνει και το χερσαίο κομμάτι της Τροιζήνας και των Μεθάνων.
Πρόκειται για την 8η αντιπεριφέρεια της Αττικής που θα έχει δικό της αντιπεριφερειάρχη και αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη του νησιωτικού τμήματος της Αττικής. Αυτά βλέπουν οι Σποράδες και θα ξεσηκωθούν κι αυτές.

ΒΑΣ. Σ. 6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ες αύριον τα «σπουδαία»
*Υστερα από αλλεπάλληλες εβδομαδιαίες αναβολές, η εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι καταθέτει αύριο το πόρισμα -ακριβέστερα τα πορίσματα- για το μεγάλο σκάνδαλο.
Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις όλων των πλευρών για προσπάθεια να συμφωνήσουν σε ένα πόρισμα, τελικά, εκείνο που προκύπτει είναι ότι όλα τα κόμματα συμπίπτουν στο 80% των θέσεων. Ωστόσο, το κομματικό «ονόρε» δεν αφήνει περιθώρια για κοινό «διά ταύτα». Το βέβαιο είναι ότι η πρόταση για προκαταρκτική εξέταση ως προς τα περισσότερα πρόσωπα, είναι κοινή στους κυβερνητικούς βουλευτές και τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης. Το νεότερο, από πλευράς ΠΑΣΟΚ, είναι ότι, κατά πάσαν πιθανότητα, θα αποδοθούν πολιτικές ευθύνες και στους Γ. Δρυ και Α. Φωτιάδη.

ΝΤ. ΝΤ. 6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

!
Μπορεί οι συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ να έχουν βαλτώσει και οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι περίπου τυπικές, αλλά ο «οδοντιατρικός τουρισμός» ανθίζει όλο και περισσότερο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα Σκόπια, κάθε Σαββατοκύριακο περισσότεροι από 1.500 Ελληνες περνούν τα σύνορα με προορισμό το Μοναστήρι, τη Γευγελή ή τη Στρούμιτσα. Πολλοί από αυτούς πηγαίνουν για φθηνότερες τιμές στους οδοντιάτρους. Παράδειγμα; Στη Φλώρινα ή στο Κιλκίς ένα σφράγισμα κοστίζει 50 ευρώ και η τοποθέτηση τεχνητής οδοντοστοιχίας 1.000 έως 1.200 ευρώ. Οι αντίστοιχες τιμές στο Μοναστήρι είναι 15 και 300 ευρώ.

Τ. Τ. 6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Βολές Βενιζέλου
*Για εξοπλισμούς, ΝΑΤΟ, παγκόσμια οικονομία αλλά και για την κρίση μίλησε ο Ευ. Βενιζέλος στους σπουδαστές της Σχολής Πολέμου στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν υπάρχει αθώα κοινωνία, δεν υπάρχει αθώος πολίτης», είπε και συμπλήρωσε με έμφαση: «Η ενοχή είναι καθολική κατά το μέτρο της αρμοδιότητας και της ευθύνης του καθενός. Είναι άλλο να είσαι πρωθυπουργός ή υπουργός και άλλο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με σύμβαση ορισμένου χρόνου». Δύο μέρες νωρίτερα έλεγε σε δημοσιογράφους πόσο προσβλητικό είναι να θεωρούνται πρώην και νυν υπουργοί πιθανοί εγκληματίες και ότι, εάν συνεχιστεί αυτό το κλίμα, ο ίδιος δεν θέλει να είναι υπουργός. Οψόμεθα.

ΠΑΣ. 6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Διαμαρτυρίες
*Αυστηρή επιστολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος και τον διοικητή της Γ. Προβόπουλο απηύθυναν τα μέλη της εξεταστικής, που διαμαρτύρονται για τον ελλιπή έλεγχο των υπεράκτιων εταιρειών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Εκείνος απάντησε ευγενικά ότι δέχεται οποιαδήποτε βοήθεια από την επιτροπή και πράγματι η περαιτέρω έρευνα θα γίνει και με τη βοήθεια των βουλευτών Τσιρώνη και Πλακιωτάκη. Πάντως ο Γ. Προβόπουλος έχει και άλλη σχέση με τη μονή Βατοπεδίου. Διετέλεσε το 2006 πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αγιος Μάξιμος Γραικός» που είναι ίδρυμα της μονής. Ενώ ήταν διοικητής της Εμπορικής το ίδρυμα είχε αγοράσει ακίνητο από θυγατρική της τράπεζας στην περιοχή του Κολωνού με καθόλου ευκαταφρόνητη υπεραξία. Είναι αλήθεια ότι όλα αυτά θα μας απασχολήσουν στο μέλλον;

Γ. ΠΑΠ. 6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Λίστα-φάντασμα
*«Εχω δώσει και λίστα με ονόματα δημοσιογράφων, πολιτικών και όλων όσοι έπαιρναν δώρα από τη Siemens», υποστήριξε η Αικατερίνη Τσακάλου στην κατάθεσή της στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη.
Οταν ο Γ. Καπελέρης τη ρώτησε για το πού έχει καταθέσει τη συγκεκριμένη λίστα, η γραμματέας του άλλοτε ισχυρού άνδρα της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα Μιχ. Χριστοφοράκου, δήλωσε ότι την παρέδωσε προ ενός μηνός στην ειδική εφέτη ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα, στη διάρκεια επίσκεψής της στα γραφεία της Siemens Ελλάς. Στην εξεταστική, πάντως, την ψάχνουν ακόμα. Αυτά για όσους αμφισβητούν ότι υπάρχει λίστα με ονοματεπώνυμα.

Γ. ΠΑΠ. 6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Βραδινός επισκέπτης
*Το βράδυ της Πέμπτης στέλεχος της Ανανεωτικής Τάσης επισκέφτηκε τον Λ. Κύρκο στο σπίτι του και του μετέφερε την εικόνα της πρώτης ημέρας του συνεδρίου.
Το τι συζητήθηκε δεν έγινε γνωστό, αλλά και μόνο η συνάντηση σε αυτό το χρονικό σημείο είναι προφανές ότι σχετίζεται με τη στάση των Ανανεωτικών στο συνέδριο. Ο Λ. Κύρκος πάντως το τελευταίο διάστημα είχε εκφράσει πλειστάκις τις αντί-ΣΥΡΙΖΑ απόψεις του και είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα.

Φ. Π. 6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Αναβολή στην αναβολή
*Πολύ σασπένς είχε η συνάντηση του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη, αργά το μεσημέρι της Παρασκευής.
Συνέβαλε σ' αυτό η επιστολή που είχε στείλει το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας, με την οποία ζητούσε από τον Σ. Βαλυράκη να ανοιχθεί ο φάκελος με τα στοιχεία λογαριασμών που θα τους παρέδιδε ο Γ. Καπελέρης ενώπιον της επιτροπής. Ο Σ. Βαλυράκης όμως δεν άντεξε τον «κορσέ» του Κ. Τζαβάρα και τον ειδοποίησε ότι θα δει σε προσωπικό επίπεδο, άτυπα, τον Γ. Καπελέρη, ο οποίος, εξάλλου, δήλωσε ότι δεν ήταν ακόμα έτοιμος να δώσει στοιχεία. Θα είναι όμως την Τρίτη το μεσημέρι, οπότε θα εμφανιστεί ενώπιον της Εξεταστικής με τον κλειστό φάκελο. Αν θα έχει και βουλοκέρι δεν μάθαμε... Θα έχει προηγηθεί το πρωί της ίδιας μέρας εξέταση του πρώην υπουργού Π. Παυλόπουλου και του υφυπουργού Κ. Χηνοφώτη, ενώ αύριο θα καταθέσει ο Β. Πολύδωρας. Αν δεν υπάρξει αναβολή για πέμπτη φορά.

ΝΤ. ΝΤ. 6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Πωλείται
*Με ληξιπρόθεσμα χρέη γύρω στα 100 εκατ. ευρώ ώς το 2014, με ακατάσχετη πτώση της κυκλοφορίας της και συνεχή αραίωση προσωπικού, η θρυλική γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ζητεί στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα πάρει πλειοψηφικό πακέτο στην εταιρεία που εκδίδει το ιστορικό φύλλο και θα εγγυηθεί την ανεξαρτησία του.
Ηδη ανεπίσημα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον Ματιέ Πιγκάς, διεθύνοντα της γνωστής μας και μη εξαιρετέας τράπεζας Lazard (φερόμενο να ενδιαφέρεται και για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας), τον Ξαβιέ Νιλ, ιδρυτή του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Iliad S.Α., τον μεγάλο μέτοχο του οίκου Ιβ Σεν-Λοράν, Πιερ Μπερζέ, ενώ τα μετοχικά τους μερίδια μελετούν να αυξήσουν η προοδευτική πολιτική επιθεώρηση «Nouvel Observateur» και ο ισπανικός όμιλος Prisa, που εκδίδει την εφημερίδα «El Pais».

Φ. Γ. Χ. 6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Στο απόσπασμα
*Κατά του σταυρού προτίμησης τάσσονται με άρθρο τους στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Π. Αυγερινός και ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Θ. Διαμαντόπουλος.
Οι συντάκτες επισημαίνουν ότι «και μόνη η δήλωση Μαντέλη ("εγώ κάτι ψιλά πήρα για τις ανάγκες στη Β' Αθηνών") θα αρκούσε για να φέρει στο εκτελεστικό απόσπασμα το θεσμό του σταυρού προτίμησης». Υποστηρίζουν μάλιστα πως «οι δυνάμεις του κατεστημένου πολιτικού κοτζαμπασισμού, οι βολεμένοι από το κλίμα της διαπλοκής και οι οπαδοί της πολιτικής ακινησίας συκοφαντούν ένα εναλλακτικό εκλογικό σύστημα, εμφανίζοντάς το ως παράγοντα ενίσχυσης της αρχηγικής παντοδυναμίας».

Τ. Π. 6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Αγκυρα λόγω κρίσης
*Η πρώτη περικοπή σε στρατιωτικές αποστολές λόγω της οικονομικής κρίσης είναι γεγονός.
Η χώρα μας δεν θα συμμετέχει πλέον με μία φρεγάτα στη ΝΑΤΟϊκή αρμάδα για την αντιμετώπιση της πειρατείας, εξοικονομώντας περί τα 8 εκατ. ευρώ ετησίως. Θα εξακολουθήσει, πάντως, να διαθέτει μία φρεγάτα στην ευρωπαϊκή δύναμη Atalanta.

ΠΑΣ. 6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Το «γυαλί» και ο δήμος
*Η έκρηξη της δημοτικότητας της Ευγενίας Μανωλίδου το τελευταίο διάστημα, μετά και την εμφάνισή της στο «Dancing with the stars», φαίνεται ότι βάζει ιδέες στον Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος θέλει να επωφεληθεί από το άστρο της κουμπάρας του.
Για το λόγο αυτό οι πληροφορίες λένε ότι σκέφτεται σοβαρά να την περιλάβει στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ για το Δήμο της Αθήνας. Οσο για το έτερο μέλος της κριτικής επιτροπής του «Ελλάδα έχεις ταλέντο» (στο οποίο επίσης συμμετέχει η κυρία Μανωλίδου), τον Ηλ. Ψινάκη, τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη. Οσο υπάρχουν τηλεπαιχνίδια...

Τ. Τ. 6 Ιουν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Για άλλα «λαβράκια»
*Να συνδέσει σώνει και καλά το σπίτι του Α. Τσοχατζόπουλου με το σκάνδαλο της ανταλλαγής δημόσιας περιουσίας με υποτιθέμενη περιουσία της Μονής Βατοπεδίου, προσπάθησε απεγνωσμένα η Ν.Δ. στην Εξεταστική για το Βατοπέδι.
«Οχημά» της ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπατζίδης και η off shore «Torkaso», που είναι αναμειγμένη στην αγοραπωλησία του διαμερίσματος της συζύγου του πρώην υπουργού. Ομως, παρ' ότι ο Γ. Σαχπατζίδης εμφανίστηκε αναξιόπιστος, όπως έλεγε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλιας, «η συγκεκριμένη υπόθεση δεν συνδέεται με τον πυρήνα του σκανδάλου του Βατοπεδίου». Είναι ωστόσο προφανές ότι σχετίζεται με διαχρονικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γ. Σαχπατζίδη με τη Μονή Βατοπεδίου και όσους κατά καιρούς είχαν εξουσία, οπότε, μια άλλη έρευνα ίσως αποκαλύψει άλλα «λαβράκια».

ΝΤ. ΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: