Κυριακή 16 Μαΐου 2010

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Χάθηκε η ευκαιρία να δούμε στη μικρή οθόνη τον κ. Γ. Παπανδρέου δίπλα στην ηθοποιό του Χόλιγουντ κυρία Τζένιφερ Ανιστον . Μου λένε ότι η Επιτροπή που έχει συγκροτήσει ο κ. Π. Γερουλάνος με στελέχη του ΕΟΤ και της ΕΡΤ για να εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στον τουρισμό δέχεται προτάσεις από διαφημιστική εταιρεία για «επαναστατικά σποτάκια».

Το σενάριο ενός από αυτά ήθελε τον Πρωθυπουργό να ..
περπατάει στο Κολωνάκι και ξαφνικά να πετάγεται μπροστά του («τσα!») η διάσημη ομογενής Τζένιφερ. Η Επιτροπή απέρριψε το σενάριο ως «μη ρεαλιστικό». Μήπως προτιμούν τη Νία Βαρντάλος;

***

O απερχόμενος (τον Ιούνιο) αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λουκάς Παπαδήμος είναι προνοητικός. Δεν πρόκειται να δεχθεί αξίωμα στην ελληνική κυβέρνηση. Μου λένε ότι θα μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, όπου δίδασκε τη δεκαετία του ΄70, για να ακολουθήσει και πάλι ακαδημαϊκή καριέρα.

***

«Δεν θα αφήσουμε τη Ρόδο να γίνει Πειραιάς» είναι το σύνθημα του επικεφαλής του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γ. Χατζημάρκου. Την Τετάρτη καταφθάνει το κρουαζιερόπλοιο Ζenith στη Ρόδο και έχουν κινητοποιηθεί όλα τα σωματεία του νησιού για να προλάβουν τίποτα εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ. Θα καταλάβουν το λιμάνι (σε συνεννόηση με τον λιμενάρχη) και θα προσφέρουν στους τουρίστες από ένα λουλούδι.

***

Oλες οι νέες υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα στο πλαίσιο του μνημονίου με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ θα ενσωματωθούν αυτήν την εβδομάδα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης την εκτέλεση του οποίου θα συνεχίσει να παρακολουθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος.

Στο κεντρικό κυβερνητικό επιτελείο έγιναν κάποιες σκέψεις για την υιοθέτηση ενός «άλλου μοντέλου επιτήρησης», αλλά εγκαταλείφθηκαν αμέσως όταν ακούστηκαν βρυχηθμοί από την οδό Ζαλοκώστα, όπου βρίσκεται το στρατηγείο της αντιπροεδρίας.

***

Πρώτη φορά επισκέφθηκε την Ελλάδα τόσο μεγάλη ξένη αποστολή. Ο κ. Ταγίπ Ερντογάν ήλθε στην Αθήνα μαζί με 10 υπουργούς συνοδεία 320 συνεργατών, τεχνοκρατών και επιχειρηματιών. Οσο και αν ανήκομεν εις την Δύσιν, η Ανατολή δεν μπορεί να μας ξεχάσει. Ούτε εμείς...

***

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε στο Ηilton, όπου διέμενε ο κ. Ερντογάν. Στην είσοδο, η οποία φυλασσόταν από ανθρώπους της ελληνικής και της τουρκικής ασφαλείας, υπάλληλοι και διπλωμάτες νόμιζαν ότι ο Πρωθυπουργός είχε ξεχάσει να πει κάτι στον τούρκο ομόλογό του. Φυσικά έκαναν λάθος. Ο κ. Παπανδρέου απλώς κατευθύνθηκε προς το γυμναστήριο του ξενοδοχείου.

***

Oι Τούρκοι δεν αγνόησαν την αντιπολίτευση. Πρόταση για να επισκεφθεί την Τουρκία αποδέχθηκε ο κ. Αντ. Σαμαράς από τον κ. Ερντογάν. Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες και θα συνδυαστεί με επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

***

Αδίκησα τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου . Σε ρεπορτάζ της προηγούμενης Κυριακής για τα περιουσιακά στοιχεία των πρώην υπουργών Οικονομίας αναφερόταν εκ παραδρομής ότι ο Γιάννος κατέχει δύο οικίες 267 τ.μ. σε οικόπεδο 447,5 τ.μ. στην Κηφισιά, ενώ στην πραγματικότητα κατέχει μόνο μία οικία.

Ταυτόχρονα στο δημοσίευμα δεν αναφερόταν το γεγονός ότι η απόκτηση αυτής της οικίας το 1998 χρηματοδοτήθηκε από εκποίηση άλλης οικίας στην Κηφισιά (επί της οδού Αθανασίου Διάκου), 183 τ.μ., η οποία με τη σειρά της είχε αποκτηθεί το 1993 με εκποίηση εξοχικής κατοικίας του στη Βουλιαγμένη.

Δεν αναφερόταν επίσης ότι η ανέγερση το 2002- από τη σύζυγό του- εξοχικής κατοικίας στην Ποσειδωνία Σύρου χρηματοδοτήθηκε από εκποίηση άλλης εξοχικής κατοικίας που είχε στην κατοχή της στην Ανάβυσσο Αττικής.

***

Συναγερμός από σήμερα μεταξύ των βουλευτών όλων των κομμάτων. Συνεργάτης μου ανακάλυψε μυστικό σχέδιο του κ. Ι. Ραγκούση. Ο υπουργός Εσωτερικών συγκαλεί συσκέψεις αργά τη νύχτα με έμπιστους συνεργάτες του στις οποίες οργανώνουν τη χάραξη των νέων μονοεδρικών, που θα είναι 200.

Oπως είναι κατανοητό η σωστή χάραξη μπορεί να διαλύσει τα πελατειακά δίκτυα και να ανοίξει τον δρόμο σε νέες δυνάμεις (και βεβαίως νέα πελατειακά δίκτυα, για να είμαστε ρεαλιστές).

***

Εξω πάει καλά η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών μέσα σε λίγες ημέρες έδωσε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Stern», στους «Los Αngeles Τimes» και στο ΒΒC. Παράλληλα έλαβε επιστολή από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (Ιnstitute for Εuropean Αffairs) όπου ήταν ισόβιο μέλος ο Δημήτρης Τσάτσος.

Το Ινστιτούτο ενημέρωσε την Ντόρα ότι ο ακαδημαϊκός λίγο καιρό προτού φύγει από τη ζωή ζήτησε από τους υπευθύνους να δοθεί η θέση του στην κυρία Μπακογιάννη. Καλά όλα αυτά, αλλά προκαλούν δυσφορία στους θαυμαστές της Ντόρας αφού κρίνουν ότι της αποσπούν την προσοχή από την προσπάθεια ίδρυσης του νέου κόμματος.

***

Oσοι πιστεύουν ότι το νέο Φορολογικό δεν θα εφαρμοστεί ποτέ γιατί απαιτεί πλήθος υπουργικών πράξεων θα διαψευσθούν. Μου λένε ότι οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης συγκροτούν αυτήν την εβδομάδα ομάδα εργασίας υπό τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών κκ. Ηλ. Πλασκοβίτη, Διομήδη Σπινέλη και Δ. Γεωργακόπουλο για να εκπονηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες. Σίγουρα θα έχουν δουλειά όλο το καλοκαίρι...

***

Παράλληλα προωθείται η δημιουργία Ειδικής Γραμματείας που θα ασχολείται με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Αντικείμενο της νέας υπηρεσίας θα είναι να «ξεκαθαρίσει» την πολυνομία που σήμερα καθιστά μη αξιοποιήσιμο το μεγαλύτερο ποσοστό της περιουσίας αυτής. Προς το παρόν, πολλά κτίρια που ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών δεν είναι αξιοποιήσιμα. Για παράδειγμα, το κτίριο του παλιού υπουργείου Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αν δεν... γκρεμιστούν οι δύο τελευταίοι όροφοι (ή αν δεν αλλάξουν οι σχετικές διατάξεις).

***

O βουλευτής κ. Πάνος Καμμένος επιτέθηκε φραστικά στη Βουλή σε άγνωστο πρόσωπο επειδή νόμιζε ότι ήταν συνεργάτης μου. Μόλις το έμαθαν στο περιβάλλον του κ. Αντ. Σαμαρά είπαν με μια δόση χιούμορ: «Η μοναδική στιγμή που σκεφτήκαμε σοβαρά να ψηφίσουμε “ναι” στο ΔΝΤ ήταν όταν ο Καμμένος είπε ότι θα έφευγε από το κόμμα, αν κάναμε κάτι τέτοιο» .

***

Και όμως υπάρχει ελπίδα για την οικονομία. Η περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κυρία Κατερίνα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε την περασμένη Τετάρτη τον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στη Λαμία ότι η περιφέρεια θα είναι η μόνη ελληνική που θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Επενδύσεων στη Γαλλία. Ελπίζω να μην είναι απλώς μια εκπαιδευτική εκδρομή για την Κατερίνα...

Λίγο αργότερα ο κ. Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε την έκθεση της Λαμίας. Στο περίπτερο της Αγροτικής εξεπλάγη αφού τον υποδέχθηκε η υποδιοικητής της τράπεζας κυρία Ντίνα Λάζαρη. Μετά το ξάφνιασμα είχαμε αγκαλιές και φιλιά. Η Ντίνα είναι φίλη της οικογενείας Παπανδρέου και εκ των πλέον στενών συνεργατών του προέδρου στα οικονομικά ως τις τελευταίες εκλογές.

***

O «Μπάρκουλης του συνδικαλισμού» και (κατ΄ ουσίαν) ισόβιος πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) κ. Δ. Μπράτης αποφάσισε να σαμποτάρει την «αυτοαξιολόγηση του διδακτικού έργου της σχολικής μονάδας».

Σε σχετική ανακοίνωση της ΔΟΕ, αφού αναφέρει τις γνωστές δικαιολογίες για την «εγκατάλειψη του δημόσιου σχολείου», ο κ. Μπράτης καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτοαξιολόγησης που αποφάσισε η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου . Καλεί δηλαδή σε ανυπακοή. Απορεί κανείς ποια είναι η νοοτροπία που ευθύνεται για την (αδιαμφισβήτητη) εγκατάλειψη του δημόσιου σχολείου;

Την περασμένη Δευτέρα ο κ. Γ. Παπανδρέου συνάντησε τον αρθρογράφο των «Νew Υork Τimes» και συγγραφέα κ. Τόμας Φρίντμαν στο Roof Garden της «Μεγάλης Βρεταννίας». Δύο ημέρες μετά, στη στήλη που διατηρεί στην καλή εφημερίδα, ο Τομ έγραψε ότι ο Γιώργος «έχει μια ζεν ηρεμία, σαν τον Ομπάμα». Περισσότερο ενδιαφέρον έχει η ζεν άποψη του κ. Παπανδρέου για τις αγορές. «Είναι σαν ένα πληγωμένο ζώο, που τινάζεται με την παραμικρή κίνηση... αλλά το να συγκρίνεις τους κερδοσκόπους με τέραταίσως είναι άδικο για τα τέρατα». Με τόσα τέρατα, ευτυχώς που υπήρχε το καταφύγιο του ΔΝΤ. Πάντως, αν η οικονομία χρειάζεται υποτίμηση του νομίσματος και αν η εξελισσόμενη ελληνική κρίση πυροδότησε την ευρωπαϊκή, τότε η πτώση του ευρώ μπορεί να αποτελεί... «ελληνικό σχέδιο».





Δεν υπάρχουν σχόλια: