Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

»[ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ]

Λάθος διάγνωση
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ αντέδρασε σωστά. Είναι προφανές ότι σε καµία περίπτωση δεν µπορούσε να µη ζητήσει την παραίτηση της υφυπουργού Τουρισµού.
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ αντέδρασε και δίκαια. Στο κλίµα που έχει δηµιουργηθεί µου φαίνεται µάλλον αδιανόητο να εµπλέκεται σε τέτοια φορολογική υπόθεση ο σύζυγος µιας υφυπουργού κι αυτό να µην έχει πολιτική επίπτωση στην κυβέρνηση.
ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ όταν σε.. προεκλογική οµιλία της στην Κέρκυρα, την 1η Οκτωβρίου 2009, η συγκεκριµένη υφυπουργός κατηγορούσε την προηγούµενη κυβέρνηση ότι:
ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ τους θεσµούς, δεν σεβάστηκαν του πολίτες, δεν σεβάστηκαν τις ίδιες τις θέσεις που τους είχαν εµπιστευθεί. Απενεργοποίησαν το ΣΔΟΕ µε αποτέλεσµα σήµερα να τρέχουν και να µην φτάνουν για να εισπράξουν τους φόρους»..!
ΑΠΟ ΕΚΕΙ και πέρα, αυτό που θα πρέπει να µας απασχολήσει σοβαρά είναι «το κλίµα που έχει δηµιουργηθεί». Ενα κλίµα το οποίο δεν είναι αδικαιολόγητο αλλά στην υπερβολή του κινδυνεύει να παρασύρει και τους ύποπτους και τους ανύποπτους.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ των τελευταίων χρόνων, βλέπετε, έχει δηµιουργηθεί ένα περίεργο φαινόµενο. Η διαφθορά, η ανοµία και η φαυλοκρατία επεκτείνονται και γενικεύονται, την ίδια στιγµή που η πολιτική τάξη επιδίδεται σε µια πλειοδοσία ηθικολογίας.
ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ, ας πούµε, ότι η έλευση της Ν.Δ. στην εξουσία στηρίχτηκε σε µια επαγγελία «ηθικής κάθαρσης», η ανάγκη της οποίας τεκµηριωνόταν από τη µεθοδευµένη συκοφάντηση των αντιπάλων της. Κι επειδή η «ηθική κάθαρση» της Ν.Δ. απεδείχθη αυτό που όλοι ζήσαµε, τη σκυτάλη παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ καταµαρτυρώντας στους αντιπάλους του όσα του είχαν προηγουµένως εκείνοι καταµαρτυρήσει.
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ τώρα, οι πολιτικοί µας αλληλοκατηγορούνται για τη διαφάνεια και την ηθική αλλά, την ίδια στιγµή, η δηµόσια ζωή δεν έγινε ούτε καλύτερη, ούτε ηθικότερη.
ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ; Επειδή η αρχική διάγνωση ήταν λανθασµένη. Η Ελλάδα έχει δευτερευόντως πρόβληµα ηθικής: οι Ελληνες δεν είµαστε εκ φύσεως πιο λαµόγια από άλλους. Πρωτίστως, έχει πρόβληµα λειτουργίας.
ΔΙΟΤΙ ΟΤΑΝ ένα κράτος λειτουργεί αποδοτικά και αποτελεσµατικά, τότε αφήνει ελάχιστα περιθώρια στην καχυποψία, τη διαφθορά και τη φαυλότητα. Ή, για να το πω λίγο προκλητικά, αν η Εφορία είχε κάνει σωστά τη δουλειά της στην περίπτωση του Βοσκόπουλου, τότε δεν θα είχε προκύψει ποτέ στην κυβέρνηση θέµα Γκερέκου.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η ουσία της υπόθεσης. Αλλά η ουσία των πραγµάτων δεν βοηθάει την κοµµατική αντιδικία. ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ευκολότερο να κατηγορεί ο ένας τον άλλο για σκάνδαλα παρά να τον ελέγχει για την αποδοτικότητα του κρατικού µηχανισµού.
ΚΙ ΕΙΝΑΙ πάντα βολικότερο να µεταθέτουν τη συζήτηση στο πεδίο της ηθικής όσοι δεν έχουν να πουν και πολλά στο πεδίο της ικανότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: