Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

»Aνακουφιση στην Ευρωπη...

ethnos.gr

Την καθολική εμπιστοσύνη των -εκτός συνόρων- εμπλεκομένων στο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας απέσπασαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης
Οπως αναμενόταν, και κατά τραγική αντίστιξη με τα συναισθήματα χιλιάδων Ελλήνων που θα σηκώσουν στους ώμους τους τις νέες θυσίες, οι ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης έτυχαν θερμής υποδοχής στο εξωτερικό αφού απαλάσσουν -τουλάχιστον πρόσκαιρα- την ευρωζώνη από τον.. «ελληνικό μπελά».

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων:

Την πρόθεσή της να εργαστεί για τη στήριξη του ελληνικού προγράμματος καθώς και για την ψήφιση της βοήθειας προς τη χώρας μας από τη Γερμανική Βουλή, δημοσιοποίησε για πρώτη φορά σε θετικούς και αλληλέγγυους τόνους η γερμανίδα Καγελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Σε δηλώσεις της, το απόγευμα της Κυριακής, η κυρία Μέρκελ ανέφερε: «Θα εργαστώ για το ελληνικό πρόγραμμα και την υπερψήφισή του.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η αξιοπιστία της Ελλάδας μπορεί τώρα να αποκατασταθεί.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι η απόφαση να εμπλακεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό ζήτημα ήταν ορθή.

Την συμφωνία για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας αναμένεται να εγκρίνουν την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ με αντάλλαγμα το πρόγραμμα αυστηρών μέτρων λιτότητας στην χώρα, δήλωσε κατά την άφιξη του στην σύνοδο των υπουργών ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, μόλις έλαβε γνώση των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης.

O ευρωπαίος επίτροπος χαιρέτισε το «ολοκληρωμένο και φιλόδοξο» πρόγραμμα μέτρων που ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής η Αθήνα.

«Δε θα είναι μόνο για την Ελλάδα, θα είναι ακόμη για την οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ» σημείωσε ο Όλι Ρεν.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει χαράξει ένα φιλόδοξο πακέτο πολιτικής για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο Στρος Καν σημειώνει επίσης ότι η βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ και συνίσταται σε ένα πολυετές πρόγραμμα που ξεκινά με σημαντικές προσπάθειες που στοχεύουν στο να διορθωθούν οι βαριές δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας, στο να καταστήσουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, και στην πορεία να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας

Ικανοποιημένος από τις άνευ προηγουμένου δημοσιονομικές περικοπές που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από τις Βρυξέλλες χαιρέτισε το πρόγραμμα της Ελλάδας και δήλωσε ότι η ώρα για να «υπερασπιστούμε» τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ έχει φτάσει.

«Είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ ως σύνολο, αυτή θα είναι η αποστολή μας. Όσο καλύτερα την ολοκληρώσουμε τόσο καλύτερα θα είναι για την Ευρώπη και για τους γερμανούς φορολογούμενους», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, εξέφρασε σε γραπτή δήλωσή του από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


Ο κ. Μπαρόζο αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μια δύσκολη, αλλά αναγκαία διαδικασία μεταρρυθμίσεων, «για να μπεί η ελληνική οικονομία σε βιώσιμο δρόμο» συμπληρώνοντας ότι η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτή η συμφωνημένη δέσμη μέτρων αποτελεί ένα ισχυρό και αξιόπιστο πακέτο.

Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα τηρήσει κατά γράμμα το σχέδιο λιτότητας εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση δια στόματους του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Ράινερ Μπρίντερλε.

«Η υπάρχουσα συμφωνία θα εξεταστεί με προσοχή», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός, καλώντας το υπουργικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα να υιοθετήσει το νομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Θετική και η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανακοίνωσε ότι «καλωσορίζει» το πρόγραμμα λιτότητας που συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση.

Σε δήλωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνεται ότι «τα νέα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και να διασφαλίσουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης. Η ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζει το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης πειστικό.

Δυνατό, πολύ αξιόπιστο και καλά υποστηριζόμενο πακέτο χαρακτήρισαν το πρόγραμμα δημοσιονομικής και οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στην Αθήνα.

Τόνισαν, παράλληλα, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ούτε συζητήθηκε ούτε πρόκειται να συζητηθεί ποτέ.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σερβάας Ντερούζ και ο διευθυντής στη διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Πάουλ Τόμσεν είπαν ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος της Ελλάδας "αρκετά κάτω" από το 3% του ΑΕΠ - από το 13,6% του ΑΕΠ στο οποίο κυμαίνεται σήμερα - αλλά προειδοποίησαν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει βαρύ τίμημα και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πάρουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.

Ο Τόμσεν είπε ότι η Ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε πολύ φιλόδοξα με ισχυρά μέτρα, από τις αρχές του χρόνου και "πριν έλθει εδώ το ΔΝΤ".

Αυτό ήταν μια "στιγμή ορόσημο" για την Ελλάδα, είπε ο Τόμσεν, επισημαίνοντας ότι "όταν ήλθαμε, η κυβέρνηση έβαλε το πακέτο, μπροστά μας, στο τραπέζι". Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει πιθανότητα αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, είπε ότι "ποτέ δεν μπήκε κάτι τέτοιο στο τραπέζι" και ούτε πρόκειται να μπει.

Σε ερώτηση για το "μηχανισμό" εκταμίευσης των κεφαλαίων στήριξης της Ελλάδας, οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν την άποψη ότι θα υπάρξει μια αρχική ταχεία εκταμίευση κεφαλαίων, η οποία θα ακολουθηθεί από τριμηνιαίες εκταμιεύσεις, με στενή παρακολούθηση και έλεγχο της υλοποίησης και επιδόσεων του προγράμματος.

Σε άλλη ερώτηση, ο Σερβάας Ντερούζ είπε ότι εάν προκύψει ανάγκη για "διορθωτικά μέτρα", αυτά θα ληφθούν.

Ο Τόμσεν δήλωσε, τέλος, ότι αναμένει "θετική αντίδραση των αγορών" καθώς θα βλέπουν ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το πρόγραμμα και προέβη στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει σημαντική, βιώσιμη μείωση των spreads.



Δεν υπάρχουν σχόλια: