Τρίτη 4 Μαΐου 2010

»«Να τιμωρηθουν οι φταιχτες»

Την άμεση συγκρότηση Εξεταστικής για την οικονομία αποφάσισε η κυβέρνηση
Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος ΝΕΑ

Με την άμεση συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία και την αποστολή στον εισαγγελέα όλων των υποθέσεων κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος από την προηγούμενη κυβέρνηση απαντάει η κυβέρνηση Παπανδρέου στο πανελλήνιο αίτημα να τιμωρηθούν εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή δραματική κατάσταση.

Ολα τα φώτα στη χθεσινή συνάντηση ΠαπούλιαΠαπανδρέου στο Προεδρικό Μέγαρο και στην κοινή ομολογία των δύο ανδρών ότι πρέπει να αποκατασταθεί το ..
αίσθημα δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την κρίση Oπως έγινε γνωστό, η αναγκαιότητα της συγκρότησης της Επιτροπής αυτής, που κατέστη αναγκαία μετά την οργή που προκάλεσαν τα οικονομικά μέτρα, αποτελεί απόφαση του Πρωθυπουργού σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι λαϊκές αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ζήτησε «να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης» και προέτρεψε τον Γιώργο Παπανδρέου ώστε να παταχθούν «οι απατεώνες του οικονομικού εγκλήματος». Αργότερα, κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κ. Παπούλιας παραδέχθηκε ότι η «ευθύνη είναι όλων μας, δεν είναι σημερινή, αλλά έρχεται από πολλά χρόνια πριν». «Πρέπει να πατάξουμε τους φοροφυγάδες και όλους αυτούς τους απατεώνες του οικονομικού εγκλήματος», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προέβλεψε ότι «ο λαός θα ανταποκριθεί», υπό την προϋπόθεση ότι θα «πεισθεί πως θα υπάρξει δικαιοσύνη, θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, να παταχθούν αυτοί που πλούτισαν εις βάρος του ελληνικού λαού». Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι «πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι μια κοινωνία ευνομίας, καθώς η ανομία είναι το διαλυτικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας» και χαρακτήρισε την κρίση ευκαιρία για να αλλάξει η χώρα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι με την ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων θα υπάρξουν βαθιές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και την οικονομία, αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει πολλά χρόνια πριν. Σε παρέμβασή του σε εκδήλωση για τη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου που διοργάνωσε το Κανάλι 1 του Πειραιά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στα μέτρα είπε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην εσωτερική δικαιοσύνη και την ισορροπία όλης αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας και αυτό θέτει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα κατανομής ευθυνών, πολιτικών ευθυνών». Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκανε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής, είπε: «Ο κόσμος από εμάς περιμένει δύο πράγματα. Να φτιάξουμε την οικονομία και να αποδώσουμε ευθύνες που έχουν όσοι διέλυσαν το κράτος και την οικονομία, δηλαδή περιμένει από εμάς να κάνουμε ό,τι επιτρέπεται και ό,τι επιβάλλεται σ΄ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου».
Η «χαμηλή διαφθορά»
Η υπό συγκρότηση Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει τις πολιτικές- και άλλες ενδεχομένως- ευθύνες των πολιτικών προσώπων που διαχειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, αποφασίστηκε να χτυπηθεί άμεσα και καίρια η «χαμηλή διαφθορά», αυτή δηλαδή που αφορά επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, που βαρύνονται με σκάνδαλα κάθε είδους (φακελάκια γιατρών, υπηρεσίες πολεοδομίας, εφορίες, υπηρεσίες υπουργείου μεταφορών, τελωνεία κ.λπ.). Στο πλαίσιο αυτό, ανατέθηκε στον υφυπουργό κ. Πεταλωτή να ζητήσει από τα υπουργεία όλους τους σχετικούς φακέλους που εκκρεμούν προς διερεύνηση.

Βουλευτές: Είμαστε αποδέκτες αντιδράσεων

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ προετοιμάζεται για να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το πακέτο των μέτρων που αποφασίστηκαν στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» (Ευρωπαϊκή Ενωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη και αμέσως μετά θα συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να πάρει αποφάσεις για το Ασφαλιστικό.
Πάντως, τα μέτρα εξακολουθούν να προκαλούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πολλές συζητήσεις, δεδομένου ότι οι βουλευτές γίνονται αποδέκτες των αντιδράσεων που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Ο Πρωθυπουργός επανάλαβε χθες ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία και αναπόφευκτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο είπε μπροστά στις κάμερες: «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά αναγκαίες για την πατρίδα. Ευτυχώς η Ευρωπαϊκή Ενωση ανταποκρίθηκε και μας δίνει μια ανάσα και ένα χρονικό διάστημα ηρεμίας για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, ενώ παράλληλα η κυβέρνησή μας θα προστατέψει τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες με ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά και θα δώσει έμφαση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: