Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

»ΜΑΤΙΕΣ

Επικοινωνία
Του Λευτέρη Π. Παπαδόπoυλου ΝΕΑ

Καλοκαίρι του 2007. Η Ελλάδα καίγεται! Ιδίως η ευλογημένη, άλλοτε, Ηλεία έχει γίνει στάχτη. Βρίσκομαι στο Ιόνιο. Σε ένα καφενείο. Βλέπουμε τις φλόγες στην τηλεόραση, καμιά δεκαριά άνθρωποι, και αισθανόμαστε ότι αρπάξαμε κι εμείς φωτιά. Σε διπλανό τραπέζι απ΄ το δικό μου, ένας γιατρός, καθηγητής μάλιστα, ένας δήμαρχος κι ένας περιφερειάρχης. Κανείς δεν μιλάει.
Σπάει τη σιωπή ο..
περιφερειάρχης. Και λέει κυνικά και παγερά ο άθλιος: «Δεν υπάρχει κίνδυνος για την κυβέρνηση... Το ζήτημα θα παιχτεί σε επικοινωνιακό επίπεδο. Και να δείτε ότι τελικά θα βγει και πάλι κερδισμένος ο Καραμανλής...».
Και βγήκε, όπως είδαμε. Με τα τριχίλιαρα κ.τ.λ.
Φοβάμαι ώρες ώρες ότι και αυτή η κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερη σημασία απ΄ όση πρέπει στην επικοινωνία. Κι ας κρατιέται η χώρα με ένα μοναχά δάχτυλο πάνω από τον γκρεμό. Εχει να λύσει χιλιάδες προβλήματα και δείχνει δυστυχώς να ασχολείται με θέματα που αιχμαλωτίζουν το τηλεοπτικό κοινό και το πετάνε έξω από τερέν. Από τη σκέψη δηλαδή ότι το πλοίο βυθίζεται και πρέπει όλοι να βιαστούμε- με πρώτο τον Παπανδρέου- για να μη βρεθούμε στον βυθό.
Ενα παράδειγμα: μια εβδομάδα τώρα ασχολούμαστε με την υπόθεση Βοσκόπουλου και την παραίτηση της υφυπουργού- συζύγου του. Δεν λέω: φοροδιαφυγή ύψους 5,5 εκατομμυρίων, λαϊκό είδωλο ο τραγουδιστής, μέλος της κυβέρνησης η γυναίκα του. Φυσικό ήταν να χαλάσει ο κόσμος! Αλλά εκεί θα μένουμε; Ο Βοσκόπουλος θα βρει τα χρήματα που χρωστάει και θα πληρώσει. Εμείς όμως, η Ελλάδα εννοώ, πού θα βρούμε λεφτά για να ξεσφίξουμε τη θηλιά των δανείων γύρω από τον λαιμό μας;
Οπου να ΄ναι θα εμφανιστούν και πάλι μπροστά μας οι τεχνοκράτες της τρόικας. Και θα δουν ότι έχουμε υστέρηση 243,6 εκατ. στα έσοδα, στο πρώτο τετράμηνο του έτους... Και θα δουν επίσης μια τεράστια «τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία.
Δεν θα μας στριμώξουν στη γωνία; Δεν θα μας κουνήσουν απειλητικά το δάχτυλο;
Και δεν θα μας εξαναγκάσουν εν τέλει να καταφύγουμε σε νέα μέτρα λιτότητας για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος;
Ο Παπανδρέου είναι βέβαιο ότι προσπαθεί. Αυτός έκανε τον άνεμο κουβάρι ταξιδεύοντας σε όλη τη γη για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα δισ. που μας έσωσαν από την πτώχευση. Αυτός έβγαλε στη σέντρα τους κερδοσκόπους και έπεισε Ευρωπαίους και Αμερικάνους να τους αντιμετωπίσουν επιτέλους με τη σοβαρότητα και τη σκληρότητα που πρέπει.
Αλλά δυστυχώς έχει γύρω του πολλούς συνεργάτες, υπουργούς, που δεν έχουν πάρει χαμπάρι ακόμη σε πόσο τραγική κατάσταση βρίσκεται η χώρα, δουλεύουν με ρυθμό κουτσής χελώνας και σκέφτονται πάνω απ΄ όλα, όπως παλιά, το «πολιτικό κόστος».
Ναι, αλλά έτσι δεν γίνεται δουλειά! Η αγορά έχει ψοφήσει, τα μαγαζιά κατεβάζουν ρολά, οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται, οι ξενοδόχοι βαράνε μύγες, οι απεργίες διαδέχονται η μία την άλλη. Κι έρχεται από πάνω και η τηλεόραση και κάθε βράδυ με σαδιστική, θα ΄λεγε κανείς, επιμονή, παρουσιάζει την κατάσταση πιο σκοτεινή απ΄ ό,τι είναι! Αμάν, μια χαραμάδα για να μπει λίγο φως, κύριοι της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της τηλεόρασης...



Δεν υπάρχουν σχόλια: