Κυριακή 23 Μαΐου 2010

»Χαριν Βατοπαιδιας...

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΤΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ, νομικά, κομματικά, κοινοβουλευτικά γύρω από τον καταλογισμό της ποινικής ευθύνης των αρμοδίων υπουργών ή υφυπουργών στην υπόθεση του Βατοπεδίου -ή την απαλλαγή τους- είναι διαχρονικά, δικομματικά, απίστευτα.
Με άξονα την παραγραφή, η σύγχυση ανάμεσα στην πολιτική και την ποινική ευθύνη, στις εξεταστικές επιτροπές και την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης (που διατηρεί στα ΜΜΕ τον προηγούμενο τίτλο της..

«προανακριτικής», ήδη παραπλανητικό), στο Σύνταγμα και τον νόμο έχει προκαλέσει ένα πολιτικό και κοινοβουλευτικό παιχνίδι, χωρίς προηγούμενο.

ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. Αποσπά, βέβαια, την προσοχή από τα αγχώδη προβλήματα της οικονομίας και χρησιμοποιείται, ως ένα βαθμό, προς κατευνασμό της λαϊκής οργής που αξιώνει την τιμωρία των ενόχων -προεχόντως, φυσικά, των υπουργών και υφυπουργών. Οχι των «πολιτικών προσώπων», όπως λέγεται επίσης παραπλανητικά, αφού τα άλλα πολιτικά πρόσωπα δεν υπόκεινται σε ειδική ποινική διαδικασία. Η τελευταία (προκαταρκτική της Βουλής - Ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο - Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 86 του Συντάγματος) εφαρμόζεται μόνο για υπουργούς και υφυπουργούς.

«ΜΟΝΟ Η

ΒΟΥΛΗ έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διατέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους...» (άρθρο 86 παρ. 1 του Συντάγματος). Και: «η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά την παράγραφο 1 αρμοδιότητά της μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος» (παρ. 3). Αυτά λέει το Σύνταγμα.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ τις φάσεις του κοινοβουλευτικού παιχνιδιού γύρω από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση ζητάει ήδη από το 2008 τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να διερευνήσει την υπόθεση. Ο

κ. Καραμανλής αρνείται επικαλούμενος την εκκρεμοδικία της υπόθεσης στις ανακριτικές αρχές. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποβάλλει μετά αίτημα για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να ασκηθεί δίωξη κατά ορισμένων υπουργών και υφυπουργών. Η πρόταση γίνεται δεκτή και από τη Ν.Δ. Κατά τις προγραμματισμένες ψηφοφορίες, όμως, η Ν.Δ. απέχει, καταγράφοντας ρεκόρ Γκίνες στα κοινοβουλευτικά χρονικά: αποχή της πλειοψηφίας από συνεδριάσεις της Βουλής. Ο λόγος, όμως, προφανής. Το Σύνταγμα απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών για την άσκηση δίωξης και ο κ. Καραμανλής φοβόταν διαρροές εναντίον ορισμένων υπουργών στη μυστική ψηφοφορία.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, από τη μεριά της, βλέποντας ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία ζητούσε συνεχείς αναβολές της ψηφοφορίας, αφού χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία, οι καταγγελλόμενοι αθωώνονται. Κουρασμένος ο κ. Καραμανλής αποφάσισε, με διαφανές πρόσχημα τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009, να προκαλέσει τη λήξη της συνόδου. Ηταν η δεύτερη σύνοδος της κοινοβουλευτικής περιόδου που άρχισε με τις εκλογές του 2007. Επήλθε, συνεπώς, παραγραφή των υπουργικών ποινικών αδικημάτων της περιόδου 2004-2007. Για την ακρίβεια υπέκυψε σε αποκλειστική (αποσβεστική) προθεσμία το αποκλειστικό δικαίωμα της Βουλής να ασκήσει ποινική δίωξη κατά των υπουργών της προηγούμενης περιόδου.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ του 2009 που καταλόγισαν συλλογική και συνολική πολιτική ευθύνη στη Ν.Δ. και ανέδειξαν σε κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία το ΠΑΣΟΚ, οδήγησαν σε εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Προέκυψαν και νέα στοιχεία που συμπληρώνονται και τροφοδοτούνται από τη διεξαγόμενη δικαστική ανάκριση. Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει τώρα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, νέα επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ; Το παιχνίδι εισέρχεται, τώρα, σε νέα φάση. Με τις υπογραφές και τις εντολές τους οι υπουργοί δεν προκάλεσαν οι ίδοι τη ζημία του Δημοσίου. Ηθικοί αυτουργοί ήταν. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη γενική και ομόφωνη ποινική θεωρία, χρόνος τέλεσης της πράξης και αφετηρία της παραγραφής ήταν και ο μεταγενέστερος εκείνος που άλλοι εκτέλεσαν τις αποφάσεις τους, πέρα από το 2007. Ματαιώνονται, έτσι, τα τεχνάσματα της Ν.Δ.; Θα ικανοποιηθεί άραγε το λαϊκό αίτημα της «πάταξης της ατιμωρησίας», όπως είπε η λανθάνουσα γλώσσα ενός τηλεσχολιαστή - ιδίως των υπουργών;

ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΟ. Η σαφής διατύπωση του αναθεωρημένου Συντάγματος και η δηλωμένη πρόθεσή του να μη διώκονται υπουργοί μετά την προθεσμία που ορίζει, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα. Η λύση του θα αφεθεί πιθανότατα στο Δικαστικό Συμβούλιο. Στη νέα κοινοβουλευτική φάση της παρτίδας, πάντως, το ΠΑΣΟΚ έχει δεδομένη υπεροχή...



Δεν υπάρχουν σχόλια: