Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

»Ο καθενας στον ρολο του

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος «E» 13/5

Δεν ανήκω, ως γνωστόν, σ’ αυτούς που αντιμετωπίζουν τους πολιτικούς ως εύκολα εξιλαστήρια θύματα και ως αποκλειστικά υπεύθυνους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκομαι και στην άλλη άκρη και ότι στον καταμερισμό των ευθυνών για τα χάλια μας δεν κατατάσσω τους πολιτικούς στην πρώτη θέση.

Κατά τον ίδιο τρόπο δεν ανήκω σ’ αυτούς που..
προσυπογράφουν δηλώσεις εναντίον του πολιτικού κόσμου όπως οι προχθεσινές του προέδρου του ΣΕΒ, αλλά ούτε και σ’ εκείνους που υιοθετούν αντιδράσεις όπως αυτές που ακούστηκαν από εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου. Απλώς έχω την αξίωση από τους πολιτικούς να κάνουν τη δουλειά τους και από τους επιχειρηματίες να κινούνται μέσα στα όριά τους, έτσι ώστε να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.

Και εξυπακούεται ότι τη μεγαλύτερη απαίτηση την έχω από τους πολιτικούς. Σ’ αυτούς εναπόκειται θεσμικά να κυβερνάνε τη χώρα και δική τους είναι η κύρια ευθύνη αν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Ακόμη κι αν κάποιοι δείχνουν τη διάθεση να εισβάλουν σε χώρους και να διεκδικήσουν ρόλους που δεν τους ανήκουν η ευθύνη είναι πρωτίστως των πολιτικών, γιατί αυτοί με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους τους άφησαν περιθώρια να το κάνουν.

Ακλόνητο παράδειγμα ο Μπερλουσκόνι. Αν έφτασε εκεί που έφτασε, η ευθύνη ανήκει πρωτίστως στους πολιτικούς της Ιταλίας, οι οποίοι έκαναν τα πάντα ώστε ν’ απαξιωθούν στα μάτια του ιταλικού λαού και να του ανοίξουν τον δρόμο για να βρεθεί να «παίζει» ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο. Αν είχαν ανταποκριθεί στοιχειωδώς καλά στα καθήκοντά τους, ο καβαλιέρε θ’ απασχολούσε σήμερα την ιταλική κοινωνία με άλλους τρόπους.

Γι’ αυτό και η απάντηση στους υπαρκτούς ή ανύπαρκτους μιμητές του Μπερλουσκόνι δεν είναι οι αφορισμοί, αλλά η προσπάθεια των πολιτικών να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Οταν αυτό γίνεται, το σύστημα λειτουργεί ομαλά. Οταν ο πολιτικός κόσμος αποδεικνύεται ανεπαρκής, τότε ανοίγουν ορέξεις και εκδηλώνονται διαθέσεις. Κι αυτό είναι κάτι που πάντα συνέβαινε, πάντα θα συμβαίνει και δεν πρόκειται ποτέ και πουθενά ν’ αντιμετωπιστεί με ξορκίσματα και αφορισμούς.

Αυτές τις απλές αλήθειες καλό θα είναι να μην τις ξεχνάνε οι πολιτικοί μας.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια: