Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

»Διακοπες, μια ομορφη ιστορια του 20ου αιωνα που τελειωνει;


http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=44900

Ένα ενδιαφέρον θέμα για τις επ'αμοιβή διακοπές των Ευρωπαίων ετοίμασε ο Χάρης Ξενάριος για τους "Ανταποκριτές". Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, έως τα μέσα του 20ου αιώνα οι διακοπές (εννοώντας τη μετάβαση σε άλλο τόπο από αυτόν της κατοικίας ή της καταγωγής) θεωρούνταν πολυτέλεια και προνόμιο των ανώτερων τάξεων μιας και δεν προβλεπόταν άδεια επ'αμοιβή στους εργαζόμενους. Οι πρώτοι που την κατέκτησαν ήταν οι Γάλλοι το 1936 με τη συμφωνία του Ματινιόν που υπογράφηκε ανάμεσα στους εξεγερμένους τότε εργάτες, την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Σταδιακά κι ιδιαίτερα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...
...η επ'αμοιβή άδεια καθιερώθηκε σε όλη την Ευρώπη και το 1980 έφτασε μέχρι και τις 5 εβδομάδες το χρόνο σε ορισμένες χώρες.
Η εξέλιξη αυτή έφερε την εκρηκτική ανάπτυξη της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας και σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ο αριθμός των αφίξεων τουριστών παγκοσμίως σημείωνε συνεχώς αύξηση εκτός από την τριετία 2001-2003 λόγω της 11ης Σεπτεμβρίου και των πολέμων σε Αφγανιστάν και Ιράκ κι ύστερα το 2009, λόγω του φόβου που προκάλεσαν η χρηματοπιστωτική κρίση και η νέα γρίπη. Αυτά μέχρι τώρα. Γιατί η σχετική έρευνα της eurostat που διενεργήθηκε το χειμώνα, πριν δηλαδή την ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας σε όλη την Ευρώπη, είχε τα εξής ευρήματα που μόνο αισιοδοξία δε φέρνουν: Ήδη το 2009, 31% των Ευρωπαίων δεν έκανε διακοπές και για το 2010 21% των πολιτών στην ΕΕ των 27 δηλώνει με σιγουριά ότι δε θα κάνει. Ακόμα, το 20% των Εσθονών, το 17% των Ελλήνων και το 17% των Βουλγάρων είπαν ότι θα αναγκαστούν να ακυρώσουν τα σχέδια τους για φέτος. Ως εξήγηση δίνεται η εργασιακή ανασφάλεια που έχει καταβάλει τους Ευρωπαίους εξαιτίας της ελαστικοποίησης των όρων εργασίας. Όπως και να'χει, ο κλάδος του τουρισμού (πρέπει να) προετοιμάζεται για να υποστεί μεγάλη μείωση του τζίρου του και κατ'επέκταση οι χώρες που στηρίζονται σε αυτόν να βυθιστούν σε ύφεση. Όπως μάθαμε επίσης από το ρεπορτάζ των "Ανταποκριτών", τον περασμένο μήνα ο αρμόδιος επίτροπος Αντόνιο Τατζάνι δήλωσε πως "ο τρόπος που περνούμε τις διακοπές μας είναι ένας ανυπέρβλητος δείκτης της ποιότητας της ζωής μας", ωστόσο όπως σημειώνει και ο Χάρης Ξενάριος η Ευρώπη πρέπει να κάνει πολλά και διαφορετικά από όσα κάνει μέχρι τώρα ώστε οι διακοπές κι η ποιότητα ζωής μας να μην υποβαθμιστούν σημαντικά, σχεδόν μισό αιώνα αφού οι παππούδες μας ξεκίνησαν να κάνουν διακοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: