Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

»Διχαζει και το ΔΝΤ τους Αντωνη και Ντορα

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ enet.gr

Η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι άλλη μία αιτία για να βρεθούν απέναντι ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη, σε μια στιγμή που είναι διάχυτη η εντύπωση στη Ρηγίλλης ότι πλησιάζει ο χρόνος προσφυγής της κυβέρνησης στον μηχανισμό στήριξης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. από το βήμα του προσυνεδρίου του κόμματος στο Ναύπλιο χαρακτήρισε τη σκληρή γραμμή που επιλέγει κατά του ΔΝΤ «αδιαπραγμάτευτη εθνική στάση για τη Ν.Δ.». «Φοβικοί, ασφαλώς, δεν πρέπει να είμαστε απέναντι σε τίποτε», δήλωσε αφήνοντας αιχμές και για την Ντόρα Μπακογιάννη που είχε ταχθεί κατά της ..διαμονοποίησης του ΔΝΤ. «Μπαμπούλα δεν πρέπει να θεωρούμε κανέναν», συνέχισε. «Ρεαλιστές οφείλουμε να είμαστε! Την αλήθεια οφείλουμε να εξηγούμε στον ελληνικό λαό... Και η αλήθεια είναι ότι όπου πήγε το ΔΝΤ, ο πρώτος και απαράβατος όρος που επέβαλε παντού ήταν η ισοπέδωση μισθών και συντάξεων». Η Ντόρα Μπακογιάννη παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια έθεσε το ερώτημα «αν μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με 7% και οι θυσίες των Ελλήνων να πηγαίνουν στον "Καιάδα" των τοκοχρεολυσίων». «Καταλαβαίνουμε ότι με αυτόν τον τρόπο οι θυσίες των Ελλήνων, όλα όσα πληρώνουν τα μεσαία στρώματα, οι αδύναμοι Ελληνες, οι φτωχοί που πλήττονται, μόλις καλύπτουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων που παίρνουμε;», αναρωτήθηκε. Η ρήξη Σαμαρά-Ντόρας αποφεύχθηκε διότι η πρώην υπουργός ταυτόχρονα παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή από αυτήν που νιώθει κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνας όταν η χώρα του χρειάζεται να χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ». Εθεσε και όρους στην περίπτωση προσφυγής, «να είναι ο μηχανισμός για ένα χρονικό διάστημα και να καταλάβουμε οι Ελληνες ότι δεν μας σώζει, μόνοι μας θα πρέπει να τα καταφέρουμε». Οι υψηλοί τόνοι Σαμαρά κατά του ΔΝΤ στο Ναύπλιο σαφώς είχαν να κάνουν και με το κομματικό ακροατήριο στο οποίο απευθυνόταν. Η συντριπτική πλειονότητα ήταν εκφραστές της λαϊκής Δεξιάς μ' επικεφαλής τον Γιάννη Μανώλη που διαμήνυσε από το βήμα του προσυνεδρίου ότι θα αντιταχθεί στα μέτρα που θα επιβάλει το ΔΝΤ. «Κακώς φεύγεις, Ντόρα, πρέπει να μείνεις να ακούσεις γιατί, βλέπω, το αγαπάς το ΔΝΤ», της είπε την ώρα που εκείνη αποχωρούσε επιδεικτικά από την αίθουσα. Συνέπειες όμως μπορεί να έχει και η κατηγορηματική θέση κατά ΔΝΤ του προέδρου της Ν.Δ.:

1. Με την άρνησή του να παραδεχθεί το αδιέξοδο, κινυνεύει να κατηγορηθεί ότι λειτουργεί μικροκομματικά, ότι σπεύδει να επενδύσει στην κοινωνική αναταραχή, την κλιμάκωση της οποίας φοβάται με την επιβολή νέων μέτρων στον δημόσιο τομέα αλλά και τον ιδωτικό που μπαίνει κι αυτός στο στόχαστρο του ΔΝΤ.

2.Ρισκάρει το χαρτί της υπευθυνότητας και της προσωπικής αξιοπιστίας, δεδομένου ότι φαίνεται να κλείνει τα μάτια στις τεράστιες ευθύνες που είχε και η Ν.Δ. για τον εκτροχιασμό της οικονομίας που οδήγησε στον σημερινό εθνικό εφιάλτη.

korai@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: