Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

»ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΕΘΝΟΣ
Ο πιο καλός ο μαθητής...

Απίστευτο ή όχι, είναι γεγονός: το σεμινάριο του Ρον Χάιφετζ επαναλήφθηκε χθες. Οχι, βέβαια, για τους αμελείς υπουργούς που δεν τον τίμησαν την πρώτη φορά, αλλά για τους γενικούς γραμματείς και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Το «παρών» έδωσε για ακόμη μία φορά ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είδε με χαρά να παρακολουθούν το «μάθημα» και τρία κυβερνητικά στελέχη, που δεν είχαν προλάβει την προηγούμενη φορά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων: ο Δ. Ρέππας, η Ε. Χριστοφιλοπούλου και ο Γ. Μανιάτης.

Επειδή είτε το θέλουν οι αγορές είτε όχι στην.. Ελλάδα μπαίνουμε σιγά σιγά στη θερινή περίοδο, ο πρωθυπουργός ζήτησε χθες από τους υπουργούς του να συντονιστούν με τη Ρ. Βάρτζελη και τον Χρ. Παπουτσή για τα νομοσχέδιά τους. Ο λόγος; Να μην «πέφτουν» το ένα πάνω στο άλλο στα θερινά τμήματα της Βουλής...

«Οχι» στη θητεία
Σε ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου, λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, έχουν επιδοθεί κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και στενότατος συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, Κ. Μαρκόπουλος, απάντησε ουσιαστικά σε εκείνους που ζητούν τη θέσπιση θητείας για τον πρόεδρο. «Δεν είναι», είπε, «ανοιχτό κόμμα αυτό το οποίο έχει θητεία για τον πρόεδρο. Είναι απολύτως κλειστό. Ο πρόεδρος ο οποίος εκλέγεται, καταρχήν δοκιμάζεται στο κατεξοχήν έργο το οποίο έχει να κάνει για ένα κόμμα εξουσίας, που είναι η αναμέτρηση στις εκλογές. Το συνέδριο με τα νέα δεδομένα του κόμματος θα γίνεται κάθε δύο χρόνια. Οι επόμενες εκλογές είναι μετά από 3,5 χρόνια». Ουσιαστικά η τοποθέτησή του αυτή αποτελεί απάντηση σε στελέχη όπως η Ντ. Μπακογιάννη και ο Α. Σπηλιωτόπουλος που έχουν ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της καθιέρωσης -με καταστατική διάταξη- θητείας για τον πρόεδρο.

«Βλέπουν» υποκίνηση
Κάποιοι δήμαρχοι της Αττικής θεώρησαν ικανοποιητική τη χθεσινή απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, ο οποίος δήλωσε ότι θα καταβληθούν στο ακέραιο τα κονδύλια που έχουν συμφωνηθεί με τους ΟΤΑ, κοινοποιώντας παράλληλα σχετική επιστολή του υπουργού Οικονομικών. Ετσι αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση εργαζομένων και αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πλατεία Κλαυθμώνος, σε αντίθεση με την ηγεσία της ΤΕΔΚΝΑ (πρόσκειται στη ΝΔ) που επιμένει στη συμμετοχή της. Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι αφού εξέλιπαν οι λόγοι της κινητοποίησης, θα έπρεπε να ανασταλεί. Διαφορετικά, λένε, είναι λογικό να θεωρήσει κανείς ότι υποκινείται από τη ΝΔ, η οποία, παρεμπιπτόντως, διοργάνωσε χθες συνδιάσκεψη των αυτοδιοικητικών στελεχών της στην Αθήνα.


Παρότι είναι γνωστή η συμπάθεια του πρωθυπουργού προς την υπουργό Υγείας, μαθαίνουμε ότι τελευταία τα πράγματα έχουν αλλάξει. Στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου φθάνουν συχνά μηνύματα για τους αργούς ρυθμούς της Μαριλίζας, την ίδια στιγμή που «τρέχουν» ασταμάτητα τα ελλείμματα στα νοσοκομεία.

Η ατυχία της υπουργού είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει από πρώτο χέρι ενημέρωση για τα θέματα της υγείας από τον ειδικό σύμβουλό του Ηλία Μόσιαλο. Με αποτέλεσμα να μην τον πείθουν οι καθημερινές εμφανίσεις της Μαριλίζας στα «πρωινάδικα», αλλά τα χαρτιά που πηγαίνουν στο γραφείο του...
ο Κοριός

Χύθηκε νερό; Γούρι!
Μπορεί τα spreads να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αλλά στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο το κλίμα ήταν χαλαρό. Οταν, μάλιστα, κάποια στιγμή η Λ. Κατσέλη έχυσε ένα ποτήρι με νερό, ο Γ. Παπανδρέου της είπε «γούρι γούρι για την ανάπτυξη!». Σκεφτείτε να έχυνε και τον... καφέ της, λότο θα παίζανε στην κυβέρνηση!
Γ.Α.

Συμπτώσεις
Σε αναγκαστική... απόξεση οδηγεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το καρτέλ των μαιευτηρίων, καθώς με δικολαβικά τερτίπια προσπαθεί να επιβάλει τετελεσμένα, αφαιρώντας κάθε δυνατότητα ανταγωνισμού που έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών. Κατά σύμπτωση, και το σκάνδαλο Βατοπεδίου στηρίχτηκε σε ανίσχυρες αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ορθώς το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τότε ως στημένο κόλπο...
Δ.Β.

Λέξη για την ταμπακέρα
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος ξεχνάει την παροιμία ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Ενώ οι αποκαλύψεις γύρω από το οικονομικό σκάνδαλο στον δήμο έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, ο ίδιος αρνείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να δώσει εντολή στις υπηρεσίες του να αποκαλύψουν πόσα χρήματα έκαναν φτερά από τα ταμεία του δήμου και ποιοι ευθύνονται. Με αφορμή μία επιμέρους πληροφορία που δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα, για προβληματική αγορά λογισμικού και δεν επιβεβαιώνεται, ο δήμαρχος επιχείρησε χθες να εκμεταλλευτεί το γεγονός και σε συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι η... συνωμοσία αποκαλύφθηκε, η συκοφαντία κατέρρευσε και η πλεκτάνη φανερώθηκε. Ομως για την ταμπακέρα, δηλαδή για την ουσία του μεγάλου σκανδάλου της υπεξαίρεσης των δεκάδων εκατ. ευρώ, δεν λέει τίποτε...
Χ.Τ

Παράλυση
Διήμερη απεργία έχει εξαγγείλει από σήμερα η Eνωση Διπλωματικών Υπαλλήλων. Οι διπλωμάτες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με αφορμή την αθέτηση των υποσχέσεων που τους είχαν δοθεί ότι δεν θα φορολογηθεί η αποζημίωση αλλοδαπής. Τελικά, η αποζημίωση και περικόπτεται και φορολογείται σαν εισόδημα και οι συνέπειες, φυσικά, δεν θα είναι μόνο η τωρινή απεργία, αλλά η παράλυση της διπλωματικής εκπροσώπησης της χώρας.
Ν.Μ.

Πιέσεις
Εντείνονται οι πιέσεις προς τον Αντ. Σαμαρά να ανακοινώσει πριν από το συνέδριο τους υποψηφίους που θα υποστηρίξει η ΝΔ στους τρεις μεγάλους δήμους. Στελέχη της Ρηγίλλης θεωρούν ότι το τοπίο πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τότε, προκειμένου αφενός να υπάρξει χρόνος για εκείνους που θα «τρέξουν» και αφετέρου να μη μετατραπεί το συνέδριο σε αρένα, εξαιτίας των επιθυμιών διάφορων πολιτικών να διεκδικήσεων το χρίσμα.
ΣΑΡ.

ΠΑΡΕΝΘΕΤΑ

Δεν ξέρω αν διάβασαν και κυρίως αν κατάλαβαν τη συνέντευξη Νταβούτογλου (σ.σ. στο «Βήμα») οι σύγχρονοι διαμορφωτές της εξωτερικής μας πολιτικής. Προσωπικά, βρήκα ιδιαίτερα κομψές τις διατυπώσεις για τις «υπερβολές» των ελληνικών ΜΜΕ σχετικά με την πρόσφατη κρουαζιέρα της τουρκικής κορβέτας στο Σούνιο. Είναι αυτό που λέμε διαπραγμάτευση από... μηδενική βάση.

Απολύτως... φοροεισπρακτικό το μέτρο για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων και άλλων «αυθαίρετων» κατασκευών, στα κατά τα άλλα... νόμιμα οικοδομήματα που καλούνται τώρα να πληρώσουν «πράσινο τέλος» ώστε να αποκτήσουν ασυλία... μιάμισης γενιάς. Απλώς, η Τίνα το έκανε πιο έξυπνα από τον Σουφλιά. Η ρύθμιση δεν αναμένεται να «σκοντάψει» στο Συμβούλιο Επικρατείας...
ο Παρένθετος

ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ
Πέρασαν 22 ημέρες από τον θάνατο του βρέφους στην Κοζάνη, αλλά η κατεπείγουσα ΕΔΕ που διέταξε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου δεν ξεκίνησε ακόμη. Οι αρμόδιοι της 2ης και της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας δεν προχωρούν επειδή... δεν τα έχουν βρει ακόμη στις αρμοδιότητες!
Χ.Τ

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την παράσταση έκλεψαν τα... λατινικά του Ευ. Βενιζέλου, που εντυπωσίασαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, ο οποίος έσπευσε να του δώσει συγχαρητήρια. «Κι εσύ λατινικά τα λες, Θόδωρε», του απάντησε ο Ευ. Βενιζέλος.
Γ.Α.



Δεν υπάρχουν σχόλια: