Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

»[ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ]

Ζυγωµατικά
Του Δηµήτρη Μητρόπουλου ΝΕΑ

ΕΔΩ ΚΑΙ µια πενταετία, ο Τουρισµός ήταν το χαρτοφυλάκιο πολυτελείας της κυβέρνησης. Φαίνεται και από τους απλήρωτους λογαριασµούς που άφησαν εκεί ο Αρης Σπηλιωτόπουλος και ο Κώστας Μαρκόπουλος. Πολιτικά, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος το πλήρωσαν. Ο µεν Αρης µε βατήρα τον Τουρισµό επανεκτοξεύτηκε στο πολιτικό στερέωµα της Ν.Δ. Ο δε Μαρκόπουλος βρέθηκε στον αφρό και από εκεί, κατά απίστευτο τρόπο, στο πλευρό του Σαµαρά.
ΟΠΩΣ ΣΕ όλα τα άλλα, έτσι και για τον Τουρισµό, ο τρόπος σκέψης του.. Γιώργου Παπανδρέου και των ανθρώπων του ήταν διαφορετικός. Ο Τουρισµός συνενώθηκε µε τον Πολιτισµό και την ΕΡΤ ώστε να δώσει και αναπτυξιακή διάσταση στο υπερ-χαρτοφυλάκιο του Παύλου Γερουλάνου. Την Αντζελα Γκερέκου την προόριζαν για υφυπουργό Αθλητισµού, υπολόγισαν όµως χωρίς το καλλιτεχνικό ταµπεραµέντο της. Στο θέατρο παίρνεις αυτό που θέλεις, δεν περιµένεις να σου το δώσουν. Ετσι, λίγο η γκρίνια, λίγο η έµµεση απειλή ότι θα µπορούσε κι άλλα πράγµατα να κάνει - δηλαδή να τα παρατήσει - είχαν ως αποτέλεσµα να αναλάβει η Γκερέκου τον ΕΟΤ και να µη χρειαστεί να πατήσει τη γόβα της σε κανένα γήπεδο. Αντιθέτως, βρέθηκε να ταξιδεύει στις µεγάλες τουριστικές εκθέσεις σε ξένες χώρες και να ασχολείται µε τη διαφηµιστική καµπάνια της Ελλάδας στο εξωτερικό.
ΦΥΣΙΚΑ, ΤΙΠΟΤΕ δεν είναι όπως ήταν. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να εκπροσωπείς µια χώρα που δυσφηµείται καθηµερινά στον διεθνή Τύπο. Ή να προσπαθείς να κάνεις πολιτική εικόνας, βρίσκοντας παντού απλήρωτουςλογαριασµούς από καταχωρήσεις προηγούµενων ετών. Πολύ πριν αρχίσει να γίνεται λόγος για χρεοκοπία της Ελλάδας λόγω δηµοσιονοµικής εκτροπής, η χώρα µας ήταν γνωστή στα ξένα ΜΜΕ ως ο πρώτος κακοπληρωτής σε θέµατα τουριστικών διαφηµίσεων.
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ, ΤΟ φλερτ της χώρας µε το ΔΝΤ δηλώνει ότι το να είσαι υφυπουργός Τουρισµού δεν σηµαίνει ότι τεστάρεις προσωπικά τις πισίνες των καλών ξενοδοχείων, όπως συνέβαινε επί κυβέρνησης Καραµανλή. Η Αντζελα βγαίνει µπροστά στο θέµα του καµποτάζ. Το αν και πώς θα δένουν τα ξένα κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά λιµάνια αποτελεί θέµα τριβής εδώ και χρόνια. Καµία κυβέρνη ση δεν το ακούµπησε. Το ότι βρέθηκε η Γκερέκου µπροστάρισσα στο θέµα αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν υπήρχε άλλος να το κάνει. Τόσοι και τόσες ασχολούνται µε τη ναυτιλία στην κυβέρνηση Παπανδρέου, κρίνοντας από το εξάµηνο µαλλιοτράβηγµα για τη µοιρασιά του χαρτοφυλακίου αυτού. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Γκερέκου δείχνει πώς αλλάζει η πολιτική τους ανθρώπους, αλλά και πόσο έχει αλλάξει η πολιτική στην Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: