Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

8 Απρ Ελευθεροτυπία

Σιγή ασυρμάτου...
Οσοι περίμεναν ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα γινόταν εκτεταμένη συζήτηση (έστω όχι με ανοικτές τις κάμερες, στο πλαίσιο της «ανοικτής διακυβέρνησης») για όσα έγιναν προχθές με τις φήμες, την εκτόξευση των spreads και την αναζήτηση του «δράστη», που μίλησε στη γερμανική ιστοσελίδα, έμειναν με την αναμονή.
Και ευτυχώς, εδώ που τα λέμε. Τι να έκαναν, δηλαδή, οι υπουργοί; Τους ντετέκτιβ και να άρχιζε ο καθένας να λέει το μακρύ του και το κοντό του για το ποιος είναι το «βαθύ λαρύγγι», που μίλησε στη ..
γερμανική ιστοσελίδα; Αλλωστε, είχαν πάρει νωρίτερα το μήνυμα, ότι το θέμα πρέπει να λήξει αμέσως. Σιγή ασυρμάτου, λοιπόν. Είπε ό,τι είχε να πει ο Γιώργος Παπανδρέου -και ήταν, κατά κάποιον τρόπο, αυτοκριτικός για την πολυλογία που επικρατεί στην κυβέρνησή του- και ουδείς άλλος. «Δηλαδή, δεν ρώτησε κανείς ποιος είναι το "βαθύ λαρύγγι";», ρωτήσαμε μέλος του υπουργικού συμβουλίου. «Αστειεύεσαι; Δεν είδες τι πάθαμε με αυτήν την ιστορία; Κανείς δεν θέλει να συνεχιστεί». Ετσι, έμειναν με την απορία, αφού η συζήτηση πέρασε στα τετραγωνικά και τα πρόστιμα των ημιυπαίθριων χώρων...

Γ.ΚΑΡ. 8 Απρ Ελευθεροτυπία

Το τζαμί
Εδώ τζαμί, εκεί τζαμί, πού είναι επιτέλους το τζαμί;
Κάπως έτσι, με τον παραδοσιακό «παπατζίδικο» τρόπο, φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται ακόμη το φλέγον ζήτημα της ανέγερσης ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, όπου ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι. Το σχέδιο συμφωνίας του Δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Παιδείας από το 2009 προβλέπει ανέγερση του τζαμιού στον Βοτανικό, σε έκταση που θα παραχωρήσει το Πολεμικό Ναυτικό. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος διευκρινίζει στην «Ε» ότι είναι πρόθυμος να υλοποιήσει τη σύμβαση, θέτοντας όμως στο τραπέζι και την ιδέα να παραχωρηθεί το σύνολο της έκτασης που διαθέτει εκεί το Ναυτικό και όχι μόνο το μεσαίο κομμάτι των 17 στρεμμάτων. Αρκεί, βέβαια, να εξασφαλιστεί η μετεγκατάσταση του συνόλου των δραστηριοτήτων του Ναυτικού. Μόνο που αυτό θα απαιτήσει είτε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, πλέον των δυόμισι εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί, είτε μια μορφή ανταλλαγής δημοσίων εκτάσεων, μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Ο κ. Βενιζέλος προσθέτει ότι υπάρχει και εναλλακτική πρόταση - να παραχωρηθεί, τελικά, για ανέγερση του τζαμιού ένα άλλο κομμάτι της επίμαχης έκτασης, με το ερείπιο που υπάρχει εκεί και όχι το μεσαίο τμήμα των εγκαταστάσεων. Οπως και να 'χει, το επείγον είναι να λυθεί το θέμα, όχι να παίζουν επ' αόριστον οι υπηρεσίες την κολοκυθιά...

ΧΡΗ.ΖΕ. 8 Απρ Ελευθεροτυπία

Διχασμός
«Ελάτε όλοι μαζί να κατέβουμε με κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές του Νοεμβρίου», είχε πει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στους γραμματείς του ΠΑΣΟΚ στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Χρήστο Παπαστεργίου και Παντελή Κουκουλεκίδη, πριν από λίγο καιρό.
Τώρα έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με την οποία του πλέκει το εγκώμιο και ζητάει προσωπική συνάντηση για να συζητήσουν προβλήματα της περιοχής.

Δεν ξέρουμε τι άλλο θα σκαρφιστεί ο νομάρχης Θεσσαλονίκης γα να πλησιάσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αφού από τα δεξιά και δεξιότερα νιώθει καλυμμένος, έχοντας προνομιακή σχέση με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, αλλά ο άσπονδος φίλος του Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είναι σε άλλο μήκος κύματος. Καθημερινά στρέφει τα πυρά του εναντίον της κυβέρνησης, είτε για το σχέδιο «Καλλικράτης» είτε για την καθυστέρηση παράδοσης του νέου δημαρχείου.

Οι διαδρομές τους είναι αποκλίνουσες.

Ν.Ρ. 8 Απρ Ελευθεροτυπία

Λεφτά γιοκ
Το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ ανακοινώνουν σήμερα τρία νέα προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης.
Μεταξύ άλλων θα επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές για τέσσερα χρόνια και θα δίνονται κίνητρα σε γυναίκες και ανέργους για να ανοίξουν δικές τους δουλειές.

Τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για 69.000 νέες θέσεις εργασίας εν μέσω ύφεσης στην αγορά, περικοπής στο διαθέσιμο εισόδημα και φοροεπιδρομής για τον έλεγχο των δημοσίων ελλειμμάτων. Οπότε γεννάται το ερώτημα: ποιος θα προσλάβει μέσα σε αυτό το κλίμα, όταν λείπουν οι αναπτυξιακές δράσεις;

Εντάξει, δεν υπάρχουν κρατικοί πόροι για τη χρηματοδότηση δικτύων και έργων υποδομής. Τα κοινοτικά χρήματα, όμως, απουσιάζουν.

Μγς 8 Απρ Ελευθεροτυπία

Το χρέος
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα δώσουν το «παρών» την Κυριακή στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 188 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας το 1822, όταν γυναίκες έπεσαν με τα παιδιά τους στον γκρεμό του ποταμού Αράπιτσα για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.
Ο δήμαρχος Τάσος Καραμπατζός θα προσφέρει μια προτομή του Αριστοτέλη στον Βενιζέλο και την εικόνα του Οσίου Θεοφάνους στον Ιερώνυμο. Στον Αρχιεπίσκοπο θα υπενθυμίσει κι ένα χρέος του προκατόχου του. Το 2000 ο Χριστόδουλος είχε παραστεί στις αντίστοιχες εκδηλώσεις και είχε θεμελιώσει έναν βρεφονηπιακό σταθμό της Εκκλησίας, ο οποίος όμως δεν ολοκληρώθηκε ακόμα και παραμένει γιαπί.

Αν και πέρασαν δέκα χρόνια, οι Ναουσαίοι δεν τον ξέχασαν και ζητούν την αποπεράτωσή του. Τώρα, πριν αρχίσουν να τρέχουν οι νέοι φόροι για την Εκκλησία.

Ν.Ρ. 8 Απρ Ελευθεροτυπία

Οι ίδιοι τα έλεγαν...
Είναι απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τον πολυλογά ή το «βαθύ λαρύγγι», που μίλησε στους ξένους για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τον μηχανισμό δανειακής στήριξης, όταν η ίδια όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αυτήν την προοπτική περιέγραφε.
Τη Μεγάλη Τρίτη ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η συζήτηση για έναν πιο αποτελεσματικό μηχανισμό στήριξης θα ανοίξει στην ομάδα εργασίας που θα συστήσει ο πρόεδρος της Ε.Ε. Βαν Ρομπάι και εκεί η Ελλάδα θα συμμετάσχει με πρόταση. Η «Ε» την επομένη ανέδειξε τη δήλωση αυτή του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση δεν διέψευσε. Τη Μεγάλη Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τη συμφωνία. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συζήτηση με δημοσιογράφους, έλεγε ότι οι αγορές δεν ανταποκρίνονται ακόμη, γιατί η συμφωνία δεν είναι σαφής. Ολα αυτά αναδείχθηκαν με πρωτοσέλιδο θέμα από την «Ε», αλλά και πάλι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε διάψευση. Μέχρι που αναδείχθηκε προχθές από την ανώνυμη «κυβερνητική πηγή» σε ένα διεθνές μέσον ενημέρωσης.

Π.ΣΩΚ. 8 Απρ Ελευθεροτυπία

Το γνήσιο «βαθύ λαρύγγι»...
Εδωσε και πήρε ο χαρακτηρισμός «βαθύ λαρύγγι» για τον ανώνυμο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος φέρεται ότι μίλησε σε γερμανική ιστοσελίδα και με όσα είπε προκάλεσε την άνοδο των spreads.
Υπερβολές. Η έκφραση «βαθύ λαρύγγι» καθιερώθηκε το 1972, όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Τότε κάποιος βαθύς γνώστης του σκανδάλου τα είπε όλα στους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» Γούντγουορντ και Μπερνστάιν, προκαλώντας σάλο και οδηγώντας σε πτώση τον τότε πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον. Εκείνο το «βαθύ λαρύγγι» έμεινε άγνωστο για 30 ολόκληρα χρόνια. Αποκαλύφθηκε λίγο πριν πεθάνει ότι ήταν ο υποδιευθυντής του FBI Μαρκ Φελτ. Σε σύγκριση με τις τότε αποκαλύψεις, όσα φέρεται να είπε το δικό μας «βαθύ λαρύγγι» σήμερα είναι ψιλή βροχή. Και είναι μάλλον... ιεροσυλία να χρησιμοποιούμε ακόμη και τις λέξεις αυτές.

Γ.ΚΑΡ. 8 Απρ Ελευθεροτυπία

Θέλουν ξανά τα δανεικά
Πριν από λίγους μήνες οι τράπεζες βιάζονταν να επιστρέψουν τα δανεικά και τις εγγυήσεις του Δημοσίου, προκειμένου να φύγουν οι κυβερνητικοί επίτροποι και τα golden boys να πάρουν τα υψηλά μπόνους.
Τώρα το πρόβλημα δανεισμού του Δημοσίου έχει μετατραπεί και σε αδιέξοδο ρευστότητας για τις ίδιες. Και αυτό παρά την απόφαση Τρισέ να δέχεται η ΕΚΤ, ως εγγύηση, τα χαμηλόβαθμα ελληνικά ομόλογα και να δανείζονται έτσι οι τράπεζες με φθηνά κεφάλαια από τη Φρανκφούρτη. Ετσι, οι τράπεζες αναζητούν και πάλι στην κρατική ομπρέλα. Η κίνηση μπορεί να αποσκοπεί στο να μη δοθούν φέτος μερίσματα και να αντιμετωπιστούν έτσι τα προβλήματα από τα δάνεια σε στάση (επισφάλειες). Πόσω μάλιστα όταν τα μερίσματα των μετοχών θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα έως και 40 ή 45%. Ομως, όλο αυτό το πήγαινε-έλα αποκαλύπτει το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος. Οχι μόνο του Δημοσίου, αλλά και των αιμοδοτών του συστήματος.

Μγς 8 Απρ Ελευθεροτυπία

!
Διά της εις άτοπον απαγωγής προκύπτει ότι, αν για κάποιες μέρες δεν κάνει δήλωση κανείς κυβερνητικός αξιωματούχος, τότε θα πέσουν τα σπρεντ.
Μούγγα.

Ν.Ρ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: