Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

»Εκκλησεις για προσφυγη

«E» 23/4

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ώστε να τελειώσει η περίοδος αβεβαιότητας ζήτησαν χθες ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί. Την ώρα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, τρικυμία επικρατούσε στις αγορές.
Σε περιδίνηση βρίσκεται η κυβέρνηση για την ημερομηνία προσφυγής στον χρηματοδοτικό μηχανισμό Ευρωπαϊκή Ενωση - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί ζήτησαν από τον πρωθυπουργό και τον.. υπουργό Οικονομικών να υποβληθεί το αίτημα, ώστε να σταματήσει η περίοδος της αβεβαιότητας.

Την ώρα της συνεδρίασης μας υποβάθμιζε η Moody’s, τα spreads ξεπερνούσαν τις 600 μονάδες βάσης, το χρηματιστήριο έπεφτε 4% και η Eurostat αναθεωρούσε το έλλειμμα του 2009 στο 13,6%.

Το σκηνικό είναι εκρηκτικό, αλλά το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός επέμειναν πως πρώτα θα πρέπει να διευκρινιστεί και η τελευταία λεπτομέρεια.

Ο Γ. Παπανδρέου, κλείνοντας τη συνεδρίαση, είπε ότι αυτό θα γίνει μετά τις περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία, στις 9 Μαΐου, και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με βάση το δεδομένο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 9 δισ. ευρώ στις 19 Μαΐου.

Κάθε ημέρα που περνά, όμως, οι αρνητικές εξελίξεις επιβαρύνουν το οικονομικό κλίμα και ρίχνουν τη χώρα όλο και πιο βαθιά στην ύφεση. Γι’ αυτό μετά τη συνεδρίαση κυβερνητικά στελέχη ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να κινηθεί αιφνιδιαστικά τις ερχόμενες ημέρες.

Αυτά τα στελέχη έμειναν με την αίσθηση πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, αλλά κανείς δεν μπορεί να δεσμευτεί σε αυτό.

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε ένα πινγκ πονγκ του υπουργού Οικονομικών και των υπόλοιπων υπουργών που προσπαθούσαν να μάθουν τι μας ζητεί ο μηχανισμός, καθώς η λέξη ΔΝΤ τέθηκε... εκτός της επίσημης κυβερνητικής διαλέκτου.


Ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως τα πρώτα λεφτά θα έρθουν από την Ευρώπη, ώστε η κυβέρνηση να έχει επιχειρήματα πως πρόκειται για ευρωπαϊκή κίνηση. Κατόπιν εξαντλητικής συζήτησης και διευκρινίσεων επί διευκρινίσεων κατέστησαν σαφή τα εξής:

Πρώτον, έκτακτα μέτρα το 2010 θα ληφθούν μόνο αν υπάρξει απόκλιση από κάποιο στόχο.

Δεύτερον, ο μηχανισμός, δηλαδή το ΔΝΤ σύμφωνα με τη... «δημοτική», ζητεί αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας για τα έτη 2011, 2012 και 2013!

Τρίτον, ο μηχανισμός ζητεί ευέλικτες μορφές εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό μπορεί να σημαίνει από πάγωμα μισθών μέχρι απελευθέρωση των απολύσεων! Ακόμη και περικοπές επιδομάτων, στη βάση τοπικών συμφώνων απασχόλησης!

Τέταρτον, ο μηχανισμός θέλει αύξηση των ορίων ηλικίας, αλλά η κυβέρνηση συζητά μόνο να φέρει πιο κοντά από το 2018 το νέο ασφαλιστικό σύστημα.

«Αν τους αφήσουμε, αυτοί θα μας πάρουν τα παντελόνια», διαπίστωσε έντρομος υπουργός, με αποτέλεσμα όλοι να ζητήσουν να διευκρινιστούν από τώρα τα επιπλέον μέτρα, ώστε να προστατευτούν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και να ξεφύγει η χώρα από την ύφεση.

«Πάρτε μια απόφαση, δεν μπορούμε να σερνόμαστε», είπε στους οικονομικούς υπουργούς συνάδελφός τους. Πρώτος τον λόγο πήρε ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος επισήμανε σε όλους ότι θα πρέπει να σταματήσουν να κωλυσιεργούν, γιατί αλλιώς το Πρόγραμμα Σταθερότητας κινδυνεύει.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης στάθηκε στον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων αν η αναταραχή περάσει και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε μέτρα ελέγχου του πληθωρισμού. «Θα ενισχύσουμε τους μηχανισμούς», δεσμεύτηκε η Λ. Κατσέλη.

Η Αν. Διαμαντοπούλου πρότεινε στον Γ. Παπανδρέου να προκαλέσει τον Αν. Σαμαρά να αναλάβει τις ευθύνες του κόμματός του στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης. Κάποιοι νόμισαν πως πρότεινε τηλεοπτικό debate, εκτίμηση που δεν επιβεβαιωνόταν από τους συνεργάτες της.

Υπέρ της άμεσης προσφυγής τάχθηκαν ο Θ. Πάγκαλος, ο Ευ. Βενιζέλος, η Λ. Κατσέλη, ο Γ. Ραγκούσης, η Αν. Διαμαντοπούλου, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Αν. Λοβέρδος, η Κ. Μπατζελή και ο Π. Μπεγλίτης, ζητώντας, όμως, να διασφαλιστεί ότι ο δανεισμός θα είναι επαρκής για την ερχόμενη τριετία.


Ο διάλογος

Ο Χ. Καστανίδης ρώτησε αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές και έλαβε ως απάντηση ότι «εδώ που βρισκόμαστε όλα τα συζητάμε». «Eδώ που φτάσαμε δεν είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε, δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός.


Ανάγκη οι μεγάλες αλλαγές για τη χώρα
Μηνύματα από τον Γιώργο


Ο Γ. Παπανδρέου τούς άκουσε όλους προσεκτικά, οπότε τώρα τα χέρια του είναι ελεύθερα. Σήμερα θα βρίσκεται σε Ρόδο και Καστελόριζο, προκειμένου να δείξει ότι βρίσκεται δίπλα στους πολίτες.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του θέλει να περάσει δύο μηνύματα: πρώτον, να γίνει σαφές ότι ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην οικονομία η χώρα έχει ανάγκη τις μεγάλες αλλαγές και, δεύτερον, ότι ενδιαφέρει πάρα πολύ η συμμετοχή του κόσμου, ιδιαίτερα στο σκέλος της ανάπτυξης.

«Χρέος είναι να πάρουμε κάθε απόφαση που αποτρέπει τα χειρότερα για τους Ελληνες, κάθε απόφαση που δίνει λύσεις σε προβλήματα, που για δεκαετίες προτιμούσαμε να μην αγγίζουμε, κάθε απόφαση που εντέλει υπηρετεί το εθνικό συμφέρον», ξεκαθάρισε χθες στους υπουργούς του. Με αφορμή την αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat τόνισε:

Πρώτον, ότι αυτές οι εκτιμήσεις δεν αλλάζουν τον στόχο που έχουμε θέσει για το 2010 στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μείωση του ελλείμματος φέτος κατά 4%. Και αυτό γιατί έχουμε ήδη πάρει δύσκολες αποφάσεις που υπερκαλύπτουν αυτόν τον στόχο.

Το δεύτερο που θέλω να σημειώσω είναι ότι τώρα πρέπει να δούμε πού θα κρυφτούν οι «γνωστοί ύποπτοι». Εκείνοι που υποστήριζαν ότι το έλλειμμα του 2009 είναι μονοψήφιο, 6% έλεγαν, το πολύ 9%, και ότι η κυβέρνησή μας το «φούσκωσε».

«Αυτό που συνέβη από το 2004 έως το 2009 ήταν για τη χώρα έγκλημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, «όχι μόνο μας υποχρεώνει σήμερα να δώσουμε μια άνευ προηγουμένου μάχη για την οικονομία, αλλά και γιατί πρέπει να αναστρέψουμε τη δυσπιστία, την απογοήτευση, την απόσταση που νιώθουν οι πολίτες για το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας».

Ζήτησε από τους υπουργούς του να είναι ειλικρινείς και προσέθεσε: «Αρκετά πια ο φόβος και ο πανικός. Και αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη να μπούμε όλοι επί τω έργω. Αναλάβαμε την ευθύνη του έργου για τη σωτηρία της χώρας, για το μέλλον των Ελλήνων». Εθεσε, έτσι, τους πάντες ενώπιον των ευθυνών τους.

«Γι’ αυτό θέλω να σας επισημάνω για ακόμη μία φορά ότι όσα ανακοινώνουμε και όσα περιλαμβάνονται στο ΠΣΑΑ πρέπει να υλοποιούνται άμεσα και χωρίς ούτε μία ημέρα απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει για κάθε απόφασή μας», διεμήνυσε.



Γιάννης Αντύπας


Δεν υπάρχουν σχόλια: