Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

19 Απρ Ελευθεροτυπία

Λένε και ξελένε...
Αυτή η κυβέρνηση θα πάθει μεγάλη ζημιά από τις ίδιες τις δηλώσεις των στελεχών της, οι οποίες δεν σταματούν, παρά την πρόσφατη προτροπή του πρωθυπουργού.
Αυτή τη φορά, βέβαια, οι δηλώσεις έγιναν για εσωτερική κατανάλωση και κατά τούτο δεν επιβαρύνεται το διεθνές οικονομικό πρόβλημα της χώρας.Οι συνέπειες θα είναι εσωτερικές, διότι οι ψηφοφόροι αργότερα θα θυμούνται τι έλεγαν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί και θα τους τα χρεώνουν. Στο επίκεντρο, φυσικά, η προσφυγή ή μη στο ....Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οταν ανέκυψε για πρώτη φορά το θέμα αυτό, η κυβέρνηση είχε διχαστεί. Αλλοι υπουργοί τάσσονταν υπέρ και σχεδόν στοιχημάτιζαν ότι η προσφυγή θα γινόταν και άλλοι ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ευνοϊκά διακείμενος και είχε δηλώσει αρκετές φορές ότι, αν προσφεύγαμε, το Ταμείο δεν θα μας επέβαλλε πρόσθετα μέτρα. Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος ήταν στην αρχή αντίθετος. Στις 21 Φεβρουαρίου είχε δηλώσει: «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο (σ.σ.: προσφυγή) και δεν θα το κάνουμε». Στη συνέχεια οι όροι αντεστράφησαν. Συνεκτιμώντας, προφανώς, το κόστος, ο πρωθυπουργός τρενάρει την απόφαση, λέγοντας μόλις χθες στο περιοδικό «Νιούσγουικ» ότι μπορεί και να την αφήσουμε για αργότερα. Αντίθετα, ο Πάγκαλος, εκτιμώντας ότι η προσφυγή είναι προ των πυλών, έσπευσε να...απο-δαιμονοποιήσει το ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δίνει δάνεια με μικρότερο επιτόκιο και δεν θα μας ζητήσει επιπλέον μέτρα από αυτά που μας έχει επιβάλει ήδη η Ευρωπαϊκή Ενωση. Τι να πρωτοπιστέψουμε; Μάλλον τον σύντροφο (σοσιαλιστής γαρ) Στρος-Καν, που μας είπε πρόσφατα, ευγενικά, τι θα πάθουμε, αν καλέσουμε το Ταμείο του. Αλλά, αν μπορούμε, ας κάνουμε αλλιώς...

Γ.ΚΑΡ. 19 Απρ Ελευθεροτυπία

Σκόνη... ανίερη!
Πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο απηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο Χρυσόστομος επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου επρόκειτο να φτάσει στην Πόλη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής προερχόμενος από τις Βρυξέλλες. Εγκλωβίστηκε, όμως, στις Βρυξέλλες, όπως και χιλιάδες άλλοι επιβάτες αεροσκαφών, από το γιγαντιαίο σύννεφο ηφαιστειακής στάχτης της Ισλανδίας. Για να φτάσει έγκαιρα στο «ραντεβού» του για το χθεσινό πρωινό συλλείτουργο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη αναγκάστηκε να πάει οδικώς από τις Βρυξέλλες στη Ρώμη και στη συνέχεια με ιδιωτικό αεροσκάφος στην Πόλη. Από το αεροδρόμιο πήγε κατευθείαν για τη Θεία Λειτουργία. Μετά από αυτό, είναι σίγουρο ότι ο Πατριάρχης θα περιμένει να καθήσει η στάχτη από το σύννεφο του ηφαιστείου και μετά να προγραμματίσει το ταξίδι του στην Κύπρο.

Θ.ΤΣ. 19 Απρ Ελευθεροτυπία

Δύο κόσμοι
Μπορεί να αποφεύχθηκε η ρήξη ανάμεσα στον Σαμαρά και την Μπακογιάννη στο Ναύπλιο, αλλά η απουσία της χημείας είναι έκδηλη, όπως και η ύπαρξη έντονης καχυποψίας.
Η Ντόρα απέφυγε να χειροκροτήσει τον αρχηγό όταν μιλούσε. Το ίδιο και η στενή της φίλη, βουλευτής Ελσα Παπαδημητρίου. Αντίθετα, η Φωτεινή Πιπιλή, που είναι «σαμαρική», σηκωνόταν κάθε λίγο και λιγάκι για να χειροκροτήσει. Οταν, όμως, ανέβηκε στο βήμα, η πρώην υπουργός αντάλλαξε χειραψία με τον Α. Σαμαρά, που καθόταν στο πάνελ. Σε δυο-τρία σημεία είπε μάλιστα «συμφωνώ με τον πρόεδρο» (στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κ.λπ.). Αμέσως μετά, ενώ ήταν να μιλήσει ο Μ. Χαρακόπουλος, ο λόγος δόθηκε στον Γιάννη Μανώλη, προφανώς για να της απαντήσει. Εκείνη επιδεικτικά σηκώθηκε να φύγει. «Τι, θα καθόταν να ακούσει τον υβριστή της;», έλεγαν πολιτικοί της φίλοι. «Κακώς φεύγεις τώρα, έπρεπε να καθήσεις να ακούσεις για το ΔΝΤ, που βλέπω ότι το αγαπάς», είπε ο Μανώλης από μικροφώνου. Λίγο αργότερα έφυγε και η Ελσα Παπαδημητρίου, η οποία μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη, τον εξ απορρήτων της Δ. Ζαφειριάδη και στελέχη της Κ.Ε. της Ν.Δ. που τη στηρίζουν έφαγαν σε ταβέρνα της περιοχής.

Παράλληλοι δρόμοι!

ΧΡ.ΚΟΡ. 19 Απρ Ελευθεροτυπία

Η μισή
Εχει χίλια δυο προβλήματα με το κόμμα του, του «μπαίνει» και η Ντόρα, ενώ στον τομέα της αντιπολίτευσης ακόμα δεν είναι πειστικός, λόγω των βαριδίων της κυβέρνησης Καραμανλή που κουβαλάει.
Κι όμως ο Αντ. Σαμαράς τις τελευταίες ημέρες είπε και κάτι σωστό, το οποίο, αν δουλέψει συστηματικά, μπορεί να αποτελέσει την αιχμή της αντιπολιτευτικής του τακτικής. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε την κρίση του ελλείμματος σε κρίση δανεισμού», είπε, παίρνοντας αφορμή από τα υψηλά σπρεντ.

Λέει, βέβαια, τη μισή αλήθεια. Αλλά όσο η κυβέρνηση αποκτά παρελθόν, όλα γίνονται.

Π.ΣΩΚ. 19 Απρ Ελευθεροτυπία

Ανέξοδες «διαφωνίες»...
Τουλάχιστον σε δύο θέματα έχει παρουσιαστεί διαφωνία κορυφής Σαμαρά-Αβραμόπουλου.
Το πρώτο ήταν όταν ο πολιτικός σύμμαχος του προέδρου της Ν.Δ. ήταν υπέρ της δημιουργίας ενός εθνικού μετώπου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Καλούσε, μάλιστα, τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Αντίθετα, ο Α. Σαμαράς εγκατέλειψε τη γραμμή της συναίνεσης. «Στηρίζουμε τη χώρα, όχι την κυβέρνηση», ξεκαθάρισε.

Το δεύτερο θέμα αφορά την αλλαγή του ονόματος και των συμβόλων της Ν.Δ. Ο Αβραμόπουλος, που είναι και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθούν και αυτά, εφόσον τεθούν. «Μας ζητούν αλλάξτε τα όλα», λέει. Αντίθετα, ο Α. Σαμαράς το ξέκοψε χθες μιλώντας στο «Βήμα». Στο ερώτημα αν είναι φθαρμένο προϊόν το όνομα και το σύμβολο της Ν.Δ. και αν θα τα αλλάξει, απάντησε: «Η Ν.Δ. έχει σήμερα, ύστερα από μια βαρειά ήττα, τα περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη απ' όλα τα άλλα κόμματα στην Ελλάδα. Αν όλος αυτός ο κόσμος πίστευε ότι είναι "φθαρμένο προϊόν", θα καθόταν στις ουρές με τις ώρες για να ψηφίσει στις 29 Νοεμβρίου;».

Πρόκειται για σύγκρουση κορυφής, που μπορεί μάλιστα να οδηγήσει σε ρήξη; Οχι, τουλάχιστον όπως είναι οι σχέσεις τους μέχρι τώρα. Ο Αβραμόπουλος λέει αυτά που έλεγε εδώ και χρόνια, για το κόμμα, το πολιτικό σύστημα κ.λπ. Οσο για τον Σαμαρά, δίνει τη γραμμή, την οποία τελικά ακολουθεί και ο Αβραμόπουλος, που ξέρει ότι μόνο με εκείνον αρχηγό θα είναι το νούμερο δύο στο κόμμα.

ΧΡ.ΚΟΡ. 19 Απρ Ελευθεροτυπία

Βρώμικος πόλεμος
Γνωρίζουν το υπουργείο Εξωτερικών και το υφυπουργείο Τουρισμού ότι στην επίσημη σελίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών υπάρχει προειδοποίηση για όσους ταξιδεύουν προς την Ελλάδα, ότι κινδυνεύουν από τις διαδηλώσεις;
Οτι η προειδοποίηση δεν έχει ως υπεύθυνη την εδώ γαλλική πρεσβεία; Οτι ακόμα τρομοκρατικότερες προειδοποιήσεις έχουν η βρετανική και η αμερικανική κυβέρνηση στις επίσημες ταξιδιωτικές ιστοσελίδες; Αναρωτιέται κανείς ότι οι διαδηλώσεις δεν είναι ούτε ελληνικό φαινόμενο, ούτε σημερινό, ούτε παράνομο;! Υπερασπίζεται κανείς τη χώρα και τον τουρισμό της; Ή είμαστε ανοχύρωτοι;

ΠΑΠ-ΤΕΤΡ 19 Απρ Ελευθεροτυπία

!
!Λόγω του καπνού από το ηφαίστειο της Ισλανδίας ο Γ. Παπανδρέου δεν ταξίδεψε στην Κρακοβία για την κηδεία του Πολωνού προέδρου.
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη Γαβριήλ Κοψίδη.

Π.ΣΩΚ. 19 Απρ Ελευθεροτυπία

*
Η προπαγάνδα ήταν και παραμένει κρατική υπόθεση
Μ. Τ. 19 Απρ Ελευθεροτυπία

Εκ των υστέρων...
Σε τι οφείλεται η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας;
Για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, που κυβερνούσε μέχρι πρότινος και όλοι του ζητούν να κάνει αυτοκριτική, έχει σημασία ο τρόπος που μιλάνε τα μεγαλοστελέχη του. Εν προκειμένω μίλησαν ο νυν αρχηγός και η βασική αντίπαλός του στη διεκδίκηση της ηγεσίας. Ο Αντώνης Σαμαράς λέει και ονόματα και μάλιστα του προκατόχου του, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος στόμα έχει και μιλιά δεν έχει. Μια κρύο, μια ζέστη. «Ο Καραμανλής ήξερε ποιο ήταν το σωστό», λέει ο Σαμαράς. Μοιάζει με κομπλιμέντο; Οχι, αν δούμε τη συνέχεια. Μπορεί να ήξερε, λοιπόν, το σωστό ο Καραμανλής, αλλά «δίστασε, άργησε ή δεν τόλμησε», λέει ο νυν αρχηγός. Η Ντόρα Μπακογιάννη, από την άλλη, αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στον πρώην αρχηγό και πρωθυπουργό. Μιλάει γενικά για «αδράνεια, κακοδιαχείριση, κρατισμό, διαφθορά, λαϊκισμό, ατολμία». Σαμαράς και Ντόρα ήταν υπουργοί του Καραμανλή και μάλιστα στην τελευταία, πιο καταστροφική, περίοδο της θητείας του. Τα μισά απ' όσα λένε σήμερα να του είχαν πει κατά πρόσωπο, ίσως κάτι να ήταν καλύτερο. Τι να τα κάνουμε σήμερα; Προμηθείς και όχι επιμηθείς πολιτικούς χρειαζόμαστε.

Γ.ΚΑΡ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: