Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

26 Απρ Ελευθεροτυπία

Ποιος άκουγε;
Υπάρχουν πολιτικοί που έχουν, κατά καιρούς, προειδοποιήσει για όσα συμβαίνουν σήμερα στην οικονομία της χώρας, αλλά ουδέποτε εισακούστηκαν.
Κάποιοι (με «αριστερή» λογική) τους κατέταξαν στην κατηγορία του «νεοφιλελεύθερου» και κάποιοι άλλοι απλώς σιώπησαν.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος λέει, εδώ και τουλάχιστον 12 χρόνια, ότι έπρεπε να ληφθούν σκληρά μέτρα. Δεν είχε διστάσει να το ...πει το 1998, όταν ήταν μέλος τής τότε κυβέρνησης Σημίτη. Πριν από λίγο καιρό είχε εκπλήξει τους πάντες όταν, ουσιαστικά, πρότεινε να προσφύγει η χώρα στο ΔΝΤ. Τότε δεν είχε αρχίσει καμιά κουβέντα γι' αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση και το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, τον αντιμετώπισαν με ηχηρή σιωπή και ορισμένοι με απαξιωτικά σχόλια. Σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών μπορεί άνετα να λέει ότι δικαιώθηκε από τις εξελίξεις.

Την πρόβλεψη περί προσφυγής στο ΔΝΤ είχε διατυπώσει, σε εντελώς ανύποπτο χρόνο, ο Κώστας Σημίτης. Τον Δεκέμβριο του 2008, στη συζήτηση του τελευταίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός είχε πει ότι η χώρα θα αναγκαστεί να πάει στο ΔΝΤ, διότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν απρόθυμη να παράσχει βοήθεια. Μάλιστα, είχε καλέσει την τότε κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να σταματήσει η «καταστροφική πορεία», αλλά κι αυτός έπεσε σε ώτα μη ακουόντων. Ο Καραμανλής δεν είχε αποφασίσει τότε να «δραπετεύσει», αλλά δεν έκανε και τίποτα για να προλάβει τη θύελλα. Απλώς, μερικούς μήνες αργότερα, έμαθε το καλπάζον έλλειμμα και... προκήρυξε εκλογές. Τα υπόλοιπα ήρθαν με σχεδόν μαθηματική βεβαιότητα, ανεξαρτήτως των λαθών και καθυστερήσεων της κυβέρνησης Παπανδρέου, που έπεσε πάνω στο παγόβουνο...

Γ.ΚΑΡ. 26 Απρ Ελευθεροτυπία

Για τον Τσάτσο
Συγκλονισμένος από τον θάνατο του Δημήτρη Τσάτσου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσήλθε το βράδυ του Σαββάτου στο Περίπτερο 15 της ΔΕΘ, στην παρουσίαση του βιβλίου με περιεχόμενο συνεντεύξεις του Λεωνίδα Κύρκου στην εκπομπή «Εκ βαθέων» του «Ράδιο Παρατηρητής», που επιμελήθηκε ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος.
Εισηγήσεις παρουσίασαν ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Τσιάκαλος και ο Βαγγέλης Ζορκάδης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ενώ ο υπουργός Αμυνας άρχισε την ομιλία του με αναφορά στη σχέση που συνέδεε τον εκλιπόντα με τον ίδιο και τον Λεωνίδα Κύρκο. Ειδικότερα, για τους Τσάτσο και Κύρκο επισήμανε ότι ασχολούνταν με τη μουσική και με μουσικά όργανα, σε βαθμό που μπορούσαν να συγκροτήσουν μια αυτοσχέδια ορχήστρα. Για τον Κύρκο παρατήρησε ότι είχε μια ισχυρή διαφωνία μαζί του σχετικά με το 1989 και τη δίωξη του Ανδρέα Παπανδρέου και σχολίασε ότι ο «καλύτερος Κύρκος» εμφανίστηκε μετά το 1993, που έπαψε να εξυπηρετεί κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες κι έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.

Ν.Ρ. 26 Απρ Ελευθεροτυπία

Ολοι μηχανικοί
Χαρακτήρα δημοψηφίσματος είχαν εκ των πραγμάτων οι χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Είναι οι πρώτες μετά ΔΝΤ και αφορούν πάνω από 100.000 μηχανικούς. Ο πολιτικός τους χαρακτήρας είχε φανεί πολύ πριν κλείσουν οι κάλπες. Στον περίβολο του ΣΕΦ, του βασικού εκλογικού προορισμού, έδωσαν το «παρών» η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αλέξανδρος Σαμαράς, αδελφός του προέδρου της Ν.Δ., που έκανε αισθητή την εμφάνισή του στο «τραπεζάκι» της συνδικαλιστικής παράταξης του κόμματος. Το πρώτο μήνυμα πάντως ήταν η αποχή. Και ήταν ιδιαίτερα ηχηρή.

Χ.ΤΖ. 26 Απρ Ελευθεροτυπία

Τον άλλον
Μπορεί ένα μέλος του ΣΥΝ, που προέρχεται από την Ανανεωτική Πτέρυγα, να ψηφίζει Αλαβάνο;
Οσοι βιαστούν να απαντήσουν «όχι», θα κάνουν λάθος. Για του λόγου το αληθές, το γνωστό στέλεχος της «Πτέρυγας» Δημήτρης Χατζησωκράτης χθες ψήφισε Αλαβάνο. Οχι τον Αλέκο, αλλά τον αδερφό του, Γιάννη, στις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Θ. ΤΣ. 26 Απρ Ελευθεροτυπία

Εξτρέμ
Μόλις ο Αλέκος Αλαβάνος είπε χθες στους δημοσιογράφους ότι θα έπρεπε να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα στους Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, του είπαμε, γιατί δεν προτείνει να... τους επιτραπεί η έξοδος και να τους απαγορευτεί μετά η είσοδος;
Χαμογέλασε και σχολίασε: «Αυτό είναι εξωκοινοβουλευτικό, είναι extreme».

Ν.Ρ. 26 Απρ Ελευθεροτυπία

Η «ιερή» κριτική...
Δεν υπήρχε περίπτωση, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος να μην ασχοληθεί με τις τελευταίες εξελίξεις.
Γράφει στο μπλογκ του για την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης: «Στο κατάντημα αυτό έφερε τη χώρα μας η ασύνετος πολιτική των πολιτικών ηγητόρων της τελευταίας εικοσαετίας». Και συνεχίζει με ερωτήματα:

«Ποιος μπορεί να ξεχάσει το αμίμητο εκείνο προεκλογικό σλόγκαν "Τσοβόλα, δώσ' τα όλα" του Ανδρέα Παπανδρέου ή την εικονική πραγματικότητα της οικονομίας, την οποία είχε παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης;

Ποιος μπορεί, επίσης, να λησμονήσει, ότι ο τέως πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο νεώτερος, ενώ εγνώριζε την κρισιμότητα της οικονομίας, αντί να προβεί αμέσως στη λήψη των όποιων δραστικών μέτρων, ώστε να προλάβει τα χειρότερα, οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, για να βρει εκείνος την ησυχία του στα καφέ μπαρ του Κολωνακίου;»!

Οχι, ο Αμβρόσιος δεν ζητεί να αναλάβουν την εξουσία οι στρατηγοί!

Θ. ΤΣ. 26 Απρ Ελευθεροτυπία

Συνέπεσαν
! Δεν είναι τυχαίο ότι συνέπεσε η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στη Ρόδο με την προσφυγή της κυβέρνησης στον μηχανισμό στήριξης.
Η Ρόδος και το... πήδημα.

Ν.Ρ. 26 Απρ Ελευθεροτυπία

Χαβούζα εν όψει
Συνεχίζει ακάθεκτος ο δήμος της Πάτρας να πετάει τη λυματολάσπη του έξω από τα δικά του όρια, σε ένα χωράφι στα σύνορα της κοινότητας Λεοντίου.
Παρά τις καταγγελίες ότι η ανεξέλεγκτη εναπόθεση μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τα υπόγεια νερά, ουδείς κινήθηκε. Ο νομάρχης Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλος λέει ότι οι υπηρεσίες που έχουν δώσει την άδεια στον εργολάβο «διαβεβαιώνουν» ότι όλα έχουν καλώς. Τι απομένει; Να επέμβουν οι πλέον αρμόδιοι. Για παράδειγμα, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος (μήπως πρέπει να πάρουν εντολή από την κυρία Μπιρμπίλη;), μπας και προλάβουν τη δημιουργία μιας ανεξέλεγκτης χαβούζας μέσα στα βουνά και στα δάση.

Γ.ΚΑΡ. 26 Απρ Ελευθεροτυπία

Οι... παππούδες ξεσάλωσαν!
Παρατηρώντας τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού το τελευταίο διάστημα, βγάζει κανείς το εξής συμπέρασμα: Η επίσημη «γραμμή», την οποία εκφράζει ο νέος Αλέξης Τσίπρας, είναι μεν σκληρή (εύλογο και θεμιτό), αλλά καθαρά πολιτική: καταγγέλλει την κυβέρνηση και ζητεί δημοψήφισμα για την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αντίθετα, στελέχη παλιότερων γενιών έχουν βγει «στα κεραμίδια». Πιο «extreme» απ' όλους ο Αλέκος Αλαβάνος. Τις προάλλες έκανε την πρόβλεψη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα φύγει από το μέγαρο Μαξίμου με ελικόπτερο! Και χθες ζήτησε να... του απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα (μαζί και του Παπακωνσταντίνου)! Ο βουλευτής Παναγιώτης Λαφαζάνης, που είναι της γενιάς του Αλαβάνου, ζήτησε από την κυβέρνηση «να πετάξει έξω με τις κλωτσιές» τους εκπροσώπους του ΔΝΤ. Οι... παππούδες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ασυγκράτητοι, μέσα στον παλιμπαιδισμό τους. Μόνο... μολότοφ στο μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν πετάξει ακόμα. Κι άντε μετά να τους «μαζέψουν» οι νεότεροι...

Γ.ΚΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: