Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

5 Μαρ Ελευθεροτυπία

Τώρα άλλο πρόβατο;
Κάποτε η Ελλάδα ήταν το κοινοτικό «μαύρο πρόβατο».
Γιατί πουλήσαμε σερβικό καλαμπόκι για ελληνικό. Μια γελοία υπόθεση σε σχέση με τις απάτες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από άλλα κράτη-μέλη. Για πολλά χρόνια η Κομισιόν μάς είχε πρώτους στον ετήσιο κατάλογο με τις κοινοτικές απάτες. Είδαμε και πάθαμε ν' αποκατασταθούμε. Και αμαρτήσαμε, πάλι. Φταίμε, το ομολογήσαμε. Δεν είμαστε οι μόνοι κοινοτικοί αμαρτωλοί και είμαστε το μοναδικό, μέχρι στιγμής, θύμα στο ύπουλο παιχνίδι με τους κερδοσκόπους. Ζητήσαμε την κοινοτική αλληλεγγύη. Η Κομισιόν μάς επέβαλε σκληρά μέτρα. Το αντάλλαγμα, λέει, για τη σημερινή ελληνογερμανική συνάντηση. Αλλά χωρίς το αντάλλαγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην Ελλάδα. «Εμείς δεχθήκαμε τα πάντα. Τώρα είναι η ώρα της.. Ευρώπης», δηλώνει ο Ελληνας πρωθυπουργός. Θα βοηθήσει την Ελλάδα ή το άλλοτε «μαύρο πρόβατο» είναι τώρα το «πρόβατο για σφαγή»;

Π.Π. 5 Μαρ Ελευθεροτυπία

«Βοήθεια» από τον Ερντογάν
Η πρόσκληση που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στο ΚΚΕ όσο και στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, για συμπόρευση στους αγώνες ενάντια στα οικονομικά μέτρα, συνοδεύτηκε και με πολλές δόσεις κριτικής στις προχθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
Ο Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε στα οικονομικά μέτρα την εκκλησιαστική περιουσία και τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών, σχολιάζοντας την έκκληση που έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για τερματισμό του εξοπλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών. Και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός έσπευσε να προτείνει να πάει μια ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Τουρκία, για να ανοίξει η συζήτηση στο θέμα των αμυντικών δαπανών. «Να μηδενίσουμε τις αμυντικές δαπάνες, να τις ελαχιστοποιήσουμε», συμπλήρωσε. Μέχρι τότε, όμως, θα πληρώνουμε.

Θ.ΤΣ. 5 Μαρ Ελευθεροτυπία

!
! Συνάντηση Μέρκελ - Παπανδρέου: Φέρτε μου ένα... Βερολίνο, για να δείτε πώς πονώ!
Ν.Ρ. 5 Μαρ Ελευθεροτυπία

Φουλ Ευρώπη η Μαρία
Λίγες μέρες μετά την επικύρωση του διορισμού της στην Κομισιόν, η νέα επίτροπος της Ελλάδας Μαρία Δαμανάκη ήρθε στην Αθήνα για τις πρώτες επαφές υψηλού επιπέδου.
Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια στο προεδρικό μέγαρο και με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στη Βουλή. Φυσικά, τους ενημέρωσε για τον τομέα που έχει αναλάβει (θαλάσσιες υποθέσεις και αλιεία), αλλά, μέρες που είναι, είπαν και για τα επείγοντα, ευρωπαϊκά και ελληνικά. Τι (απο)κομίζει η νέα επίτροπος από τις Βρυξέλλες; Τη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει πολιτικά την κυβέρνηση περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αφού βεβαιώθηκε ότι είναι αποφασισμένη να πάρει μέτρα. Στο πνεύμα αυτό μπορεί να σημειωθεί ως ιδιαίτερης σημασίας η δήλωση της Μαρίας ότι «το ευρώ είναι κατάκτηση για την Ελλάδα» και «δεν είναι απλώς ένα νόμισμα, αλλά η απάντηση της Ευρώπης στην παγκοσμιοποίηση». Είναι μια αυτονόητη δήλωση. Τότε γιατί την έκανε; Ισως γιατί έχει διαβλέψει ότι κάποιοι στην Αθήνα παίζουν το αντιευρωπαϊκό «χαρτί», προφανώς ως «απάντηση» στην αρνητική στάση των Γερμανών στο ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα. Ετσι εξηγείται και το γεγονός πως κάποιοι επαναλαμβάνουν ότι παραμένει στο τραπέζι και το «χαρτί» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Φυσικά, θα πρόκειται για λύση απελπισίας, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν πάρει καμία ευρωπαϊκή (δηλαδή γερμανική, άντε γερμανογαλλική) βοήθεια, ώστε να μπορεί να δανείζεται με λογικά επιτόκια. Ομως, αν φτάσουμε σε τέτοιες λύσεις, καλύτερα να μη σκεφτόμαστε τι θα συμβεί...

Γ.ΚΑΡ. 5 Μαρ Ελευθεροτυπία

Οι μέτριοι
Μετά τους χαρακτηρισμούς «βρεγμένη πατσαβούρα», «ασήμαντο», «ανίκανο» με τους οποίους στόλισε -πρόσωπο με πρόσωπο- Βρετανός ευρωβουλευτής τον Βέλγο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι, ήρθε και η σειρά της Βρετανίδας βαρόνης Αστον.
Η πρώτη στην ιστορία υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. δέχεται επίσημες επικρίσεις (ώς τώρα ήταν ανεπίσημες) ως ανεπαρκής, άπειρη και αδύναμη, μετά από δύο μήνες άσκησης των καθηκόντων της. Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, οικονομικά και κοινωνικά, για την Ευρώπη, την κρίση καλούνται να διαχειριστούν αδύναμες ηγεσίες. Κι έτσι στους «τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος», σημειώνει ο ευρωπαϊκός Τύπος αναφερόμενος στην επικράτηση των μέτρων από τη μία έως την άλλη άκρη της Ευρώπης...

Λ.Π. 5 Μαρ Ελευθεροτυπία

Στα μέτρα της
Ευχαριστημένη πρέπει να είναι η αστική τάξη της χώρας.
Με το ευρώ χαμηλά, θα πρέπει τώρα, ως παραγωγική τάξη, να βάλει μπρος τις μηχανές της και να εξαγάγει σ' όλη τη Γη φθηνότερα τα... ανταγωνιστικά προϊόντα της. Εκτός κι αν είναι κομπραδόρικη και η πλέον κρατικοδίαιτη τάξη στη χώρα, όπου με φτωχό το... γκουβέρνο ψάχνεται κι αυτή για περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

Ν.Γκ. 5 Μαρ Ελευθεροτυπία

Ιερή διαμάχη...
Στις 27 Αυγούστου του 2003 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε μια απόφαση, την οποία στη συνέχεια προσπάθησε να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά.
Αγνοώντας έναν από τους όρους της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης του 1928, έστειλε στο Φανάρι τον κατάλογο με τους υποψήφιους αρχιερείς για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης «προς απλή ενημέρωση» και όχι «προς έγκριση». Στελέχη της Αρχιεπισκοπής προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι η κρίση είχε αποφευχθεί. Τότε, όμως, ήταν που είχε προκληθεί η ρήξη. Το ίδιο συνέβη και τώρα. Αυτή τη φορά με τα πρόσωπα που περιβάλλουν τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Τα μέλη του δευτεροβάθμιου Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου επέλεξαν να εφαρμόσουν τον νόμο, θέλοντας να κλείσουν την υπόθεση του πρώην μητροπολίτη Αττικής. Και κάποιοι πανηγύριζαν ότι δόθηκε τέλος. Η νέα διαμάχη, όμως, μόλις ξεκίνησε. Και αναμένεται να έχει «θύτες» και «θύματα».

Θ. ΤΣ. 5 Μαρ Ελευθεροτυπία

Της Κορέας
Για την Κορέα θα αναχωρήσει αύριο ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, για την τελετή αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με την πόλη Μπουσάν, όμως το μυαλό του μάλλον θα είναι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Είναι γνωστόν ότι ένα κομμάτι της Ν.Δ. δεν θέλει να είναι και πάλι υποψήφιος ο Παπαγεωργόπουλος και στις εκλογές του 2006 εξέφρασε στην κάλπη τη δυσαρέσκειά του. Από την άλλη, ακούγονται τα ονόματα των βουλευτών Κώστα Γκιουλέκα και Σταύρου Καλαφάτη, αλλά υπάρχει ένα λεπτό σημείο. Και οι δύο έχουν καλές σχέσεις με τον Β. Παπαγεωργόπουλο (ο Καλαφάτης ήταν και δημοτικός σύμβουλος) και, όσο ο σημερινός δήμαρχος επιμένει να δηλώνει ότι θα θέσει υποψηφιότητα, δυσκολεύονται για λόγους ηθικής τάξης να βγουν απέναντί του. Αρα, ο κλήρος πέφτει στον Αντώνη Σαμαρά να βρει τρόπο να ρυθμίσει το θέμα της υποψηφιότητας με τις λιγότερες δυνατές εσωκομματικές αναταράξεις και απώλειες ψήφων. Να δούμε αν θα γίνει... της Κορέας.

Ν.Ρ. 5 Μαρ Ελευθεροτυπία

Πρωτιές
«Αλιεύσατε κάτι καλό εκεί;», ρώτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τη νέα επίτροπο στην Ε.Ε. Μαρία Δαμανάκη, αρμόδια για την αλιεία.
«Η Ελλάδα στη ναυτιλία και την αλιεία έχει ένα θετικό μήνυμα να δώσει. Υπάρχουν και τομείς που πάμε καλά, έχουμε και πρωτιές. Το κεφάλι ψηλά!», είπε με δυναμισμό.

Γιατί όχι;

Λ.Π. 5 Μαρ Ελευθεροτυπία

Βάζει πλάτη ο Βενιζέλος
Την ώρα που διάφοροι υποστηρικτές -το 2007- του Γιώργου Παπανδρέου δίνουν, με αφορμή τα οικονομικά μέτρα, μάχη οπισθοφυλακής υπέρ της... 3ης Σεπτέμβρη (ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ) και είναι έτοιμοι να βγουν στα κάγκελα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος (αντίπαλος του Παπανδρέου στη μάχη της εκλογής αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ) υποστήριξε χθες με καθαρό και δυναμικό τρόπο την... 3η Μάρτη (ημέρα ανακοίνωσης των μέτρων) και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
«Είμαι δίπλα στον πρωθυπουργό, στηρίζω τα μέτρα, γιατί είναι εθνική ανάγκη», είπε ο υπουργός Αμυνας. Και κάλεσε με ειλικρινή και δραματικό τρόπο τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να τα στηρίξει και να συστρατευθεί με την κυβέρνηση. «Εχουν το στοιχείο της αδικίας, είναι σκληρά και έξω από τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι μέτρα αναγκαία, λόγω της κρίσης που έχει πάρει εθνικές διαστάσεις» τόνισε. Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, ο Γιώργος και η κυβέρνηση χρειάζονται την πλάτη του Βενιζέλου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: