Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

»Διαφορετικες λογικες και πραξεις

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος «E» 19/3


Eτοιμο ουσιαστικά το φορολογικό νομοσχέδιο. Και στον δρόμο προς την ολοκλήρωσή του και το ασφαλιστικό. Oπως και το αναπτυξιακό. Ή το σχετικό με τη διοικητική μεταρρύθμιση. Και φυσικά στο μεταξύ έχουν προηγηθεί άλλα ιδιαιτέρως σημαντικά: όπως το σχετικό με τη δημόσια διοίκηση και την αντιμετώπιση του προβλήματος των οικονομικών προσφύγων. Αν μη τι άλλο, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δεν φοβάται ν’ ασχοληθεί με τα θέματα που θεωρεί μείζονος σημασίας και προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι θα την απασχολήσουν.
Αν αυτό είναι καλό ή κακό, ο χρόνος θα το.. δείξει. Και φυσικά θα το δείξει από τα αποτελέσματα που θα παραχθούν από την εφαρμογή των συγκεκριμένων νομοθετημάτων. Aλλωστε, αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος ασφαλούς αξιολόγησης των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Αλλά μέχρι να φτάσουμε στο στάδιο αυτό, δεν γίνεται να μη σταθούμε στην αδιαμφισβήτητη διαπίστωση ότι, εκτός των άλλων και πολλών διαφορών τους, η σημερινή κυβέρνηση εμφανίζει μια τεράστια διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη.

Και η διαφορά αυτή είναι πως δεν μένει αδρανής αλλά δρα, δεν παρακολουθεί άβουλα τις εξελίξεις αλλά πασχίζει να τις καθορίσει ή έστω να τις επηρεάσει, κοντολογίς κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι πιστεύει σωστό για ν’ αντιμετωπίσει μια κρίση, της οποίας οι διαστάσεις οφείλονται στην ανικανότητα, και όχι μόνο, των κυβερνήσεων Καραμανλή.

Φυσικά η διαφορά αυτή δεν ακυρώνει το δικαίωμα του κάθε πολίτη να κρίνει και να επικρίνει, αν έτσι πιστεύει ότι πρέπει να κάνει, τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες, τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες του Γ. Παπανδρέου και των συνεργατών του. Περιορίζει, όμως, το δικαίωμα κριτικής εκείνων οι οποίοι, αν και δεν έπραξαν το καθήκον τους όταν όφειλαν, έχουν σήμερα το θράσος να υποδεικνύουν στους κυβερνώντες τι θα πρέπει να κάνουν και κατά σύμπτωση είναι αυτά ακριβώς τα οποία εκείνοι δεν έκαναν.

Θυμηθείτε τον Σαμαρά να κραυγάζει στη Βουλή: «Πάρτε επιτέλους μέτρα, κ. πρωθυπουργέ». Και θυμηθείτε τον ν’ αξιώνει επιτακτικά να ληφθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Αλήθεια, μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν συνέστησε έστω στον προκάτοχό του να κάνει το ίδιο όταν το κόμμα τους ήταν εκείνο που αποφάσιζε για τις τύχες της χώρας;

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
bartzinopoulos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: