Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

»Οι κρυφες συμφωνιες της Ευρωπης

Tου Πασχου Μανδραβελη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ευρώπη δεν είναι μόνο ο Ολι Ρεν και η Ενωσή της υπερβαίνει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Καλώς ή κακώς γίνονται κι άλλα πράγματα τα οποία θα βρούμε μπροστά μας. Οχι μόνο οι Ελληνες, αλλά όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες. Κάποια μάλιστα γίνονται εν κρυπτώ προσθέτοντας αδιαφάνεια στον δαιδαλώδη μηχανισμό λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. Οπως είναι οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη μιας περίεργης συμφωνίας για την πνευματική ιδιοκτησία.

Την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος του.. Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, μαζί με τους ευρωβουλευτές Francoise Castex (Σοσιαλιστές, Γαλλία), Alexander Alvaro (Φιλελεύθεροι, Γερμανία) και Zuzana Roithova (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Τσεχία) μας αποκάλυψαν ότι μήνες η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες 38 χώρες διαπραγματεύονται εν κρυπτώ τη σύναψη της συμφωνίας ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) για την καταπολέμηση της εμπορίας των παραποιημένων προϊόντων. «Υπάρχει μία απόλυτη έλλειψη διαφάνειας και πληροφόρησης, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να βασιζόμαστε σε “διαρροές”», δήλωσε ο κ. Λαμπρινίδης. «Θα δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρείες να παρακολουθούν συστηματικά και αδιακρίτως τη συμπεριφορά όλων μας στο Διαδίκτυο... Τέτοια εξουσία διστάζουμε στην Ευρώπη να δώσουμε ακόμα και στην αστυνομία, όταν ερευνά υποθέσεις τρομοκρατίας, πόσω μάλλον σε ιδιωτικές εταιρείες... Αποπειράται να γίνει ένα “ξέπλυμα νομοθεσίας”, δηλαδή εν κρυπτώ αποφάσεις μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας για νομοθεσίες που δεν θα περνούσαν από κανένα σχεδόν εθνικό ή από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Μπορεί σε περίοδο κρίσης όλα αυτά να φαίνονται ψιλά γράμματα. Δεν είναι. Η ανάπτυξη της οικονομίας τα τελευταία χρόνια οφείλεται και βασίζεται στην εξάπλωση των τεχνολογιών πληροφορικής. Αυτές εξαπλώθηκαν ακριβώς επειδή για ιστορικούς λόγους λειτούργησαν σε ένα πλαίσιο ελευθερίας, αυτό που οι συντηρητικοί ονομάζουν «αναρχίας». Αυτό το πλαίσιο ελευθερίας διαφυλάχτηκε από το κράτος (τελικά δεν ήταν πολύ δύσκολο) αλλά κινδυνεύει από τη λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν πλήττουν απλώς τον μόνο δημοκρατικό θεσμό της Ευρώπης (το Ευρωκοινοβούλιο), δεν θα φαλκιδεύσουν απλώς τις ελευθερίες μας· θα έχουν και αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο. Θα το επιτρέψουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: